Pla d’Acció Cultural: el nou full de ruta de la cultura fins al 2030

Sant Cugat aprova un nou Pla d'Acció Cultura amb l'objectiu que la cultura sigui accessible a tota la ciutadania

El nou Pla d’Acció Cultural (PAC) de Sant Cugat ja és una realitat. Aquest document és un full de ruta per a la reflexió, debat i desenvolupament d’estratègies i propostes per a l’acció cultural del municipi, basades en les aportacions tècniques i la participació ciutadana. El text, de caràcter programàtic i sense rang normatiu, té com a objectius específics l’enfortiment de la capacitat municipal per incidir en la vida cultural i el foment una vida cultural més diversa i inclusiva. Una altra de les raons de ser del pla és l’impuls de noves formes de col·laboració entre l’administració i la societat civil en matèria de cultura.

El Ple d’aquest 18 de novembre l’ha aprovat el PAC amb els vots a favor de l’equip de govern (Junts i ERC), el PSC i En Comú Podem. El PP i la CUP s’han abstingut i VOX hi ha votat en contra. Des del govern la regidora de Cultura, Núria Escamilla, ja ha advertit que durant el període d’exposició pública s’hi incorporaran nous conceptes. “Hi afegirem puntualitzacions que esperem que vegin bé tots els partits i hi sumarem el nou pla de Biblioteques”. També ha assegurat que durant el 2025 es decidirà la direcció definitiva del Teatre-Auditori.

Els retrets i idees de millora de l’oposició

Malgrat haver votat a favor, les forces d’esquerra de la ciutat han posat de manifest algunes reticències amb el text. Ramon Gutiérrez, portaveu d’En Comú Podem, ha celebrat la inclusió dels drets culturals al document, un fet que considera essencial per la construcció de la identitat, però ha criticat altres aspectes. “La gran mancança del document és que no parla dels recursos. No hi ha memòria econòmica i, tenint en compte l’estat de les retallades i la previsió que continuïn el 2025, aquest pla queda entredit”.

Des del PSC, Pilar Gorina també ha celebrat el reconeixement dels drets culturals i ha titllat el pla de “bon instrument”. Tanmateix, ha trobat a faltar l’aparició d’alguns sectors al document. “Hi falten mencions a les galeries d’art, solucions per simplificar la burocràcia i reflexions profundes sobre la cultura audiovisual o l’oci nocturn”, ha apuntat.

També des de l’esquerra, la CUP ha justificat la seva abstenció adduint que hi ha errades en el diagnòstic i hi falten aspectes que per a la formació són claus. “No es recull la feblesa que del fet que no hi ha una direcció del Teatre-Auditori regularitzada i trobem a faltar solucions a les dificultats que moltes entitats per demanar i cobrar les subvencions”, ha argumentat la regidora de la CUP Ariadna Sierra.

Salanova: “La cultura que es planteja no és per a tothom, és per a persones amb un pensament ideològic determinat”

L’abstenció del PP ha estat per motius ben diferents. Estrella Salanova és del parer que cal un augment del pressupost per manteniment dels equipaments i, entre d’altres, per obrir el teatre de la Unió d’una vegada per totes. També ha expressat que: “La cultura que es planteja no és per a tothom, és per a persones amb un pensament ideològic determinat”.

Aquest caire dogmàtic és també el problema que ha vist VOX al document. Segons el seu portaveu, Marcos Rodríguez, “el pla inclou elements ideològics climàtics i de gènere. No compartim la forma i volem un pla lliure d’ideologia”.

Com ha estat el procés d’elaboració?

El PAC s’ha fet amb la col·laboració del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona i l’empresa Trànsit Projectes i ha tingut en compte la Xarxa d’Equipaments Culturals de Sant Cugat, el creixement demogràfic i la situació pressupostària actual de l’Ajuntament.

Segons explica el govern, el seu objectiu principal és orientar les polítiques i l’acció cultural fins a l’any 2030. En primer lloc, s’ha fet una diagnosi de la situació de la cultura a la ciutat, a partir de la documentació en planificació estratègica existent, algunes entrevistes en profunditat i diversos focus grups on han participat personal tècnic municipal, entitats i altres agents culturals, visites a equipaments i treball amb la Comissió de Seguiment del PAC del Consell de Cultura.

Entre les conclusions hi ha la necessitat d'ampliar l'oferta cultural a totes les franges d'edat i a escala territorial a tot el municipi amb l'objectiu de fer la cultura més accessible a a tothom.

Entitats participants

Les entitats locals que han col·laborat en el procés d’elaboració del PAC a través de la Comissió de Seguiment del Consell de Cultura han estat:

  • Associació La Tacones
  • Associació APROPERA
  • Fundació Aula de So
  • Grup d’Estudis Locals
  • Escola Fusió
  • La Unió Santcugatenca
  • Coordinadora de les Taules del Consell de Cultura
  • Associació Lumínic
  • Taula d’Arts Visuals i Plàstiques
  • Associació Gabriel Ferrater
  • Societat Coral la Lira
  • Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra

 

En segon lloc, s’han treballat els eixos cap a on s’han d'enfocar les actuacions futures en matèria d'acció cultural local. El text proposa que les propostes s'orienten a la cohesió social, la interculturalitat, la identitat i la transversalitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem