El TOT Sant Cugat descobreix un insòlit Rudolf Häsler

El TOT Sant Cugat estrena secció dedicada a l'artista santcugatenc Rudolf Häsler a través d'obres seves comentades pel seu fill, també artista, Alejandro Häsler. Serà mensualment quan el mitjà publicarà una obra poc coneguda de l'artista. Alejandro ha expressat la seva satisfacció en poder donar a conèixer les obres 'menys' conegudes de l'artista: "Ens fa una especial il·lusió col·laborar amb el Tot Sant Cugat, que ha decidit crear aquest apartat titulat "Insòlit Rudolf Häsler", on anirem mostrant una selecció d'obres de diferents períodes molt poques vegades exposades (algunes d'elles mai)."

Häsler va passar l'última època de la seva vida a Sant Cugat, on va morir el 1999, a l'edat de 77 anys. L'artista va deixar un llegat artístic molt important a la ciutat, i la seva implicació amb Sant Cugat el van fer mereixedor de rebre la distinció, ja a títol pòstum, de fill predilecte el 2018. El seu fill, també artista i santcugatenc, Alejandro Häsler, ens comentarà, cada mes, obres insòlites del pintor a través de la secció 'insòlit Rudolf Häsler'.

El Yin i el Yang, per Alejandro Häsler (primera obra publicada al TOT del 17 de març)
 

El Yin i el Yang, de Rudolf Häsler

El Yin i el Yang, de Rudolf Häsler


L'obra més coneguda del pintor Rudolf Häsler, la de la seva etapa (mal anomenada) hiperrealista, sol transmetre la idea que era un artista molt seriós, que feia obres d'una gran dificultat tècnica, que mostraven molt poc de la seva personalitat. Això només és cert en part, ja que era una persona molt alegre, amb un extraordinari sentit de l'humor, i a qui li agradava molt fer caricatures. Doncs era un gran observador de la condició humana.

Aquest exemple representa el moment, el 1972, quan Nixon va visitar Mao a Pequín. Començant el camí que conduiria la Xina a ser la gran potència mundial que és avui, rellevant fins i tot els EUA. Així ho va representar Häsler en aquesta caricatura, amb un Mao enorme, "continental", i un Nixon minvant, com el seu propi país. Nixon va ser un gran mentider (cosa que li costaria el càrrec després de l'escàndol Watergate), per això l'artista va perllongar la longitud del seu nas, emulant Pinotxo.

L'arribada de Häsler a Sant Cugat
Rudolf Häsler és un pintor suís que es va instal·lar el 1971 a Sant Cugat amb la seva família, en una casa del carrer de Villà. Rudolf Häsler explica la seva arribada poètica el 1971 a Sant Cugat, així com el que aquesta terra representava per a ell: "Una vegada que tota la família va arribar a Barcelona, després dels darrers anys a Almería tras la nostra arribada de Cuba, mentre caminava un dia a la plaça Catalunya, vaig veure la llista de les estacions dels FFCC, amb noms tan evocadors com la Floresta, Valldoreix, Bellaterra o Sant Cugat. Vaig comprar el bitllet i vaig viatjar pel túnel de Tibidabo disposat a trobar un allotjament per a tota la família. Després de dos anys vivint a Valldoreix, ens vam traslladar a Sant Cugat".

Fill predilecte
El 2018, l'Ajuntament de Sant Cugat va concedir a títol pòstum a Rudolf Häsler l'honor de ser considerat Fill Predilecte, en reconeixement de la seva participació en la ciutat amb la qual va establir (així com amb la seva ciutadania) un vincle artístic i emocional. L'any anterior, el seu 90è aniversari de naixement s'havia celebrat amb una sèrie d'activitats culturals (exposicions, projecció de pel·lícula sobre la seva vida, conferències, concerts ...).
"És el reflex de l'admiració i l'amor que li ha tingut la ciutat, que és el mateix que ell li tenia", va declarar durant el reconeixement la filla de l'artista, Ana Häsler, que és mezzosoprano.

Un pintor viatger
Abans d'aterrar a Sant Cugat, Häsler va passar dotze anys a Cuba, on va arribar a ser director nacional de l'Artesanado, institució artística depenent del govern de Fidel Castro. Nascut a Suïssa el 1927, també va passar per Mèxic, França, Bèlgica, Gran Bretanya o Algèria. Un pintor viatger que va aprendre d'arreu on va viure i de tota la gent que va conèixer. L'ànima artística de Häsler va ser tan potent que va influir en els seus quatre fills, que actualment es dediquen professionalment al món de l'art. "Nosaltres som una família d'artistes, encapçalada pels nostres pares", recordava en una entrevista Alejandro Häsler, pintor i escultor. Tot i que Rudolf Häsler era pintor, el seu amor per la cultura anava més enllà, com recordava la seva filla: "Jo em passava el dia cantant amb el meu pare, mentre l'Alejandro aprenia a dibuixar al seu costat". Una faceta per la qual Rudolf Häsler també se sentia atret era la pedagogia, tal com descrivia el seu fill: "Al pare li agradava molt ensenyar. De molt jove va ser mestre. Potser gràcies a aquest component didàctic els fills hem acabat sent tots artistes". L'Ajuntament de Sant Cugat va programar l'exposició "Rudolf Häsler. Homenatge en el 90è aniversari del seu naixement (1927-1999)" al Monestir el 2017.

Part del text és extret del perfil publicat a la revista Món Sant Cugat número 5, per Bernat Bella.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem