Fa 5 anys, La Unió Santcugatenca abandonava provisionalment la seva seu a l'espera de la construcció del nou teatre. Una construcció que finalitzava fa poc més d'un any i que es va fer gràcies a un Consorci entre entitat i Ajuntament, que possibilitava compartir la propietat de l'edifici. Després d'un temps de silenci i reunions entre La Unió i el consistori per esclarir la viabilitat d'aquest Consorci i que l'entitat pugui tornar a la seva seu, aquesta ha alçat la veu per denunciar "impediments" i "excuses cada vegada menys convincents" per part de l'Ajuntament, tal com ha explicat el president de l'entitat, David Pujol, en una compareixença en la qual no s'han acceptat preguntes.
Pujol ha recordat que "fa 5 anys que La Unió està desplaçada, fora de casa" i ha assegurat que "la situació no és l'esperada" quan es va signar el Consorci, l'any 2015.
Dubtes de l'Ajuntament amb la viabilitat del Consorci
El president de La Unió Santcugatenca ha explicat que van rebre una comunicació del consistori aquest juliol passat, en el qual s'expressava a l'entitat dubtes sobre la viabilitat del Consorci signat el 2015, ja que, segons l'administració, "el Govern anterior no va fer els tràmits administratius necessaris" i que com a conseqüència, "el Consorci ja no és una opció viable".
En aquest sentit, David Pujol ha afirmat que des del 2017 - quan es va constituir formalment el Consorci - fins a l'actualitat, només s'han celebrat dues reunions del Consell General i una reunió del Consell Executiu: "Des del darrer Consell General no s'ha generat cap document previst en els estatuts", ha explicat Pujol.
Tres opcions i sense acord
En aquest context, La Unió Santcugatenca va reunir-se amb l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el mes de setembre, per cercar possibles alternatives a l'atzucac del Consorci. En aquesta reunió, tal com ha explicat David Pujol, l'alcaldessa va proposar tres opcions a l'entitat.
- Dissolució del Consorci i que l'Ajuntament es quedi el 100% de la propietat de l'edifici, pagant a La Unió el valor de la finca.
- Creació d'un nou Consorci reformant els estatuts i adequant-los a la realitat actual.
- Creació d'un nou marc jurídic basat en dividir la finca i creació d'una entitat basada en la Llei de Propietat Horitzontal. La Unió es quedaria un 23% de la propietat i l'Ajuntament el 77% restant.
Tal com ha explicat el president de l'entitat, l'opció que més convenç a la junta directiva és la segona, mentre que la que més convenç a l'Ajuntament és la tercera: "Arribats a aquest punt comuniquem a l'Ajuntament que com a Junta no podem prendre aquesta decisió. Que hem de consultar-la en Assemblea General de Socis", ha apuntat Pujol, qui ha recordat que ara mateix no es pot celebrar per la situació de la pandèmia de la Covid-19.
A més, Pujol ha criticat l'actitud i les actuacions de l'Ajuntament: "Ens han posat entre l'espasa i la paret", ha dit, a més d'afegir que "l'Ajuntament segueix en pas ferm perquè es compleixi la seva opció". Per últim, el president de La Unió ha demanat que "es compleixin els acords presos des de l'any 2015" i ha exigit una solució per l'edifici: "Volem que l'edifici de La Unió estigui acabat i enllestit perquè pugui obrir el més aviat possible", ha sentenciat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.