Vint ventalls per celebrar vint anys de Lectures a la Fresca

La iniciativa ha celebrat el seu 20è aniversari amb la mostra "20 anys ventant-nos a la fresca"

L'exposició 20 anys ventant-nos a la fresca recull vint ventalls originals obra de vint artistes plàstics santcugatencs. La mostra, organitzada per Amics de Pedra i Sang, té l'objectiu de commemorar el 20è aniversari del cicle Lectures a la Fresca, una activitat ja consolidada a la ciutat i que aquest juliol portarà al carrer La filla del mar, Estat d'alerta i Nevares.

Més info: Les Lectures a la fresca celebren el 20è aniversari amb tres obres commemoratives

Dolors Vilarasau, directora d'Amics de Pedra i Sang, ha expressat alegria i agraïment per l'evolució de la iniciativa i la resposta del públic: "És un goig celebrar vint anys d'una cosa que va començar com una iniciativa d'uns quants actors per una nit concreta i que representàvem amb un faristol i unes cadires, sense vestuari i llegint". "És un goig veure com la gent ens ha acompanyat i com hem pogut fer, dins d'un espai popular com són les places, un veritable teatre popular, amb grans autors com Shakespeare, Molière, Rusiñol, Segarra o la Rodoreda", afegia. I és que l'activitat ja ha amenitzat fins a 66 nits d'estiu a Sant Cugat.

D'altra banda, Vilarasau ha volgut remarcar la importància de portar la cultura al carrer perquè tothom pugui gaudir-ne: "Penso que és una manera d'ampliar el concepte de cultura, perquè de vegades la gent té una mica de por d'entrar en espais tancats com museus, teatres o auditoris. És una manera d'obrir el cuquet i l'interès per la cultura".

Una mostra d'originals ben diversos

L'exposició col·lectiva de l'Ateneu Santcugatenc, que inclou vint ventalls originals diferents, ha estat comissariada per Imma Pueyo. En aquesta edició, s'ha sumat el vano d'Ambar Caspari als ja inclosos anteriorment a la mostra. El ventall ha estat inspirat per les fases de la lluna, que simbolitzen l'evolució de les Lectures a la Fresca. A més, el paisatge nocturn remet a les nits de juliol i, el fons de paper arrugat, a la lectura i l'escriptura.

L'autora Caspari no ha pogut assistir a l'esdeveniment, però sí que ho han fet els seus pares i la directora de l'Escola d'Art de Sant Cugat, Eva Virgili. Virgili ha explicat que, després de la cerca dels perfils que es podien adequar millor a l'encàrrec de l'associació, finalment van seleccionar el projecte de l'alumna Ambar Caspari. La directora n'ha donat la seva opinió: "Jo crec que ha trobat simbòlicament les figures de la lluna i les seves fases i que a tothom li ha agradat molt".

El vano uneix les obres d'artistes visuals, plàstics i gràfics diversos. Pintors, escultors, dissenyadors, grafitistes i fotògrafs han col·laborat en la creació d'aquests vanos únics. A banda d'Ambar Caspari, els altres artistes que han aportat el seu ventall durant aquests anys han estat Paco Minuesa, Sergi Barnils, Imma Pueyo, Gemma Molera, Maria Fabre, Adolf, Josep Grau-Garriga, Josep Pla-Narbona, Lluís Ribas, Ignasi Bassó, Pep Codó, Joan Tortosa, Katia Alavedra, Tatiana Blanqué, Neus Colet, Carmen Anzano, Amanda Bernal i Dolores Mayorga.

Així doncs, cada obra d'art és una petita mostra de la creativitat de l'artista, que expressa el món interior de l'autor i la seva visió única i excepcional. En aquest sentit, la directora d'Amics de Pedra i Sang, ha destacat el tret col·leccionable dels vanos i l'interès que pot suposar conèixer els originals i recollir-los en aquesta mostra: "La gent pot veure els originals d'aquests vanos que, per a molts, ja són una col·lecció. N'hi ha que són molt especials. Fa gràcia veure els diferents formats i les textures i mides que tenen els originals. Són completament diferents els uns dels altres".

D'altra banda, també cal destacar l'exposició Vint anys llegint a la fresca per rememorar anteriors edicions de les lectures. Ho fa mitjançant 20 fotografies repartides per tota la ciutat, penjades en balcons de places i altres espais a l'aire lliure en els quals s'han anat fent aquestes lectures.

L'exposició dels vanos

La inauguració de 20 anys ventant-nos a la fresca ha tingut lloc aquest dimecres 26 de juny a l'Ateneu Santcugatenc i ha comptat amb una performance a càrrec del grup d'actors i actrius de Lectures a la Fresca i un brindis col·lectiu. La performance ha consistit a la presentació dels vint vanos, un per un, mitjançant una representació teatral i musical i una lectura poètica. Ball, música, teatre i lectura s'han complementat per presentar una exposició petita, íntima, però ben original.

L'exposició romandrà oberta del 26 de juny al 31 de juliol. Durant el mes de juny, es podrà visitar de dimarts a divendres en dos o tres torns segons el dia, sent-ne l'obertura a les 9.30 hores i el tancament a les 20.30 hores. Durant el mes de juliol, els horaris s'ampliaran i, tot i que també comptaran amb dos o tres torns de visita, l'hora de tancament serà a les 21.00 hores de dilluns a divendres. També es disposarà d'un torn al matí, de 10 a 13 hores.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem