





La jornada ha començat amb poca gent passejant, situació que ha preocupat als llibreters i paradistes, tot i que a mesura que han avançat les hores la celebració ha anat agafant magnitud fins a convertir-se en molt més que multitudinària. La pluja, que ha amenaçat la diada durant uns moments, no ha acabat de materialitzar-se i els paraigües no han calgut per gaudir del dia. Els voltants del Monestir han estat durant tota la tarda a rebentar de gent (molts vianants explicaven que feia temps que no hi veien tantes persones) i amb els venedors de les parades de llibres sense donar a l'abast. El balanç és el d'un Sant Jordi multitudinari i amb bona part dels santcugatencs vivint-lo pel seu municipi en lloc de a Barcelona. Si hi ha crisi, no es nota gaire; es comentava pel carrer.
El dia del llibre
A la plaça d'Octavià s'han concentrat les grans llibreries de la ciutat i és on els santcugatencs s'han acostat a comprar el llibre, ja sigui per regalar o per un mateix, per Sant Jordi. Segons apunten els llibreters, el balanç de les vendes ha estat bones i, tot i que es nota l'actual moment econòmic, asseguren que la gent té molt integrada aquesta tradició i no es renúncia a un llibre. Aproximadament, cada persona ha fet una despesa mitjana de 20 euros a les parades de Sant Cugat.
Pel què fa als llibres més venuts a la ciutat, cal destacar la forta tirada que ha tingut la narrativa catalana i és que moltes de les obres més venudes són d'escriptors catalanoparlants. Homes d'honor (Xavier Bosch), Jo confesso (Jaume Cabré), Quan érem feliços (Rafael Nadal), Crims de sang (Sebastià Alzamora) i La dona veloç (Imma Monsó) són dels llibres catalans amb més sortida a les parades del municipi. Cal destacar que Xavier Bosch i Imma Monsó són santcugatencs. En d'altres llengües, L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra (Jonas Jonasson), Las horas distantes (Kate Morton) i El enredo de la bolsa y la vida (Eduardo Mendoza) han estat dels més demandats.
El dia de la rosa
Un any més, centenars de milers de roses s'han venut per tot Catalunya aquest Sant Jordi i Sant Cugat no n'és una excepció. Amb parades a qualsevol racó o carretera, els santcugatencs han pogut comprar roses d'allò més variades. Els venedors destaquen que si bé les vendes no es poden equiparar a les de fa 4 o 5 anys (gent que potser abans en comprava quatre, ara se'n quedava 1), estan satisfets per la jornada i és que per molta crisi que hi hagi, els homes han de seguir portant la rosa a casa. Des de les parades expliquen que els santcugatencs s'han gastat uns 3 o 4 euros per flor. Pel què fa als gustos, les de color vermell segueixen sent les líders indiscutibles tot i que les de color blau també van agafant protagonisme.
Riquesa lingüística
Durant la tarda és quan més gent s'ha acumulat pels voltants del Monestir i s'han organitzat diverses activitats que han animat la jornada, com una ballada de sardanes o la cantada de la Coral La Lira. A més, Òmnium Cultural ha organitzat A tota veu, un acte han posat de manifest les avantatges de la riquesa lingüística. A la plaça Augusta, cinc parelles, formades per un estranger i una persona nascuda a Catalunya, han recitat diversos poemes amb la llengua materna de cadascú. D'aquesta manera, s'ha sentit el català combinat amb l'italià, l'èuscar, el nahautl, l'àrab i l'urdú. Òmnium ha organitzat aquesta activitat per diferents municipis catalans.