La 8a Taula d'Escriptors, organitzada pel TOT Sant Cugat, queda ajornada per l'augment de casos de COVID-19 i coincidint amb les actuals restriccions a poblacions veïnes per part de la Generalitat de Catalunya. Un acte que enguany se celebrava el 23 de juliol a la plaça d'Octavià i que formava part dels actes de la Festa del Llibre, també cancel·lats.
En aquesta nova edició, amb el patrocini d'AMAT Cultura i la col·laboració del departament de cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat, Òmnium Sant Cugat i la llibreria Alexandria, participaven un total de 32 autors santcugatencs, tots ells, autors que van escriure un llibre en el darrer any. Sant Cugat compta amb un gran teixit cultural i mostra d'això és la quantitat de llibres que compten amb segell santcugatenc any rere any.
Amb tot, el setembre es veurà si es pot trobar una nova data o ja s'emplaça a l'edició de l'abril del 2021. Els llibres dels 32 autors es poden adquirir a Alexandria Llibres o a altres llibreries de Sant Cugat.
CANVI EN LA PRESENTACIÓ DEL MÓN SANT CUGAT
La portada de la nova edició del Mon Sant Cugat
Durant aquesta 8a edició de la Taula d'Escriptors s'havia de presentar l'última edició del monogràfic del TOT Sant Cugat, el Món Sant Cugat, que arriba a la seva 9a edició. No obstant això, amb l'ajornament de la Taula d'Escriptors, la presentació del Món Sant Cugat es farà a través de l'instagram del TOT on s'oferirà una petita actuació de l'artista santcugatenc Oriol Saltor, juntament amb la cantant Mònica Maranillo.
Com era sant Cugat fa cent anys? Aquest és el tema del reportatge central de la nova edició del Món Sant Cugat. Aquest tracta d'un passeig visual de més de 40 pàgines i 20 fotografies antigues i actuals, dels racons més coneguts de la ciutat. Veurem els grans canvis urbanístics i socials que han transformat la nostra ciutat tal com és avui en dia. D'un Sant Cugat rural a un Sant Cugat dels serveis. Un reportatge produït per l'historiador local Ricard Mestre. També fem entrevista a la cantant de dinou anys Mònica Maranillo, jove promesa de casa nostra. També fem un reportatge sobre la grip espanyola del 1918 a Sant Cugat, la manufactura de la casa Aymat, o els vint-i-cinc anys del Grup Mediterrània o el Museu de Cal Gerrer. A part, com cada edició, també mostrem a perfils de personatges de Sant Cugat on es parla de la seva figura, biografia i vinculació amb la ciutat, entre altres temes.
ELS LLIBRES DE LA TAULA
39 saltos en el charco. Anna Casamitjana
33 escriptors i 20 il·lustradors s'han unit per escriure i dibuixar els 39 contes que componen aquesta meravellosa antologia titulada 39 Saltos en el charco destinada a infants de 8 a 12 anys. Són històries sobre animals, nens, princeses i monstres. Alguns són realistes i d'altres són màgics, uns duren més i d'altres duren menys, però en tots hi ha sentiments i emocions. Endinsa't en aquests relats entranyables plens d'humanitat y fantasia que enalteixen el valor humà, la superació, l'amistat i l'amor i viu amb els seus protagonistes aventures en mons fabulosos.
Però en quin lloc vius, talp? Àngels Armela
La vida del talp era d'allò més avorrida. Sort en tenia, del munt de disfresses que guardava en un bagul i de les ulleres que li permetien veure-hi una mica. El seu cau era prop d'una casa enorme, que mai no havia gosat visitar. Però ara que s'hi havia instal·lat una nova família, va decidir obrir una altra galeria per tafanejar més a la vora, sense sospitar els perills i les peripècies que estava a punt de viure.
Alexandre Galí a l'exili. Carme Galí
Entre els centenars de milers de persones que van creuar a peu els Pirineus, l'any 1939, hi havia Alexandre Galí i la seva família. S'establiren a Tolosa, tot i que, a partir de la primavera, hi restà sol. Quan retornà a Catalunya, va evitar parlar de la seva experiència a l'exili, i ara tenim l'oportunitat de saber-ne més. En aquest llibre podreu fer-vos una idea de quin recorregut vital va fer Alexandre Galí durant els quatre anys que va viure a l'estranger.
Al mateix temps, gràcies als dietaris i cartes familiars, tindrem una panoràmica de l'altra banda de la frontera, una França poc acollidora, perillosa i comandada a distància per l'Alemanya nazi. Tot i això, Alexandre Galí va ser un exiliat afortunat. Va poder treballar braç a braç amb els quàquers (també anomenats Societat dels Amics) i va aprofitar per estudiar. Tanmateix, la vida no era fàcil i cada cop la inestabilitat era més acusada i els canvis, trepidants.
Danza en Espiral. Cloty Rubio
Danza en Espiral és el testimoni d'un recorregut intern del qual l'eix és l'amor. La figura de la dansa al·ludeix al moviment i al foc com representacions dels espais de l'ànima. L'espiral és una forma que està present en les creacions de la vida i que suggereix, alhora, una dinàmica i un temps no lineals, sinó oberts en evolució infinita. Aquests poemes són els pètals de la flor que viu sempre, la que perfuma els dies, la que acaricia l'ànima, la que acompanya al cor: La flor de l'esperit.
En Genís va a dormir a casa d'un amic. Cristina Benajes
En Genís va a dormir a casa d'en Gerard, el seu millor amic. És la primera vegada que dormirà fora de casa. S'endurà la llanterna que li va regalar l'àvia. Però, com serà la casa d'en Gerard? Què farà abans d'anar a dormir? On dormirà? Trobarà a faltar als seus pares? Heu tingut algun amic a dormir a casa alguna vegada?
La Bastarda: El último legado de los Romanov. Cristina Gómez
Larissa és una petita òrfena que neix i viu en el San Petersburg del 1900. Segons va avançant la seva vida, la seva innocència i la seva bondat van quedant reduïdes a cendres per poder sobreviure.
A poc a poc descobreix qui és i la família a la qual va lligada el seu nom, els Romanov, i és precisament aquest descobriment el que trastoca el poc seny que li queda. Una apassionant història de mort i venjança.
Catalunya Industrial. Daniel Romaní
De la Fàbrica de Dinamita a Port-Vendres al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, de la Serradora d'Àreu a la Fàbrica Damm de Barcelona, passant pel Museu de la Torneria de Torelló, el Molí Paperer de Capellades, la Bòbila Sugranyes de Reus... i així fins a mig centenar d'enclavaments singulars del nostre patrimoni industrial (adoberies, cellers, fargues, vapors, mines, serradores, etc.) que durant dècades van ser el motor econòmic del país.
Del Liceu Escolar a l'exili. Francesc Godàs
Basada en arxius i confidències dels mateixos protagonistes, aquesta és la història d'una família ben arrelada a Lleida que l'exili en va allunyar. Els seus orígens, la Lleida republicana, la guerra, la desfeta i l'exili, les penalitats de qui va restar a Catalunya, componen la descripció d'una família amb força trets comuns amb d'altres, però amb certes particularitats que la fan d'interès per als lleidatans i més enllà.
Derruït l'edifici del Liceu Escolar per efecte de les bombes feixistes i per l'espoliació a què va ser sotmès, semblava que el record i l'obra dels mestres Frederic Godàs i Victorina Vila desapareixerien de la memòria de la ciutat. No ha estat així gràcies a la feina feta pels antics alumnes del Liceu, per la perseverança del Frederic fill i, posteriorment, per la Paeria democràtica.
Bernardo y compañía. Francesc Roca.
A quinze dies de començar les vacances i amb la seva família ja instal·lada a Bor, un poblet de La Cerdanya, una descomunal tempesta sorprèn Bernardo sortint de l'aparcament on guarda el seu cotxe en el barri de Sants de Barcelona. En l'intent d'arribar a la seva casa es veu envoltat en una sèrie de desafortunats esdeveniments que el portaran a conèixer a Lucas, un singular personatge amb el qual continuarà el seu esperpèntic recorregut fins a veure's involucrat en la més inimaginable aventura, convertint-se en una peça clau d'una arriscada missió d'espionatge d'àmbit internacional. Pel camí coneixerà a altres persones que deixaran empremta en la seva vida i amb les quals compartirà grans moments.
La carta secreta de Marilyn Monroe. Frederic Cabanas
El llibre és un assaig al voltant dels últims dies de vida de Marilyn Monroe, escrit a partir d'un document inèdit que, sorprenentment, va arribar a les mans de Frederic Cabanas, un reconegut expert marilynófil. Es tracta d'una carta escrita per la Marilyn, la setmana abans de morir, dirigida al seu amic i prestigiós escriptor Truman Capote.
La carta ha estat amagada d'ençà que va ser escrita, fa quasi 60 anys, en l'interior de l'estoig d'un bolígraf Montblanc, i ara surt a la llum. Sembla una novel·la, però és un fet real. El llibre de Cabanas donarà a conèixer l'existència de la carta, el seu periple i, sobretot, el seu contingut, on es parla del President J. F. Kennedy, entre altres destacats personatges de l'època.
La perla ardent. Jaume Ferrer
Hi ha il·lusions i desitjos que desapareixen amb els anys, però també n'hi ha d'altres que resten a dins nostre i ens guien com un far submergit, com una perla ardent. Els nou contes inclosos en aquest llibre parlen de dones i homes que s'han quedat sols buscant allò que van perdre: una filla donada en adopció, l'amor d'una vida, el riure de la infantesa o la tendresa d'un acte de misericòrdia. Sembla que els ha arribat l'avinentesa per trobar-ho i que no tindran prou força, però si hom els observa més de prop, veurà que tots amaguen a dins seu la perfecció del nacre.
60 anys de Marxa Infantil. Joan Carles Alayo
Recull històric de les 60 edicions de la Marxa Infantil del Club Muntanyenc Sant Cugat, escrit per Joan Carles Alayo, soci de l'entitat, amb la col·laboració de Silvano Bendinelli, president del Club Muntanyenc, i Domenèc Miquel, historiador i soci de l'entitat.
La Casa Aymat per dins. 1961-1980. Joan López
El llibre descobreix, sota la mirada vivencial i experiència personal de l'autor, la part més desconeguda i poc tractada de la Casa Aymat, la part de la manufactura per dins i totes les seves seccions. Ens descriu l'univers que es respirava a la fàbrica, el soroll dels telers, la companyonia entre treballadors al taller, la relació amb la direcció, els artistes i els artesans, els mestres tapissers, i tot el procés de fabricació de les catifes i tapissos. L'autor, quan tenia 13 anys, entrà a treballar a la Casa Aymat com a aprenent a la secció de disseny de catifes, secció de la qual en va ser responsable durant els últims 10 anys de l'empresa fins al tancament de la manufactura l'any 1980.
Pero... ¿qué le hace la música a mi cerebro? Jordi A. Jauset
Aquesta obra analitza i explora fins a quin punt els estímuls sonors i musicals poden afectar el potencial consumidor, sigui recordant una marca o producte, o contribuint a la decisió final de compra. S'indiquen algunes investigacions al respecte i es detallen les diferents tècniques que utilitza avui en dia el Neuromarketing en el seu interès de conèixer les respostes cerebrals i emocionals del consumidor. És realment tan poderosa la música que pot arribar a influir en la decisió final de la nostra compra? Les evidències així semblen indicar-ho. Però, recorda..., tu tens l'última paraula.
La mort de l'Abat. Jordi Jové Piñol
La nit de Nadal de 1350, Arnau Ramon de Biure, abat del monestir de Sant Cugat, es disposa a oficiar la missa del gall. Els feligresos, ben tapats per protegir-se del fred, entren a l'església i, juntament amb ells, també ho fa un grup d'homes armats. L'abat és assassinat.
Raimond de Rovira, cavaller de la baixa noblesa catalana, és el comissari delegat del rei Pere III el Cerimoniós que ha de descobrir qui són aquells homes. Això el durà des del monestir de Sant Cugat fins a les Corts de Perpinyà, en un afer amb uns tentacles més forts i poderosos del que podria semblar en un principi.
Vint-i-nou nits a Sant Petesburg. Jordi Ubach
Vint-i-nou nits a Sant Petersburg és una novel·la metafòrica que ens fa reflexionar sobre el poc autocontrol dels nostres actes i dels nostres pensaments. Amb la manipulació com a tema principal de la novel·la i amb Sant Petersburg com a teló de fons, Ubach ens presenta una història carregada de misteri, erotisme, maldat, tot això barrejat amb un extens i particular homenatge a la ciutat del nord de Rússia que, gairebé sense adornar-nos-en, esdevé un personatge més de la novel·la.
Cròniques de Macondo. Josep Amorós
Un llibre que recull de 75 relats curts que han aparegut a la revista TOT Sant Cugat des de l'octubre de 2017, i que s'organitzen en quatre parts: Paisatges, Paisatges emocionals, Partenaires i Capassitus, on el lector podrà reconèixer indrets i personatges que el convidaran a passejar per l'espai i el temps.
¡Viva Cataluña española! José Fernando Mota
Amb la proclamació de la República, els ultraespanyolistes passen de viure en una Dictadura, a haver d'actuar en una República. Aquesta obra estudia l'esdevenir d'aquests col·lectius reaccionaris, fascistitzats i feixistes de la ciutat de Barcelona entre dos fracassos, el del 14 d'abril de 1931 i la seva derrota en les urnes, i el del 19 de juliol de 1936 i la seva derrota als carrers. S'analitza el microcosmos ultra barceloní i com actuava aquesta minoria marginal en un context polític i social advers.
Política Criminal. JR Armadàs
Política i crim sí que poden anar de la mà. Són sempre dos dels temes més destacades als butlletins informatius i ara també a la literatura. Hem sotmès el sistema polític a una radiografia a ulls d'uns quants autors de la nostra terra i hem comprovat que la festa de la democràcia també és, massa sovint, terreny adobat per tota mena de delictes. En aquest llibre hi trobareu 10 relats amb la política i el gènere negre i policíac com a protagonistes. Alguns amb clau d'humor, altres amb el to crític propi del gènere i fins i tot n'hi ha que són autèntics homenatges a moltes situacions que estem vivint avui en dia com demostren els noms dels 10 capítols que integren l'antologia.
L'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. 100 anys al servei d'un poble. Juan José Cortés
L'historiador Juanjo Cortés repassa en el seu darrer llibre la història de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, i la seva evolució dins de la vila. Un llibre que porta per nom L'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. 100 anys al servei d'un poble, i que es presentava amb motiu del centenari de l'entitat, celebrat a principis de setembre. Un llibre que vol mantenir viva la memòria dels inicis de l'associació, així com la història de Valldoreix, tot relacionant-la amb el desenvolupament de l'entitat.
Los Ilusos Condes. Julio Bou
En un fosc període de l'Edat Mitjana, la mort de l'emperador carolingi Ludovico Pio genera una guerra fratricida entre els seus tres fills i el seu net per al repartiment de l'imperi. Els descendents del duc Guillermo de Gelon, els quals governen Aquitania, la Marca i la Septimania, hauran de decidir el bàndol a qui donar suport. El futur destí de la seva família i dels seus territoris dependrà de la decisió que prengui.
En un període d'onze anys (que abraça des del 840 al 851) s'enllaçaran les històries de reis i comtes amb la dels francs, visigodes, aquitans, danesos i cordovesos per controlar aquestes terres. Més que una novel·la històrica, estem davant una història novel·lada, on se'ns mostren les imperfeccions d'uns personatges reals i els fets històrics que van protagonitzar, i on sorprenentment la realitat històrica supera amb escreix la imaginació més desbordada.
Les Olors de la Vida. M. Àngels Piñol
Les olors formen part important de la vida igual que els altres sentits, però en aquest cas parlem del sentit de l'olfacte. Per ser el més primitiu i el més desconegut pels humans.
Les olors van directament al cervell, i tenen memòria. Tots aquells records i sensacions que sentim quan una olor ens ve a la memòria, ens trasllada al moment que vàrem sentir aquella olor per primera vegada, i que va significar per nosaltres. A vegades poden ser responsables de l'estat d'ànim què tenim i beneficiosos per la salut.
Aquest llibre explica per què l'olor és tan important per poder sobreviure. Com es produeix en l'àmbit neurofisiològic, i presenta situacions de diverses persones de diferents indrets i edats, que ens relaten les seves sensacions i emocions en relació amb la memòria de les olors. Podrem viure de primera mà, com han influït en les seves vides, tant les bones com les males olors.
Variacions profanes. Marta Pessarrodona
El nou poemari de Marta Pessarrodona, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2019. «Si parléssim de vins, diria que amb aquest desè recull de poemes, Variacions profanes, estem davant d'un gran reserva o d'un Premier Grand Cru: un d'aquests vins madurat durant molts anys en què es produeix una perfecta integració dels tanins amb la fusta.» Del pròleg d'Àlex Susanna.
Lletres de canvi. Miquel Santaeulàlia
Esteu davant un joc literari entre els dos autors com a ofrena en el centenari de la primera anotació a El quadern gris d'en Josep Pla. Però també esteu davant uns texts on passen comptes i, al final, com a la vida mateixa tot quadra. El primer capítol és un exercici de quotidianitat personal a través d'un llenguatge econòmic on cada text té 222 paraules perquè en el fons, diuen, l'escriptor és un economista de les paraules. En el segon capítol surten del mercat negre i hi afegeixen l'IVA, o sigui, cada text té 269 mots (222 més IVA). Entren, conjuntament, en una dimensió més profunda on conversen a través d'alguns déus egipcis i els arcans majors del tarot. Tot plegat és un intercanvi de realisme, intimitat i seducció, talment com un diari personal compartit.
En el último encuentro con Dios. Purificación Moreno
Un impacte frontal entre dos vehicles posar fi a la vida d'un sacerdot, d'una prostituta, d'un proxeneta ateu, d'una beata, d'un empresari... i d'un musulmà. Estan morts, però la vida segueix i la realitat es transforma. Una història plena de sàtira i ironia, el farà riure, plorar i pensar.
Valldoreix. Records i converses amb Magdalena. Quim Lloveras
De la mà dels records personals de la quasi centenària Magdalena Macià, aquest llibre repassa alguns dels esdeveniments històrics i socials que Valldoreix ha viscut a partir de la seva transformació en una ciutat-jardí.
La nostra protagonista va arribar-hi l'estiu de l'any 1930 i des d'aleshores la seva vida ha estat sempre lligada a Valldoreix. Aquí ha viscut els estiuejos durant la República, els temps difícils de la Guerra Civil, els anys de postguerra i la consolidació del Valldoreix que avui tots coneixem.
Aquest llibre -una llarga conversa entre una àvia i el seu nét- potser ajudarà al lector a comprendre una mica millor què és Valldoreix.
Camino al quirófano con RoboPAS: El robot Poderoso, Astuto y muy Sensible que enseña cómo afrontar los miedos en quirófano. Raquel Franco
Aquest llibre és un excel·lent recurs per ensenyar als nens a enfrontar les seves pors en el quiròfan i viure l'experiència de la millor manera possible. Una guia per a pares, professors i professionals sanitaris en la millora de la relació amb el nen PAS i l'experiència del pacient quirúrgic.
Sant Cugat del Vallès desaparegut. Ricard Mestre
Sant Cugat del Vallès desaparegut és un recull d'imatges comentades que mostra l'evolució d'un poble que esdevingué ciutat, i també del seu entorn, des de mitjan segle xix fins als anys setanta.
Mostra llocs i històries desconeguts per a la majoria de la gent. Els qui ho van viure tindran l'oportunitat de reviure-ho, de ben segur que amb una certa enyorança. I als qui no van arribar a conèixer-ho, potser se'ls desperta la curiositat per saber-ne més.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.