Torna la nit més màgica de l’any, la de Sant Joan, i a Sant Cugat ho fa recuperant les tradicionals revetlles de barri. Després d’anys d’absència a les places de la ciutat, se celebraran dues revetlles per celebrar la nit del 23 de juny, vigília de Sant Joan. Una a la plaça de Barcelona, i l’altra a la plaça d’en Coll. En ambdós casos hi haurà música en directe a partir de les 22.30 hores.
L’Orquestra Bumeran a la plaça de Barcelona, i l’Orquestra Maracaibo a la plaça d’en Coll, seran les formacions musicals que amenitzaran la vetllada que, a més, comptarà amb els tradicionals sopars a la fresca organitzats pels veïns, així com la disparada de petards i focs artificials, com marca la tradició.
També hi haurà altres celebracions durant la vigília de Sant Joan. Com cada any, el Casal Mira-sol celebrarà la seva particular revetlla de Sant Joan amb el seu tradicional sopar de carmanyola i l’actuació de teatre i el ball amb música en directe. La celebració començarà a les 18.00 hores i està organitzada pel Col·lectiu Gent Gran de Mira-sol, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat.
I a la plaça de Can Quitèria, els establiments organitzen una revetlla popular amb la música de Mr. Walking a partir de les 21.30 hores.
Foc i tradició
Les revetlles començaran al vespres, però la celebració de la nit més curta de l’any a Sant Cugat comença a la tarda amb l’arribada de la Flama del Canigó. Un acte organitzat per Òmnium que portarà la flama a la ciutat a les 19 hores, essent rebuda per l’Ajuntament a la plaça de la Vila, on actuaran els Diables i els Castellers.
A les 20 hores, a la plaça d’Octavià, Raül Romeva llegirà el manifest, hi haurà sardanes, actuació del Grup Mediterrània i dels Bastoners.
Després del cant d’Els segadors, els Diables encendran la foguera, donant el tret de sortida a la nit més curta de l’any.
Nit de petards
En total, hi ha dotze punts de venda de petards a Sant Cugat. Del total, deu són casetes instal·lades únicament durant aquests dies, mentre que dos són locals comercials.
Aquests estan ubicats als carrers de Carrasco i Formiguera, de Vallseca, de Pere Serra, de Lluís Companys, de Puig i Cadafalch; la plaça del Mil·lenari; al passeig del Roser, dos punts de venda a la carretera de Rubí, avinguda de Roquetes, avinguda de la Clota i a l’avinguda de Vallseca.
Fer front als atacs de pànic dels gossos
Amb l’arribada de les revetlles, arriben els petards. I amb ells, els atacs de pànic dels gossos. “Els gossos són molt sensibles auditivament, i són sorolls molt forts que, a més a més, passen molts cops en un moment determinat que l’animal no es pot refugiar”, explica Marta Ribot, veterinària de Veteralia Sant Cugat. La manera d’eliminar la fòbia és amb un tractament de dessensibilització, però és un procediment complex. Si la fòbia existeix, però, hi ha una sèrie de pautes que es poden seguir.
“Cal consultar al veterinari una setmana abans, com a mínim, perquè molts gossos necessiten tractament per no arribar al dia de la revetlla amb una sobreexcitació”, recomana. “El que es fa es tractament amb ansiolítics naturals, i el mateix dia, fàrmacs”, explica. A més, és recomanable donar-los un plat de pasta tres hores abans de la revetlla, ja que actua com a ansiolític natural.
En el moment d’atac de pànic del gos, “no li hem de fer cas al gos; cal ignorar el seu comportament quan està nerviós, o quan es vol amagar. I no se l’ha de premiar, perquè si intentem calmar-lo, el que estem fent és potenciar el seu comportament”, explica Ribot. A més, “li hem de preparar un cau".
"Ho hem de fer uns dies abans perquè el gos tingui temps a habituar-se i sàpiga després on es pot amagar”, i afegeix que “sempre aconsellem tancar finestres i persianes, posar música clàssica i posar una manta per sobre de la caixa on s’amaga. I és important que no tinguin mai la porta tancada perquè si en algun moment vol fugir, que ho pugui fer, que no se senti amenaçat i tancat”.
A més, “la figura del propietari és molt bàsica, perquè per a ells són la base segura. Si nosaltres estem tranquils, i li demostrem aquesta tranquil·litat, l’ajudem a amagar-se al cau, això els ajuda molt. Som el seu referent”.
El fet que el gos estigui sol a casa “és la pitjor situació, perquè l’animal se sent desprotegit”. En aquests casos, Ribot aconsella la doble medicació i que “no han d’estar tancats en una habitació, perquè si els agafa un atac de pànic han de poder sortir i moure’s per la casa”. En tot cas, cal tenir clar que és un atac de pànic, el gos no ho fa per venjança.