Briones: "Un centre logístic compartit per botigues de Sant Cugat seria un model únic"

César Briones és el fundador d'Exotec by Dexter, una empresa santcugatenca que s'encarrega de robotitzar centres logístics d'empreses com PC Componentes o la planta d'helicòpters d'Airbus

César Briones és el fundador d'Exotec by Dexter, una empresa tecnològica amb seu a Sant Cugat (Esade Creapolis) especialitzada en la implantació de robots en centres logístics per la preparació de comandes per unitat. Amb l'efecte Amazon va arribar una revolució als magatzems, que van passar de preparar comandes de caixes amb 200 productes a haver d'agafar 200 productes un per un. Els robots que comercialitza aquesta empresa santcugatenca són de la companyia francesa Exotec, un dels líders mundials del sector. A més, s'encarreguen de tota la instal·lació, programació i manteniment al mateix centre.

Com funcionen els robots?

És una flota de robots autònoms que van a quatre metres per segon en un espai de mil metres quadrats. I porten mil cubetes amb productes a l'hora. Escala i es mou per les estanteries, agafa la cubeta amb la comanda que li has demanat i li porta a l'operari, que no es mou del mateix lloc. Es multiplica per quatre o cinc la productivitat i necessites una quarta part de l'espai per tenir el mateix producte.

Es canvien llocs de treball per robots?

El fet d'haver de preparar comandes amb un sol producte ha multiplicat per 10 o per 20 la feina dins d'un magatzem. I els centres logístics necessiten operaris, que no troben. És una feina on has de caminar 20 quilòmetres portant 20 tones cada dia. No es troben treballadors. Per tant, necessiten robotitzar-se per garantir el negoci, el servei i mantenir els treballadors. La preparació d'una comanda abans era de dues o tres hores, ara són minuts des de l'estanteria fins a la furgoneta.

Són els magatzems del futur.

Un dels primers projectes que vam fer va ser amb Deporvillage, a Sallent, on tenen un mòdul robotitzat i un altre tradicional. En el tradicional, tenen treballadors caminant tot el dia amb carrets i en diferents plantes. I vas a l'altra nau i veus una estació tancada d'estanteries amb tot de robots movent-se, és al·lucinant. I dues o tres persones que van preparant les comandes, sense moure's del mateix lloc. És el futur.

És molt més eficient.

Per una banda, necessites quatre o cinc cops menys d'espai per tenir el mateix producte. I un dels grans problemes que tenim a l'àrea de Barcelona és la disposició de terrenys per fer centres logístics. Amb aquesta tecnologia, pots tenir molt més producte en el mateix espai. La productivitat es multiplica per quatre per operari. I els operaris passen d'anar caminant a estar quiets a una localització esperant que el robot li porti el producte. Estar en un magatzem cada dia fent 20 quilòmetres portant caixes és molt dur.

Briones: "Per competir amb el comerç electrònic la petita botiga no pot seguir com fins ara"

És sobretot pel comerç electrònic?

Amb el comerç electrònic hem fet centres amb Deporvillage i PC Componentes. Però va molt més enllà. Amb el comerç al detall estem treballant en tres plantes a Espanya i Portugal per Decathlon, amb robots per preparar comandes en línia i reposició de botiges. També hem estat a la planta d'helicòpters d'Airbus a Albacete i el nou centre de Penguim Random House a Cerdanyola. I en gran distribució o farmacèutiques. És a dir, amb qualsevol empresa que tingui necessitat de fer comandes d'un sol producte. El gran repte està al petit comerç, que volen rebre unitats, no tenen espai per tenir caixes a les botigues i així poden tenir més referències.

Com pot ajudar a la botiga santcugatenca?

Per competir amb el comerç electrònic, la petita botiga no pot seguir com fins ara. En un comerç pots tenir unes 500 referències. Quantes n'hi ha internet del mateix sector? Desenes de milers? La botiga de Sant Cugat podria oferir 50.000 referències i tenir-la a la botiga el mateix dia. Tinc claríssim que hauria de ser amb un centre logístic compartit a Sant Cugat perquè s'hi afegeixin les botigues que vulguin. Seria un model únic a nivell de ciutat.

Skypod system inside 2

El sistema de robots d'Exotec by Dexter FOTO: Cedida

Són projectes de molta envergadura. També són possibles per petites i mitjanes empreses?

El 50% dels projectes que tenim són per pimes catalanes. Han de competir en servei amb grans empreses i s'han de diferenciar o almenys donar una mateixa qualitat. Fa poc vam fer un projecte amb una pime i el responsable, que era la segona generació, em deia que sí o sí passaria a la història de la seva empresa familiar. Per bé o per malament, perquè un error podria enfonsar la companyia. És segurament la inversió més gran que han fet mai. Això genera un compromís personal i una responsabilitat enormes.

Per què us vau instal·lar a Sant Cugat?

És un equilibri ideal d'estar molt a prop d'una ciutat com Barcelona i tenir una qualitat de vida òptima. La connexió és molt bona amb Ferrocarrils. I per qüestió estratègica d'imatge, per una empresa tecnològica estar en una ciutat com Sant Cugat és important.

Briones: "Tothom em deia que era arriscat deixar un bon càrrec per començar un nou projecte. Però és el sector del futur i la tecnologia és top"

Comercialitzeu els robots d'Exotec, però el vostre servei no és només de distribució.

Oferim un servei de 360 graus, amb una qualitat de servei que ha d'anar alineada amb l'alta qualitat del producte. Quan ens arriba un client, hem d'entendre quin és el seu problema al centre logístic. Són empreses que abans agafaven una caixa amb 200 productes i ara han d'agafar 200 productes diferents un per un. Necessiten multiplicar la seva plantilla per 10 i no hi ha gent. El nostre valor afegit és entendre aquesta problemàtica i estudiar el sector de cada empresa. Fem una anàlisi de consultoria amb dades i veiem les possibles alternatives que li encaixen amb els robots per treure el màxim rendiment a la instal·lació. I un cop venut, fem tota la programació i tota la instal·lació i després ens encarreguem de tot el manteniment durant la vida útil.

El projecte neix el 2020. Com arrenca tot?

Soc enginyer de formació i fa més de vint anys que em dedico a l'automatització intralogística. Hi vaig arribar per casualitat, no és un sector al qual entres per vocació. Però vas progressant i veus que hi ha moltes expectatives. Estava de director general en una empresa i havia fet grans projectes. Segurament soc de les persones que més projectes d'automatització de magatzems ha fet a l'Estat. Cada any anava a fires internacionals i vaig descobrir aquesta tecnologia d'Exotec, vaig veure que era la revolució de la robòtica. Fins llavors, tot eren màquines als magatzems, que s'havien de fer expressament per cada cas. I els robots són molt més flexibles i s'adapten. Va ser un enamorament. El creixement d'aquest sector és brutal. Tothom em deia que era arriscat deixar un bon càrrec per començar un nou projecte. Però és el sector del futur i la tecnologia és top. Molt malament ho hem de fer perquè no vagi bé.

Aquesta entrevista forma part d'una col·laboració entre el TOT Sant Cugat i Sant Cugat Empresarial.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem