El grup municipal de Ciutadans vol que la Generalitat de Catalunya regularitzi "com més aviat millor" els deutes que manté amb l'Ajuntament de Sant Cugat. A dia 23 d’octubre de 2015, el deute reconegut del govern català amb Sant Cugat era d'uns 3,9 milions d'euros, bona part d'ells corresponents al Patronat Municipal d'Ensenyament. Per a reclamar-ho, presentaran una moció al Ple municipal del mes de gener, que esperen que rebi el suport de la resta de partits: "És el nostre deure defensar els interessos de tots els santcugatencs".
"Des de Sant Cugat no s’ha fet tot el que estava a l’abast per exigir el que pertany al municipi", denuncien des de Ciutadans de Sant Cugat en un comunicat. I és que segons la formació, "hi ha hagut altres municipis (com Barcelona o Girona) que hi han sabut negociar molt millor el retorn del seu deute".
Ciutadans lamenta que el deute suposi pels santcugatencs "un esforç econòmic en el pagament d'impostos locals per sufragar els serveis que presta la ciutat i també altres despeses que no li corresponen". A més, denuncia que per l'Ajuntament implica que ha de suportar el pagament d'interessos i préstecs "que no haurien de ser tan elevats en cas d'haver realitzat la Generalitat de Catalunya el pagament del deute al seu degut moment".
La formació taronja també reclama que l'Ajuntament publiqui al Portal de Transparència el deute de la Generalitat amb Sant Cugat i l'actualitzi de forma trimestral.
Els impagaments de la Generalitat
El febrer del 2015, el TOT publicava un article explicant les conseqüències del deute de la Generalitat amb l'Ajuntament. Llavors, 36 ajuntaments catalans van presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Generalitat per impagament. Això deia en aquell moment el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas: “Tard o d’hora es cobrarà, perquè la Generalitat ho té com un deute. Com que la Generalitat no farà fallida, és un saldo que cobrarem”. Alhora, van rebutjar emprendre també accions legals: "Seria llançar els diners dels contribuents".
Sobre com afecta aquesta situació als comptes municipals, Brugarolas explicava al febrer del 2015: “Clar que ha tingut efecte. Als pressupostos hem d’incloure unes partides que abans no havíem de fer front. No ens ofeguen però tenen certa envergadura”. A més, afirmava que també havien pujat les quotes per alguns dels usuaris de les escoles, ja que és un dels àmbits que la Generalitat havia deixat de finançar.
Amb tot, Brugarolas apuntava al govern espanyol com a responsable: “L’Estat va deixar de finançar la Generalitat”. "L'economia catalana va molt bé, però la de la Generalitat va molt malament. Això ens afecta perquè limita la capacitat del govern català de finançar les administracions locals", va afegir durant la presentació del Pressupost municipal 2016.