Sant Cugat ha inaugurat l'exposició Estiueig de proximitat, 1850-1950 sobre el llegat patrimonial cultural i arquitectònic que va deixar el fenomen de l'estiueig a Sant Cugat i a altres municipis propers a la ciutat de Barcelona. La inauguració de la mostra, que recull fotografies i objectes dels estiuejants santcugatencs, s'ha dut a terme aquest 23 de gener i romandrà al Museu de Sant Cugat fins al 30 de març.
L'exposició, produïda per la Diputació de Barcelona amb el Museu de la Nàutica del Masnou i el Museu d'Arenys de Mar, i en col·laboració amb la Xarxa de Museus Locals i altres entitats, vol posar en valor el patrimoni cultural fruit de l'estiueig de la burgesia urbana i la classe mitjana barcelonina de l'època tot tenint en compte els privilegis de l'època i les diferències socials. Així ho explica Joaquim Maria Puigvert, comissari de l'exposició: "És una exposició que vol fer pensar. Té un missatge: la societat és canviant. No hem d'idealitzar l'estiueig de l'època perquè era molt classista, marcava molta diferència entre la burgesia urbana i els locals, però ens ha deixat un llegat patrimonial en el paisatge urbà que és important mantenir, reinventar i donar-li nous usos".

L'estiueig a Sant Cugat. FOTO: Lluna Fabregat
De colònies d'estiueig a zones residencials
Puigvert ha explicat que Estiueig de proximitat, 1850-1950 permet "analitzar un fenomen social que implica a les elits, la burgesia i la classe mitjana". Per això, se centra en un radi de cinquanta quilòmetres des de la gran ciutat (Barcelona) "tant pel que fa a l'estiueig de mar com el de muntanya".
Segons narra el comissari, "les classes mitjanes de la ciutat es podien permetre, abans del dret a les vacances pagades, un estiuet llarg de dos o tres mesos". Durant aquest temps, les classes privilegiades volien sortir de la ciutat. En part, per qüestions de salut. "Hi havia metges que recomanaven sortir de la ciutat i endinsar-se en la natura per a respirar aire fresc. Per això, anaven als balnearis, o es feien construir una torre d'estiueig", destaca Puigverd. Segons l'expert, a l'entorn de Collserola, hi havia importants colònies d'estiueig com Vallvidrera, Valldoreix o La Floresta, colònies que s'han convertit en urbanitzacions en l'actualitat.

Fotografies de Sant Cugat. FOTO: Lluna Fabregat
En aquest sentit, l'alcalde Josep Maria Vallès afegeix: "Segurament, més tard, aquests estiuejants es van començar a ubicar en aquestes zones per a establir la seva residència fixa".
Joaquim Maria Puigvert també ha volgut fer èmfasi tant en la importància de la xarxa ferroviària, com en el paper de les dones en l'organització de les vacances: "L'estiueig de l'època depenia molt de la xarxa ferroviària i Sant Cugat estava ben afavorit per l'existència de tren. Era tot una moguda perquè es traslladaven les famílies amb el servei domèstic, amb els baguls amb tota la roba i era tota una logística. Així doncs, també era molt important el paper de les dones, les qui, a banda de fer les tasques de la llar i tenir cura de la família, organitzaven tota la logística familiar, el servei domèstic i, evidentment, les vacances".

Joaquim Maria Puigvert, comissari de l'exposició. FOTO: Lluna Fabregat
Una exposició premiada
Estiueig de proximitat, 1850-1950 va obtenir el Premi a la Millor Exposició Temporal atorgat per l'Associació de Museòlegs de Catalunya l'any 2022.
Laura Costa, tècnica de patrimoni cultural i museus de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ha expressat la seva satisfacció pel guardó i pel reconeixement a "tota la feina en xarxa que hem fet conjuntament". Costa considera que "els continguts estan molt arrelats al territori", motiu pel qual han permès fer una difusió del patrimoni cultural del territori vinculat al fenomen de l'estiueig.
Segons la tècnica, "l'aposta museogràfica posa en valor el contingut, però també recrea els diversos escenaris d'aquest fenomen". A més, Costa ha valorat positivament la voluntat inclusiva de l'exposició: "L'exposició incorpora una sèrie de recursos sensorials, perquè des de la Diputació de Barcelona, treballem per fer accessible el dret universal a la cultura a tota la ciutadania". Així doncs, l'exposició compta amb recursos auditius i visuals perquè sigui més accessible.

Postals de l'exposició sobre l'estiueig. FOTO: Lluna Fabregat
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.