Els germans Joan i Jordi Roca, reconeguts cuiners, han celebrat aquest dilluns, 21 d'abril, la primera edició dels Roca Awards, uns guardons de literatura gastronòmica que volen mostrar la riquesa i la varietat que hi ha dins del gènere i els quals van comptar amb un guanyador santcugatenc. Es tracta del col·laborador del TOT Sant Cugat Josep Amorós, que va ser premiat en la categoria, Obra inèdita en català, com a autor de Menú Degustació, un escrit que promet una mirada singular a la cuina des d'una narrativa intima.
Així, Menú Degustació es converteix en una de les dues obres inèdites que veuran la llum de mà de l'editorial Abacus Futur. A més a més, el guardó està dotat amb 3.000 euros.
Relats narratius
"L'escrit de Menú Degustació es tracta d'una col·lecció de relats narratius, que està estructurat com si fos un menú", ha explicat al TOT Sant Cugat, Josep Amorós. "Hi ha els aperitius i a continuació tres o quatre relats, els entrants i quatre relats més i el mateix amb els plats principals i postres".
Joan Roca ha destacat que volen fugir de la idea que tothom té dels llibres de cuina, que es limiten a oferir receptes. "Hi ha tot un gènere amb periodistes gastronòmics molt potent". Per la seva banda, Amorós ha remarcat la importància dels guardons és la primera edició d'uns premis "que són importants, on el cognom dels premis ja els fan transcendir".
La resta de premiats
Pel que fa a la resta de premis, en la categoria de millor publicació en català, el premi ha estat per Marina Monsorís per Mare Mar (Ara Llibres). Es tracta d'una obra que vincula la història del barri de la Barceloneta, el Mediterrani i la cuina marinera. Pel que fa a la categoria en castellà. Pescaderías Coruñesas s'han emportat el premi per Agallas (Planeta Gastro), una narrativa gastronòmica que ofereix un enfocament únic en el vincle entre el mar i la cuina.
Per últim, en l'àmbit internacional, Jill Norman ha guanyat el Roca Award amb The English Table. Our Food Through the Ages (Reaktion Books), un llibre sobre la història culinària britànica i que demostra com ha evolucionat la cuina del Regne Unit al llarg dels segles.
Respecte al millor article, Lakshmi Aguirre ha guanyat el premi per Rocío, Tapas y Sushi o el Silencio de Itamae. La peça explora la connexió entre la gastronomia japonesa i la mediterrània a través d'un viatge culinari amb un dels millors cuiners de sushi de l'Estat.
L'altre guanyador de l'obra inèdita, aquesta en castellà, va ser per El libro del sake, de Roger Ortuño, que ofereix una visió profunda sobre aquesta emblemàtica beguda japonesa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.