La Nit Literària homenatja el desaparegut Francesc Garriga

L’escriptor Xavier Bosch ha glosat la figura del poeta en un acte reivindicatiu aquest dijous, 7 de maig

Les lletres santcugatenques han viscut aquest dijous a la nit, 7 de maig, un acte emotiu en record del desaparegut poeta Francesc Garriga Barata. Ha estat durant la celebració de la desena Nit Literària d’Òmnium Sant Cugat. Un acte en que, a més de la figura del poeta, s’ha reivindicat el procés català i el paper de la cultura.

Un acte que ha aplegat uns 200 escriptors i socis d’Òmnium Cultural a La Masia per reivindicar el paper de la llengua catalana, i la força dels seus creadors.

Després d’una copa de benvinguda i un expositor de llibres santcugatencs, M. Rosa Caballé ha donat la benvinguda als assistents i ha afirmat que "les lletres catalanes estan d'enhorabona" perquè "cada vegada hi ha més escriptors joves". Igualment, ha recordat que "estem d'aniversari", destacant que en 10 anys "hem passat de 200 socis a 1200, i això ens encoratja a seguir treballant pel nostre país".

I és que, com ha afirmat Caballé, "la ciutadania encara espera molt de nosaltres". En aquest sentit ha destacat que "cada dia encara rebem atacs d'aquest estat que diu que ens estima tant". En aquest punt ha recordat que "des d'Òmnium hem entès que l'única solució és marxar".

Francesc Garriga Barata ha estat el protagonista de la nit, rebent l'homenatge d'Òmnium i de les lletres santcugatenques. Un homenatge que ha començat amb el concert s’Assieme de camera dirigit per Eloi Jover.

Pròleg literari

Unes 200 persones han assistit a l'acte. FOTO: Artur Ribera

Tot seguit, l'escriptor Xavier Bosch, Premi Ramon Llull 2015, ha pujat a l'escenari per pronunciar el pròleg de la 10a Nit Literària. Un pròleg en homenatge a Francesc Garriga Barata "qui va ser el meu millor amic; l'home al que més he estimat".

Bosch ha repassat la seva trajectòria professional, posant de relleu la seva tasca docent tot recordant el seu lema, "fes molt, ràpid i bé", que deixava clar que era "inconformista, i sempre cridant a la revolta". Després de la projecció d'un vídeo homenatge al desaparegut poeta, Bosch ha recordat anècdotes viscudes al costat del poeta.

Bosch n'ha destacat la seva generositat. Igualment, ha lamentat que el reconeixement com a poeta li arribés tard. Parlant dels seus versos, ha definit la seva poesia com "obscenament sincera", recordant que "deia que preferia la poesia q té ritme que no pas la de rima".

Bosch ha recordat com es va elaborar el llibre pòstum del poeta, Swing. Un nom que li va posar perquè "el swing és el suau balanceig cap a la mort", i recordant les paraules del poeta, qui deia que "el millor homenatge que se li por fer a un poeta és rellegir els seus versos", Bosch ha finalitzat la seva intervenció llegint versos de Swing.

Nit cultural

Com cada any s'han pogut consultar les novetats editorials de l'any. FOTO: Artur Ribera

L'acte ha continuat amb la intervenció de l'alcaldessa Mercè Conesa, qui ha felicitat la tasca d'Òmnium a la ciutat, destacant el paper que l'entitat està tenint en l'actual procés català.

Ara fa 10 anys, "no ens esperàvem que tindria aquest paper tant important en el procés que estem vivint", ha remarcat Conesa tot agraint "el paper que estan fent des de la societat civil encoratjant la gent" davant la "manera de fer poc democràtica de l'Estat".

Igualment, Conesa ha agraït la tasca cohesionadora de l'entitat, i ha tancat la seva intervenció agraint també la tasca del regidor de Cultura, Xavier Escura, durant els quatre anys que ha estat com a regidor i un dels impulsors d'Òmnium a Sant Cugat.

 
Gisela Figueras ha pujat a l'escenari per convertir-se en Isabel Castro amb l'espectacle Com nos tornem. I tot seguit s’ha homenatjat els socis que van entrar a formar part d’Òmnium entre els anys 1991 i 1994, que han rebut un diploma i una obra de Salvador Juanpere.

Fi de festa

La tradicional foto de família ha tancat l'acte. FOTO: C.Caballé

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultura ha tancat l’acte agraint la fidelitat dels membres d’Òmnium. Casals ha destacat que “ens em compromès en el procés per aconseguir la independència, i ho fem perquè creiem que és el que ha de fer una entitat com Òmnium, en homenatge als mostres fundadors”.

Igualment, ha afegit que la tasca de l’entitat és “defensar el futur estat del nostres país, la llengua i la cultura”, recordant que “reivindiquem que volem posar el color de Catalunya al mapa d'Europa i “ho fem convençuts de que és un color brillant per la força que doneu a la nostra cultura els creadors”.

Després de la tradicional foto de família, la nit ha finalitzat amb un sopar bufet i bufant les espelmes del pastís d'aniversari per celebrar els 10 anys de la Nit Literària.

 
Comentaris

Destaquem