"Carrer-Gent-Carrer neix fruit d'una reflexió sobre la manera d'interactuar i relacionar-nos pròpies de l'ésser humà en un món en continuo moviment, que ens apropa i ens distancia al mateix temps. Un món d'entrades i sortides, estereotipat i crític, que en moltes ocasions oblida el bé comú". Amb aquesta frase presenta el seu nou projecte el fotògraf santcugatenc Oriol Llauradó.
Un projecte que ve a ser la segona part del projecte AYLAik, amb el qual va ser finalista als Street Photography Award de Lensculture. "Vaig començar a fer fotos de retrat a Barcelona de manera molt casual, però sí que és una forma d'expressió, perquè després, si ho penses, tot està lligat. Sempre tens unes manies, i per a mi, per exemple, ho és la soledat, el fet de tractar la llum, i parlar de l'interior de les persones", explica sobre els seus retrats.
Dues imatges captades a Barcelona per Oriol Llauradó.
Amb AYLAik feia fotografies amb un fons negre natural que "et permet tindre un conjunt; en diferents països pots fer la mateixa estètica, i acaba tenint un conjunt. Es diferencien, però formen part d'un conjunt. I és com la humanitat, que tots formem part d'un conjunt", afirma.
Unes fotografies amb les quals ara vol anar més enllà. "Seguint la mateixa línia, vaig decidir no esperar a les galeries, i apostar per la immediatesa de retornar les imatges", explica. I aclareix: "es tracta de poder mostrar el treball sense dependre de ningú, amb màxima llibertat, i, per altra banda, una part més poètica".
"Durant el dia, jo capto les imatges, les "robo", i a la nit, les torno a la ciutat,", apunta. D'aquesta manera, després de captar les imatges, als vespres, les projecta en parets de la ciutat on ha estat captant-les. Un projecte que té un missatge. "Tots formem part d'un tot, i tots estem en un mateix camí. El projecte trenca barreres, perquè unifiques gent de Katmandú amb gent de Rota", explica.
I és que, en les fotos de Llauradó, la ciutat s'elimina; l'individu queda aïllat. "Em desplaço a les ciutats, però en les imatges, elimino qualsevol referència i sols queda la persona", afegeix. Un projecte, que porta per nom "Carrer-Gent-Carrer", i de subtítol, Tots som un. "Aquest és el missatge", remarca.
Imatges captades a Kathmandú i Salta (Argentina) per Oriol Llauradó.
El projecte el va iniciar amb unes proves a Barcelona i Madrid, però no va ser fins a disposar d'un projector de qualitat que va apostar per fer-ho a gran escala. Va ser llavors quan va dirigir-se a Andorra, on la iniciativa va tenir molt bona acollida. Més tard, va recórrer el nord d'Espanya. Ara, ha iniciat una ruta pel sud de la península, on calcula passar un mes. Tot plegat, amb l'esponsorització de part del projecte per part de Jordi Colell amb una furgoneta equipada per fer el trajecte.
"La idea és seguir amb el projecte després pel sud d'Europa", explica. Per fer-ho possible, el 31 de juliol iniciava un Verkami per aconseguir els 2.000 euros de pressupost necessari per desenvolupar el projecte, amb l'aportació econòmica dels mecenes. Entre les recompenses, imatges seriades, fotografies signades, i fins i tot projeccions on el mecenes desitgi.
L'experiència, Llauradó la considera molt enriquidora. "És curiós com es creen històries a l'hora de fer les projeccions", explica. D'entrada, es mostra agraït per la col·laboració de les persones a l'hora de fer les projeccions. Pel que fa al públic, destaca la curiositat que genera. "La gent s'ho mira, però sovint no entenen d'on surten aquelles imatges. Llavors, com que jo estic fotografiant o fent vídeo de les sessions, ho relacionen, i s'acosten a preguntar".
Projecció a Alins (Pallars) d'una imatge captada a Buenos Aires.
En resum, com explica el mateix Llauradó en la pàgina web del projecte, "aquest és un projecte de vida d'un fotògraf apassionat per la fotografia, i pretén recórrer diferents països, filmant i fotografiant ciutadans en les seves ciutats per trencar barreres i distàncies, així també reflexionar sobre la solitud i aïllament pròpies d'aquesta societat".
Oriol Llauradó és fotògraf santcugatenc. FOTO: Artur Ribera