Ros Marbà forma els futurs directors d'orquestra a Sant Cugat

El mestre imparteix el Curs Internacional de Direcció d'Orquestra a l'Escola Municipal de Música aquest mes de juliol

Durant dues setmanes, 15 professionals del món musical s'han citat a Sant Cugat per participar del Curs Internacional de Direcció d'Orquestra que dirigeix el mestre Antoni Ros Marbà. Un curs que, en la seva desena edició, se celebra per primer cop a la ciutat fruit de la col·laboració institucional entre l'Ajuntament de Sant Cugat, l'ESMUC, el Conservatori del Liceu, la Fundació Pau Casals, la Fundació Victòria de los Ángeles i l'Orquestra Simfònica Sant Cugat.

A dos dies per finalitzar el curs, Antoni Ros Marbà ha explicat el treball que s'està fent des del 18 de juliol. Un curs que es fa "en un temps rècord", ha destacat, perquè "es poden fer moltes coses; se n'aprenen moltes, però no se n'acaba cap". En aquest sentit, ha explicat que la feina de director d'orquestra requereix "un treball molt continuat", ja que "és evident que no s'aprèn a dirigir en dues setmanes; necessites més anys".

Ros Marbà dirigeix una quinzena d'alumnes  FOTO: Artur Ribera

La clau de l'èxit d'aquestes dues setmanes de treball, ha explicat Ros Marbà, ha estat treballar entre 6 i 7 hores diàries i ser conscient que caldrà continuar els anys següents. "És molt difícil fer un curs, sobretot per als professors, que tingui continuïtat setmana rere setmana, per la feina professional de cadascú", ha aclarit el mestre. No obstant això, ha remarcat que "està funcionant molt bé. En una setmana i mitja que fa que treballem, ja es noten els progressos de totes aquestes persones del curs".

Un progrés que ha de seguir el seu trajecte. "Per ser director d'orquestra, hi ha persones que estan tocades per una vareta màgica; que tenen una disposició natural molt gran. Però no és sols això. La condició de la intuïció és la primera, però després s'ha de saber racionalitzar el perquè de tot plegat. I això requereix molt de temps", explica el mestre. I hi afegeix "un ventall molt ampli cultural que s'ha de tenir, i que també s'ha d'adquirir en el temps".

El curs s'imparteix a l'escola Municipal de Música   FOTO: Artur Ribera

I és que, com diu el mestre, "no tot s'aprèn en dues setmanes, ni amb un any, ni dos. S'ha de desenvolupar en el temps, però s'ha de començar un dia o altre. I els deixebles han de continuar, fer les seves experiències, i com més joves millor, perquè amb la carrera de director d'orquestra, un comença a saber de què va quan hi porta vint anys de carrera".

Ros Marbà, a l'hora d'aconsellar els seus deixebles per arribar a tenir una carrera llarga, no dubta. "Tenacitat, fanatisme per allò que fan, i no defallir. Continuar sempre, i sobretot mirar molt endavant, i estudiar molt". Unes recomanacions a les quals suma "estar al cas de què passa al món, en tots els sentits; saber com funcionen les coses, i investigar tot el possible, amb tenacitat i força de voluntat".

I és que, com admet, les carreres musicals "són molt dures i requereixen un gran esforç i una gran concentració", i per això cal "no defallir".

És la primera edició del curs a Sant Cugat  FOTO: Artur Ribera

Pel que fa als alumnes que participen d'aquesta edició del curs, Ros Marbà explica que hi ha una gran varietat de perfils, des de "persones amb certa experiència, fins a altres que els has d'explicar tot des del principi". Però tots ells coincideixen en el fet que "són persones molt disciplinades i amb ganes d'aprendre, i això és el regal més gran que pot tenir un professor", explica.

En aquest sentit, descriu que "és com el vi: hi ha anyades millors que altres, i aquesta vegada, hi ha un grup que està bé, són persones ben preparades, i amb una consciència del que vénen a fer". Un fet que fa que no li importi explicar les coses les vegades que facin falta. "No m'importa si veig que després hi ha la capacitat d'absorbir les coses que s'estan treballant", aclareix.

Una capacitat que també trasllada al professorat. "És important que professor i ajudants tinguin aquest fanatisme per allò què fan, i saber que estàs fent un treball per una sèrie de persones que creuen en tu, i que després es poden beneficiar del que tu pots explicar", afegeix Ros Marbà. "Després hauran de digerir tot el que estem explicant aquí", afegeix, recordant les paraules d'un professor. "Li van preguntar d'on venia el miracle del concert, i li va contestar a l'alumne que el miracle és el treball".

Primera edició a Sant Cugat

la durada ha estat de dos setmanes de treball intens   FOTO: Artur Ribera

El Curs Internacional de Direcció d'Orquestra ha arribat per primer any a Sant Cugat i la voluntat és que s'hi quedi. "És un lloc molt adient; la ciutat té bones vibracions, i l'escola, les instal·lacions i el tracte personal són excel·lents", ha aclarit el mestre.

Enguany són 15 els alumnes, d'entre 22 i 50 anys, provinents de Catalunya, la resta de l'Estat, Itàlia i Holanda.

Una arribada a la ciutat que s'emmarca dins les polítiques municipals d'internacionalització i desenvolupament cultural de l'Ajuntament de Sant Cugat, com ha aclarit el director de l'escola Municipal de Música, Carles Miró. "L'objectiu és posicionar la ciutat en l'àmbit de la música clàssica i la cultura de primer nivell al país, des de l'excel·lència", ha aclarit.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem