La Casa de Carlota és el primer estudi de disseny del món que inclou en el seu equip a creatius amb discapacitat intel·lectual i trastorn de l'espectre autista. Amb seu a Barcelona, ha treballat per marques com Nike, Inditex o Nestlé. El santcugatenc José María Batalla és el fundador i ànima d'aquest projecte que ha trencat les regles del disseny publicitari i ha revolucionat el concepte de la creativitat.
Com neix el projecte de La Casa de Carlota?
Jo vinc del món del disseny i la creativitat, treballava en una agència multinacional fent anuncis de cotxes i bancs. Els creatius sempre busquem talent punky i diferent. I vam provar d’incorporar persones amb síndrome de Down i vam trobar nois amb un talent molt diferent del nostre. És un cervell que pensa diferent i es crea una creativitat molt especial. Després, hem anat evolucionant i hem incorporat persones amb TEA i també ens dona unes altres perspectives del món.
Quina era la motivació darrere de La Casa de Carlota?
Buscàvem l'impacte social, democratitzar els equips i ajudar col·lectius que no havien tingut oportunitats d'entrar en un estudi de disseny. El propòsit de la companyia és canviar la vida de persones. Després hi ha el negoci. El món està fet una merda i les marques i les empreses han de tenir un compromís per canviar coses i generar un impacte social. I les noves generacions ja escullen empreses que pensen d'aquesta manera.
Què és el que més el va sorprendre de la manera de les persones amb síndrome de Down?
Com tothom, partia d'uns prejudicis i jo pensava que eren d'una manera determinada. No saben què és la creativitat ni estan formats en disseny, però tenen un talent que s'ha d'aprofitar. Ens va sortir bé i la pregunta que ens fem és per què no ho vam fer abans.
Va ser difícil la unió entre els professionals i les persones amb síndrome de Down?
El que més ens va costar va ser treure’ns els prejudicis. Estàvem acostumats a treballar amb professionals formats en creativitat, mentre que ells no. Però realment és molt fàcil i ja ho tenim totalment normalitzat. Hem vist que tenen un talent especial.
Batalla: "Les persones amb autisme tenen una altra manera de pensar, més caòtica des del punt de vista creatiu, i més artística"
Quina mirada aporten en el procés creatiu o de disseny?
De la mateixa manera que no pensa igual un argentí que un català, la diferència encara és més radical en persones amb discapacitat o amb TEA. Una persona amb síndrome de Down té una visió molt més ingènua, més humana i més natural de la vida. Treballen amb llapis, tisores i paper, eines que els dissenyadors professionals ja no utilitzem tant, i això aporta una autenticitat i una frescor que havíem perdut. Les persones amb autisme tenen una altra manera de pensar, més caòtica des del punt de vista creatiu, i més artística. Però hem de tenir clar que no totes les persones amb síndrome de Down o autisme poden treballar en un estudi de disseny, el més important és el talent.
Un dels lemes de Casa de Carlota és que la creativitat ha de ser un punt gamberra.
Si una cosa és normal i no té arestes ni res que destaqui, passa desapercebut. Ens agrada el que destaca, allò que no has vist mai i et fa parar pel carrer. Volem trencar les normes, com fem a Casa de Carlota, començant per l'equip.

José María Batalla, fundador de La Casa de Carlota FOTO: Mireia Comas (TOT)
A Casa de Carlota heu fet campanyes per Inditex, Nike o Nestlé. Us va costar fer-vos un lloc o trencar els prejudicis de les marques?
Volíem competir amb el producte final que lliurem. No volem que ens contractin perquè siguem bones persones, l’objectiu és que els nostres treballs ajudin a vendre i a comunicar millor. El que més ens va costar va ser explicar que no érem una ONG on fèiem dibuixet.
Quin és el valor afegit dels vostres treballs?
Quan penses diferent, la creativitat és diferent. Aquesta és la base. El nostre equip pensa diferent de la resta d'estudis. No hi ha altres estudis amb persones amb discapacitat intel·lectual, autisme o esquizofrènia. És evident que el que surt al final, té un punt diferencial. Aquesta barreja de cervells radicalment diferent només la tenim nosaltres. I el que surt del nostre taller té punts radicalment diferents. Aporta una creativitat diferent. Els dissenys tenen una mirada més genuïna, més humana. En el disseny gràfic es nota molt aquesta llibertat en les formes, els colors i les composicions. Creem peces molt més emocionals, que connecten amb les persones d'una manera més autèntica.
De quin projecte de Casa de Carlota en guarda un record especial?
Per exemple, cada any fem les campanyes del Teatre-Auditori i com a santcugatenc em fa sentir especialment orgullós. També hem canviat tot l'embalatge de Veritas. I poder treballar amb Nike fent logos per tot el món o amb Zara creant una col·lecció, és molt especial.
Teniu presència en altres països. Com ha estat el procés d’expansió?
Tot va sorgir de manera orgànica. Primer a Medellín, Colòmbia, gràcies a un estudiant que va passar per Casa de Carlota i ho va voler replicar. I està triomfant. Després vam obrir al Brasil i Perú. Més que una expansió comercial, busquem fer arribar aquest model a altres llocs on pugui tenir impacte. Volem abanderar la inclusió en el disseny i obrir més Cases de Carlota és una manera d'aconseguir aquesta diversitat i trencar prejudicis de marques i professionals. La clau és mantenir l’essència del projecte i assegurar-nos que les persones que el lideren comparteixen els mateixos valors i filosofia.
Batalla: "Un bon disseny pot captar l’atenció i diferenciar un producte en un mercat saturat"
Quin paper té el disseny en la decisió dels consumidors?
És clau. Un bon disseny pot captar l’atenció i diferenciar un producte en un mercat saturat. Però ara la gent també mira més enllà: què hi ha darrere de la marca, si té valors sostenibles, si respecta la diversitat. La creativitat ja no és només fer un envàs bonic, sinó transmetre un missatge i generar un impacte positiu. Nosaltres apostem per un disseny amb ànima, que no només sigui visualment atractiu, sinó que també expliqui una història.
Li va costar fer el pas de deixar una multinacional per impulsar el seu propi projecte?
Volia generar un impacte transformador de veritat a la societat. No podia ser que no deixés un llegat. I és el que em feia il·lusió, ajudar un col·lectiu concret i a canviar la manera de pensar. Quan la teva feina no canvia la vida de les persones, només és una feina. Pots treballar a qualsevol lloc, guanyar diners, pagar la hipoteca i el cotxe; però és més maco que la teva feina ajudi a canviar coses que necessiten ser canviades.
Creu que els valors socials van a l'alça en la societat?
És una tendència. Crec que estem anant cap a una societat més humana, amb ganes de contribuir amb la societat i el medi ambient. Encara que el senyor Trump digui el contrari. I no podem tenir prejudicis perquè tots som diferents i tots hem de participar en la construcció del planeta, no podem excloure persones per raons de gènere, polítics o ideològics.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.