Veles i Vents: "Hi ha un gran buit de llibres d'assaig en català"

Entrevista a Oriol Ràfols i Anna May, creadors de la nova editorial catalana Veles i Vents

Veles i Vents és una nova editorial santcugatenca enfocada al món del pensament i la narrativa en català. Amb aquesta editorial, els seus creadors, Oriol Ràfols i Anna May, tenen els objectius de cobrir el buit en la publicació d’assaigs en català, de donar visibilitat a grans personalitats i obres universals i de promoure la narrativa catalana i traduccions d’obres internacionals. De moment ja han publicat el seu primer llibre, La lluita pel domini de la Mediterrània, de David Abulafia.

Com us descriviu com editorial?

Oriol: Som una editorial principalment centrada en l'assaig perquè ens sembla que en el món català del llibre hi ha molt poc assaig. I no només des d'un punt de vista de negoci, ja que la gent també necessita poder llegir assaig en català per poder créixer intel·lectualment.

Anna: Al cap i a la fi, som una editorial petita recentment creada, però amb visió d'anar lluny i de fer llibres que estiguin ben cuidats, que siguin textos ben treballats, ben traduïts, amb un bon disseny...

Com va néixer la idea de crear l'editorial?

Oriol: Som conscients que en el món de la ficció hi ha molts llibres, però pel que fa als llibres d'assaig en català, el tema està molt buit. Aleshores, veient aquest i pensant en l'existència d'aquest buit va sortir aquesta idea.

Anna: Sí, trobàvem que faltaven aquests tipus de llibre en català i és que pensem que són llibres imprescindibles i necessaris en clau de país.

Com va ser el procés de creació?

Anna: Tenim la sort que l'Oriol té experiència en una editorial prèvia i doncs ja coneixíem els passos de com crear l'empresa. És a dir, el com crear-nos com a societat, fer la pàgina web, quines són les persones que cal per crear una editorial, la comunicació i la difusió...

Oriol: És un procés bastant estressant, però alhora bastant bonic, ja que si t'agrada no t'importa dedicar-li temps. També és cert que s'ha de tenir en compte el tema d'avançar les coses en paral·lel-

"El món de l'assaig en català és un espai difícil, però si ningú ho prova, mai sabrem si pot funcionar"

Per què creieu que hi ha aquest buit en el món de l'assaig en català?

Oriol: Perquè és un espai difícil i que és possible que no acabi de funcionar, encara que això ja ho sabem. Però a la vegada creiem que si ningú ho prova, mai sabrem si pot funcionar.

Anna: A més a més, aquest tipus de llibres acostumen a ser bastant gruixuts, encarint els costos finals i complicant la comercialització. Per exemple, al traductor se'l paga per nombre de paraules i de caràcters i a la impremta per pàgines.

Té l'editorial algun referent?

Oriol: Hi ha alguns editorials que fan una molt bona feina com el New York Review of Books o la de Gallimard, que és francesa. Però nosaltres funcionem bastant per la nostra intuïció.

Anna: Sí, a més a més també anem seguint algunes editorials catalanes que estan fent una molt bona feina.

Per què el nom de Veles i Vents?  

Oriol: El nom de l’editorial ve del poema d’Ausiàs March del mateix nom. Vam escollir aquest nom perquè ens sembla una cosa tradicional i ja ens agrada saber que venim de lluny. A partir d’aquí agafem el vent, que seria l’energia humana i la vela, que representa l’enginy humà, el qual aprofita el vent per tirar endavant.

Anna: Llavors la vela són els llibres i les veles són aquells coneixements i pensaments que permeten anar lluny. A més a més, el nom també serveix com a metàfora per a explicar com amb l’editorial naveguem i busquem anar a nous horitzons.

"Tenim tres col·leccions: Consolat, Mestres d'aixa i Drac pennat"

Com està estructurada l'editorial?

Oriol: Tenim tres col·leccions, la del Consolat que està centrada en els llibres d'assaig. La segona col·lecció és la de Mestres d'aixa i com indica el seu nom fa referència a genis dins el seu camp que expliquen com realitzen el seu ofici. L'última seria el Drac pennat, la qual és una col·lecció de narrativa, amb llibres de ficció o de no-ficció. Tenim aquest ampli espectre perquè, venint d'experiències prèvies, hem observat que, si t'enfoques només en un àmbit, hi ha temes que després no pots tractar.

Anna: Així mateix, les tres col·leccions tant poden ser traduccions al català com a autors també que escriguin en la nostra llengua.

Oriol Ràfols i Anna May, creadors de l'editorial Veles i Vents. FOTO: TOT Sant Cugat

Oriol Ràfols i Anna May, creadors de l'editorial Veles i Vents. FOTO: TOT Sant Cugat

El primer llibre de l'editorial és el de La lluita pel domini de la Mediterrània, de David Abulafia, que ens podeu dir d'aquesta obra?

Oriol: El llibre explica la història de la Mediterrània occidental entre els anys 1200 i 1500, així com les diferents faccions que lluiten pel domini. Aleshores, en el text, es destaca la rellevància dels catalans i considero que, venint d’un historiador anglès, és a dir que no escriu des de la perspectiva que tenim aquí dona un valor més alt al paper dels catalans.

Anna: És un llibre molt interessant perquè mostra els fets des de diferents punts de vista i ajuda a entendre la història d’aquests 300 anys i el nostre passat. A més, és bastant trepidant, sempre estan succeint coses, i per això també creiem que pot agradar al gran públic. 

Per què aquest llibre és el primer que publica Veles i Vents??

Oriol: Primer perquè casa molt bé amb el nom de l’editorial. També perquè el David Abulafia és un dels grans historiadors del món i que sempre es fixa molt en el tema català i, per tant, era una mica un clam d'entre certs sectors.

Anna: Al final és cert que era una anomalia que aquest autor no s’hagués conegut mai en català.

"Volem publicar llibres de narrativa de gent tingui coses interessants a dir"

I per què el llibre de Els meus invents de Nikola Tesla estrena la col·lecció de Mestres d'aixa?

Anna: Per a nosaltres Tesla sempre ha estat una icona. Un personatge misteriós, potser una mica boig. Aleshores volíem saber una mica més d’ell, la seva història, donar a conèixer com ell pensava i creava els seus invents… A més a més, la història de Tesla és una de superació personal i aquesta és una evolució que ens va agradar.

Oriol: És molt interessant com Tesla explica com s'imagina els invents i com, a diferència de la majoria de gent que fa el procés de prova i error, Tesla explica com primer l’invent el prova en el seu cap i quan el materialitza al taller ja funciona.

Hi ha alguna novetat de la col·lecció del Drac pennat?

Oriol: És veritat que ens sembla que ja hi ha moltes editorials que ja tracten aquest sector, però la narrativa catalana també ens interessa. El primer llibre, que sortirà després de Sant Jordi, és d'un autor català encara inèdit.

Anna: Efectivament, segurament sortirà cap al juny i és la primera novel·la d’un nou autor, però fins que no ho tinguem del tot tancat no el volem anunciar. Però sí, volem publicar llibres de narrativa de gent tingui coses interessants a dir.

"El repte principal i més difícil és el de crear una marca perquè la gent ens reconegui"

Quins són els majors reptes de l'editorial?

Oriol: El principal i més difícil és fer-se un lloc, és a dir, el fet de crear una marca perquè la gent ens reconegui. Una de les coses més importants és triar bons llibres, perquè la gent vegi que Veles i Vents té uns bons llibres. 

Anna: Bàsicament que la gent ens conegui, que tinguin ganes de llegir els llibres que publiquem, arribar al gran públic i també que ens ho passem bé i ens vingui de gust continuar publicant. 

Què pot aportar Veles i Vents a la cultura catalana?

Oriol: Pensament en català. Els llibres de pensament arriben diferent depenent de la seva llengua i considerem que és important que, com a cultura, també tinguem el nostre assaig. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?