Notas de Sant Cugat del Vallès (Ediciones Muntaner, Juny 2020) és el darrer llibre que ha publicat Arsenio Rodríguez Quintana, un escriptor-poeta cubà i català com a ell mateix li agrada definir-se. Una obra que és un conjunt de reflexions històriques i personals que ens explica l’autor a partir de les seves observacions i vivències al Monestir i als carrers del centre de Sant Cugat. Un «poble medieval», com li agrada dir a ell, on després de dos anys i mig de viure-hi, ha recuperat el sentit de la seva vida a través dels passejos silenciosos pels seus carrers.
A través de diferents capítols curts o microrelats que intenten imitar l'estil del seu referent Italo Calvino, Rodríguez Quintana ens va descobrint històries de la nostra ciutat, de l’ahir i de l’avui, i les relaciona, sempre que ho troba oportú, amb la seva estimada Cuba natal. Ho fa amb una prosa poètica que t’absorbeix i t’atrapa com ho fa la sonoritat característica de l’accent cubà.
És un llibre que interrelaciona el món santcugatenc i cubà com ho fa també a «Cuba i Catalunya. Influencias Mutuas», que l’1 d’octubre d’aquest any presenta l’autor a l’Ateneu Santcugatenc.
Un manual d’instruccions de coses que la gent no s’acostuma a fixar
Notas de Sant Cugat del Vallès és un reflex del «contacte (de l’autor) amb Sant Cugat, centrat en el Monestir i que explica altres històries de la ciutat que mostren el seu creixement a partir del monument».
En aquesta obra podem aprendre les històries que amaguen els capitells del Claustre, "un dels millors claustres de Catalunya" -assegura l’autor-, el Camí dels Monjos, els detalls de la porta d’entrada del Monestir, els seus vitralls, les voltes de la plaça Pere San, la plaça d’Octavià, els carrers del centre-històric amb cases seculars, etc.
És «un manual d’instruccions de coses que la gent no s’acostuma a fixar quan camina pels carrers», defineix l’autor. "És un llibre educatiu sobretot per a una generació que desconeix moltes de les referències".
L'obra està dividida en dues parts perquè, com li ha passat a molts autors, la pandèmia ha afectat el procés de creació. Si la primera part és una reflexió a partir dels passejos pels carrers de la ciutat, la segona són reflexions del confinament des de casa seva, al carrer de la Mina.
Reflexions de la pandèmia des del confinament
Lluny de lamentar-se per la nova situació, "el tancament el va convertir en quelcom extraordinari" per recuperar la capacitat de la mirada de la vida quotidiana des del seu domicili.
En aquesta part, hi trobem reflexions i històries amb un leitmotiv clar i definit: el coronavirus. Històries que són testimoni d'un temps excepcional en una ciutat idònia per fer-ho.
Després de 19 anys de viure a Catalunya i patir molta ansietat al barri barceloní de Gràcia, Arsenio Rodríguez Quintana ha recuperat la pau (i també l’amor perquè la seva vinguda va estar motivada per la seva parella) en un Sant Cugat on ha «recuperat la mesura del cos» i ha pogut escriure 5 llibres i acabar 4 dels seus 14 llibres.
«Notas de Sant Cugat del Vallès», que es presentarà el 28 de gener del 2021 a l’Ateneu Santcugatenc, segurament serà la primera de tot un seguit d’obres sobre el seu poble medieval catàrtic i inspirador.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.