Pere Comella: “El que passa a Catalunya és un petit miracle”

La xerrada del filòleg i escriptor a La Guitza va servir per donar el tret de sortida a la activitats del Correllengua 2012 a Sant Cugat

El Casal Popular La Guitza va organitzar divendres, 2 de novembre, a la tarda una xerrada amb el filòleg i escriptor Pere Comella per parlar de la situació sociolingüística del català. Una xerrada que va donar el tret de sortida als actes del Correllengua 2012 a la ciutat, que es recupera després de sis anys d’absència, i que presenta el gruix de les activitats aquest dissabte, 3 de novembre, a partir de les 14 hores.

“A Catalunya hi ha una situació més complicada que el bilingüisme”

Prenent com a referència les estadístiques realitzades per la Generalitat de Catalunya, Pere Comella va analitzar la situació actual del català. Com a punt de partida, les dades abans esmentades. D’aquestes, en va voler remarcar tres aspectes. El primer, que “la llengua inicial castellà té més gruix poblacional que la llengua inicial catalana”. Amb tot, va apuntar que “aquest fet es veu compensat amb el fet que el nivell d’identificació amb la llengua catalana com a pròpia és més gran”.

El segon aspecte a tenir en compte, segons Comella, és que “les enquestes acostumen a ser més optimistes que la sensació que tenim tots al carrer pel que fa a l’ús i el coneixement del català”. El tercer punt que va voler remarcar va ser que “hi ha una clara infravaloració d’altres llengües que són presents als Països Catalans, més enllà del castellà i del català”.

La conclusió, que “amb les enquestes no n’hi ha prou per conèixer la realitat”.

Mirar més enllà

Comella va voler assenyalar el fet que “la complexitat lingüística de Catalunya va molt més enllà del bilingüisme”. En aquest sentit apuntà que “l’impacte lingüístic de la nova immigració és tota una oportunitat”. “Tenim una gran riquesa lingüística que podria jugar molt a favor de Catalunya, perquè la gent que sap d’on ve i manté les seves arrels, lingüístiques en aquest cas, és molt més fàcilment integrable”.

Comella va voler convidar a la reflexió, tot assenyalant que “si no som capaços de treure’ns la norma de parlar automàticament en castellà quan veiem algú que no ens sembla català, aquest fet és el que acabarà sent letal, i acabar liquidant el català”. En relació a “la independència de la que tant se’n parla”, Comella va assenyalar que el fet de fer el català llengua oficial “no vol dir res més que tots els tràmits administratius els podràs fer en català”, i que la veritable riquesa d’una llengua “està al carrer, i ens hem d’apuntar al carro de convertir-la en hegemònica, sense deixar d’enriquir-nos de les llengües dels nouvinguts”.

Més Correllengua
Les activitats del Correllengua 2012 tenen el seu gruix aquest dissabte 3 de novembre. Les activitats començaran a les 14 hores, als Jardins del Monestir, amb una botifarrada popular. Durant la tarda hi participaran l'Escola de dansa de l'Esbart Sant Cugat, els Gausacs i els Bastoners de Sant Cugat, i es comptarà amb la presència dels gegants de la ciutat, en Joan i la Marieta gràcies a la implicació de la Colla Gegantera de Sant Cugat.

Des de La Guitza es convida a gaudir “d'aquest patrimoni viu de la ciutat que s'implica per la llengua i la cultura dels Països Catalans”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem