El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment la propostes d'Ordenances Fiscals pel 2019 del govern del PDeCAT-Demòcrates amb l'abstenció d'ICV-EUiA, ERC-MES, CUP-PC i PSC i el rebuig de PP i Ciutadans. El principal titular és que els impostos, com l'IBI, es mantenen igual. Hi ha noves bonificacions per petites obres i s'eliminen d'altres com les dels vehicles diésel.
El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha explicat que les Ordenances tenen l'objectiu "d'avançar en polítiques de sostenibilitat i en polítiques d'inclusió social, afavorir l'activitat econòmica i aprofundir en l'agilització administrativa". Ara s'obre un període d'al·legacions i l'aprovació definitiva es votarà al ple de desembre. El govern, en minoria, encara no té assegurada la seva aprovació, com també passa amb el pressupost municipal.
A més, davant les crítiques de Ciutadans pel fet que Sant Cugat tingui un dels IBIs més alts de tot l'estat, Brugarolas va afirmar que es deu al fet que el valor cadastral dels habitatges és el segon més alt de Catalunya, només per darrera de Barcelona.
Des de la CUP-PC, el regidor Ignasi Bea ha insistit en la necessitat d'incrementar l'IBI per aquelles famílies que s'ho poden permetre. "Necessitem més recursos, sobretot per inversió en habitatge", ha argumentat. A més, ha demanat tenir en compte la possibilitat d'incrementar l'endeutament de l'Ajuntament per poder fer més polítiques socials i d'habitatge. "Si hi ha voluntat per augmentar ingressos i afrontar la principal problemàtica de la ciutat [accés a l'habitatge], estem disposats a votar a favor", ha assegurat.
El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha justificat el seu vot contrari perquè "Sant Cugat és la ciutat amb l'IBI més car de tot Catalunya" i han demanat que es baixi aquest impost. A més, ha alertat que l'entrada a la zona 1 del transport metropolità pot tenir una incidència important en la butxaca dels santcugatencs ja que hauran de pagar "100, 200 o 300 euros més l'any". Contra de les ordenances.
"La contenció de mantenir impostos pot funcionar electoralment, però algú ha de pagar els serveis"
Des d'ICV-EUiA, el regidor Ramon Gutiérrez ha assenyalat que el govern ha d'aprofundir en polítiques de redistribució dels ingressos i ha demanat aplicar una tarifació social, més enllà de descomptes pels que menys tenen, que impliqui més impostos pels que més s'ho poden permetre. A més, ha demanat més bonifiacions en qüestions com medi ambient i cooperativisme.
"La contenció de mantenir impostos electoralment pot funcionar, però en una ciutat com la nostra algú ha de pagar els serveis", ha assegurat el socialista Pere Soler, que ha afirmat que això passa per augmentar el deute o els impostos.
Per la seva banda, el regidor del PP Álvaro Benejam ha demanat augmentar bonificacions per famílies nombroses i famílies amb persones dependents al seu càrrec. A més, ha considerat que s'haurie d'incrementar bonificacions als vehicles elèctrics, aprofitant que s'han eliminat les dels cotxes diésel.
El regidor no adscrit Xavier Cortés també s'ha abstingut, tot i que ha llançat un avís: "Una proposta on es planteja congelar taxes i preus públics, considerem que no permet redistribuir la riquesa. No pujar ara els impostos comportarà haver de pujar-los en el següent mandat per fer la correcció". Finalment, el regidor no adscrit Dimitri Defranc ha votat en contra de les ordenances.