Gabriel Ferrater es va treure la vida el 27 d'abril de 1972 a Sant Cugat, ciutat on va viure els últims anys de la seva vida. Poeta, crític, traductor i lingüista; és una referència en la cultura catalana per la seva contribució en diversos camps. Per commemorar el centenari del seu naixament (i els 50 anys de la seva mort) i amb l'objectiu de reconèixer i divulgar la seva figura, aquest 2022 s'organitzaran activitats a tot Catalunya amb Sant Cugat com un dels principals escenaris. És l'Any Gabriel Ferrater, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes i els ajuntaments de Sant Cugat i Reus.
"La seva importància com a crític, pioner en la linguïsta, poeta i traductor el fan un intel·lectual de primer ordre", ha destacat durant la presentació del programa la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, que ha remarcat que la voluntat és "difondre la seva obra i donar-la a conèixer entre nous lectors". "Que la figura de Ferrater arribi més lluny i a més lectors", ha resumit. Per això, s'impulsaran desenes d'activitats a tot el país, amb la col·laboració d'entitats com l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat, durant tot l'any.
La vinculació de Gabriel Ferrater amb Sant Cugat va molt més enllà de ser la ciutat on va residir els últims anys de la seva vida. El seu pas pel poble va suposar una autèntica revolució per molts joves. "Sant Cugat és molt més que la ciutat on va morir. Ferrater va ser un gurú i un referent d'un moviment acadèmic, intel·lectual i humà a l'entorn del Mesón", ha apuntat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona.
Jordi Cornudella: "Ferrater va deixar a Sant Cugat els amics del Mesón, que van preservar viva la seva memòria"
De fet, han estat els "amics" que va deixar al Mesón els que han mantingut ben viu el seu llegat. Així ho ha apuntat el comissari de l'Any Ferrater, Jordi Cornudella: "Ferrater va deixar a Sant Cugat els amics del Mesón, que van preservar viva la seva memòria. Van aconseguir que la figura de Ferrater prengués importància a la ciutat". "Ferrater és present a Sant Cugat", ha reivindicat Madrona.
Cornudella ha detallat que l'objectiu de l'Any Ferrater és donar a conèixer encara més la figura de Ferrater i totes les seves facetes, des de la lingüística fins a la poesia. Tot i dedicar-hi pocs anys i només tres obres, Ferrater va revolucionar la poesia catalana amb la compilació de Les dones i els dies.
Presentació de l'Any Ferrater amb el regidor de Cultura de Reus, el comissari del programa, la directora de la Institució de Lletres Catalanes i la tinenta d'alcaldia de Cultura de Sant Cugat FOTO: Lali Puig
Activitats
Només a Sant Cugat s'han preparat més d'una trentena d'activitats per donar a divulgar l'obra i figura de Ferretar. Exposicions, clubs de lectura, col·loquis, rutes literàries o concerts programats durant tot el 2022 serviran per conèixer de prop qui era Gabriel Ferrater.
Consulta totes les activitats de l'Any Ferrater.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.