La Unió insta l'Ajuntament a replantejar la gestió del nou teatre

20 entitats s'han adherit al primer manifest conjunt perquè La Unió esdevingui un projecte de cooperació entre l’administració pública i la ciutadania organitzada

Després de la finalització de les obres de rehabilitació de La Unió, inicialment previstes per a finals de 2024, entitats del municipi demanen que el nou teatre sigui "de i per a els santcugatencs". En un manifest de La Unió, al qual s'han adherit 20 entitats, defensen que el model cultural de la ciutat ha de comptar amb una àmplia participació i critiquen la falta d'involucració de la ciutadania en la presa de decisions per part de l'administració pública. 

El conjunt d'entitats insta l'Ajuntament a engegar un procés d'assemblea ciutadana per debatre sobre els reptes culturals del municipi i el compromís polític i de governança de la cultura. La manca d'un pla de cultura actual, el darrer aprovat el 2005, la reducció del pressupost municipal de cultura, el tancament del Centre d'Art Maristany i la situació en la direcció i la gestió del Teatre-Auditori de Sant Cugat han sigut els precedents perquè les entitats s'agrupin per treballar en la "democratització i la participació en la cultura".

CONSULTA AQUÍ EL MANIFEST

Falta de participació del teixit cultural en la presa de decisions

"El punt final a la rehabilitació de La Unió hauria de motivar la definició d'un seguit de polítiques estratègiques clares i ambicioses, ja que fa prop de 20 anys que no disposem d'un marc col·lectiu de les polítiques culturals a la nostra ciutat", sentencia el manifest. El comunicat també fa referència a una falta de transparència i accessibilitat en els principals consensos a l'hora de decidir i organitzar la cultura de Sant Cugat.

Amb això, les 20 entitats adherides exigeixen 4 punts. Primer, que el nou teatre, inclosa la Sala Clavé, esdevingui un espai cultural de proximitat, comunitari i accessible per a la ciutadania, afegint-les en els estatuts del nou organisme que en sorgeixi. Segon, que es blindi un model de participació ciutadana per a la programació del nou teatre, mitjançant una comissió artística plural i oberta. Tercer, que el projecte final de la nova Unió es comprometi en oferir un espai de convivència social i comunitària, basat en l'equitat i la tolerància per totes les persones i col·lectius. I finalment, que es destinin els recursos tècnics i econòmics necessaris per abordar els principals reptes culturals, mitjançant una assemblea ciutadana o bé amb els mecanismes imprescindibles per garantir la participació activa de la ciutadania en la gestació i implantació d'un nou pacte cultural que sigui ambiciós, col·lectiu i vinculant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem