La Taula Participativa de Dansa de Sant Cugat organitzarà el projecte Dansa als Aparadors amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, que se celebra el 29 d’abril, amb l’objectiu de reivindicar la professió de la dansa. Així, el dimarts 29 d’abril, de 18.00 a 19.15 h, els santcugatencs podran gaudir de sis micropeces de dansa en sis aparadors del centre comercial de Sant Cugat.
“Hem volgut fer un projecte que fos una acció reivindicativa, en què donem cos i veu als professionals de la dansa”, ha explicat Ana Pérez, directora de l’escola de dansa Los Tacones, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns 14 d’abril a la botiga de roba Silvia Manzana, un dels establiments col·laboradors. Amb el lema “La dansa té un preu”, el projecte pretén posar en relleu les dificultats estructurals que travessa el sector.
Visibilitzar la professió
Montse Moscardó, de Sant Cugat Country, ha detallat que els espectacles començaran a les 18.00 h i finalitzaran a les 19.15 h. A continuació, a les 19.30 h, se celebrarà un acte de clausura a La Unió Santcugatenca, on es projectarà un vídeo de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, es llegirà el Manifest 2025, redactat per Berta Martí i Andrés Corchero, i es durà a terme un col·loqui amb els/les ballarins/es participants.
Per la seva banda, Cristina Campmany, tècnica de cultura de l'Ajuntament i referent de la Taula de Dansa ha destacat la importància de la tasca de la Taula de Dansa i d’aquest projecte com a eina per “reivindicar i visibilitzar la professió de la dansa”.
Comerços i artistes
També Silvia Manzana, propietària d’un dels establiments participants, ha volgut posar en valor la dansa com a mitjà per generar llaços i relacions. “Crec que és fonamental generar aquest espai de presència”, ha afirmat.
En aquest sentit, el director de SCD Academy, Dani Curto, ha explicat que a l’hora d’escollir els establiments per acollir els espectacles, es va prioritzar que fossin comerços locals i amb espais prou grans perquè els ballarins poguessin ballar amb comoditat, ja que les actuacions es duran a terme dins dels comerços.
Els sis establiments participants són:
- Cuinetes al carrer de Valldoreix, 45
- Sílvia Manzana al carrer de Valldoreix, 55 i a la plaça del Doctor Galtés, 5
- Uniformes Prats al carrer de Santiago Rusiñol, 12
- Sacum al carrer de Santiago Rusiñol, 42
- Milar Tobella al carrer de Santiago Rusiñol, 49
- Blue Moon al carrer Major, 16
Igualment, els vuit professionals participants són:
- Héctor Boto i Elina Vostrikova (dansa clàssica)
- Anna Hierro (dansa contemporània)
- Marta Gómez (danses urbanes)
- Víctor Pérez Armero (dansa contemporània i d'arrel)
- Clara Martínez (claqué)
- Sara Orriols i Aleix Cívico (balls esportius)
La dansa en xifres
Amb tot, la Taula Participativa de Dansa de Sant Cugat ha volgut remarcar la precarietat actaul en la qual es troba el sector de la dansa amb les següents xifres:
- El 75% dels professionals de la dansa viuen en precarietat estructural, amb una mitjana d’ingressos de 12.000 € anuals.
- La majoria són dones, d’entre 30 i 40 anys, amb estudis superiors, però sense estabilitat ni contractes continuats.
- La dansa ha perdut presència als escenaris públics i a l’educació formal, quedant fora de moltes programacions estables.
- Només una mínima part dels artistes pot viure exclusivament de la dansa sense compatibilitzar-la amb altres feines.
- A Catalunya, la dansa representa un 0,3% del sector cultural subvencionat, una xifra que evidencia el greuge comparatiu amb altres disciplines.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.