Els centres d'estètica, descol·locats pel tancament: "Costa d'entendre"

Els centres d'estètica també s'han vist obligats a tancar per les restriccions de la Generalitat

Quan semblava que l'economia i el sistema productiu tornava, en certa manera, a la normalitat, la segona onada de Covid-19 ha colpejat amb força a Catalunya, obligant la Generalitat a haver de prendre mesures dràstiques que afecten diferents sectors.

Un dels més afectats és el dels centres d'estètica, que igual que la restauració o l'oci nocturn, s'ha vist obligat a frenar en sec. Els centres d'estètica han de tancar durant 15 dies.

Més info: El TSJC ratifica totes les restriccions del Govern per frenar la Covid-19

Un tancament "injust"

Un tancament que molesta i descol·loca a empresaris i empresàries del sector: "Després de tornar a obrir al final de la primera onada, vam aplicar totes les mesures que se'ns van demanar. Potser podrien treure les activitats que no es poden fer amb mascareta i deixar-nos oferir els altres serveis. Que ens facin tancar al 100% costa d'entendre", explica Elisabet Berge, treballadora del centre Espais d'Imatge. "Als centres d'estètica sen's ha col·locat en un sac que no ens pertoca", diu Germán Calcina, propietari de Bogue Beauty Shop & Perruqueria.

També hi coincideix Marta Rosinyol, propietària del Centre Rosinyol: "La mesura de tancament ha estat precipitada i és injusta", diu, a més d'afegir que aquesta mesura "no s'ha estudiat bé i costa d'entendre".

En aquest sentit, la treballadora del centre d'estètica Espais d'Imatge diu que dins dels centres d'estètica "hi ha un risc nul de contagi" i que la Generalitat els ha fet arribar un llistat de zones de risc en el qual els centres d'estètica ocupen la 19a posició d'un total de 20. És exactament el mateix argument que utilitza Calcina, que assegura que "les mesures de seguretat que s'apliquen en un centre d'estètica fan que sigui segur com un hospital". O el que apunta Marta Rosinyol: "Som els que més mesures de seguretat apliquem, seguim al peu de la lletra totes les mesures de seguretat, molt més que altres sectors".

De fet, Rosinyol explica que després de la primera onada de la Covid-19 i el confinament, el sector "ha fet moltes inversions per ser segur".

En la mateixa línia, Íngrid, propietària de Sa Bellesa, assegura que "no té sentit que tanquin els centres d'estètica", i apunta que "es tracta d'un sector molt controlat" i argumenta: "Tenim moltes mesures de seguretat: higiene del local, higiene personal, mampares de separació, etc.". De fet, la propietària de Sa Bellesa assegura que els centres d'estètica són "dels llocs més segurs que hi ha". El propietari de Bogue Beauty Shop & Perruqueria, de fet, apunta que "no es coneix un cas de contagi en una perruqueria o un centre d'estètica".

I és que als empresaris del sector els costa d'entendre per què els fan tancar mentre hi ha altres sectors que continuen oberts: "El que més molesta és veure els avions o el transport públic, o que puguis anar a un centre mèdic i posar-te Botox, però ens tanquin els centres d'estètica", diu Calcina.

Al límit

De fet, Berge, tot i reconèixer que "la situació a escala global ha empitjorat", assegura que des del sector es considera "injust", ja que argumenta que "hi ha molts serveis que es podrien seguir fent per, com a mínim, subsistir". I és que, per exemple en el seu cas, tot i no tenir treballadors, ella deixarà d'ingressar com a autònoma: "Quedo tocada", diu. De totes maneres, assegura que "si són 15 dies, el dia 2 de novembre torno a obrir". Ara bé, en cas que la restricció s'allargui, les possibilitats de sobreviure empitjoren: "El que es perd en 15 dies és difícil de recuperar... Si són més, no sé què passarà", sentencia.

És el mateix que li passa a Marta Rosinyol, tot i que va ser previsora: "Des de la tornada del primer confinament he anat reservant calaix per si arribava un segon confinament", explica. De totes maneres, haver de frenar en sec l'activitat és un hàndicap important: "El sector ja és poc reconegut, es paga un 21% d'IVA des de fa molts anys... Amb aquesta restricció quedarà molt tocat", sentencia.

La situació és similar al centre Sa Bellesa: "Sense cap ingrés és molt difícil", diu Íngrid. I no deixa de ser una cadena complicada per a l'economia i els llocs de treball: "Hem hagut de fer un ERTO 100% en el centre d'estètica", assegura la propietària, que a més apunta que, en certa manera, també s'han vist afectats els treballadors de la perruqueria.

La mateixa Íngrid és poc optimista amb el fet que es pugui reobrir el 2 de novembre: "La meva sensació és que ho allargaran més, a no ser que s'adonin que s'han equivocat", sentencia. En aquest sentit, Germán Calcina, de Bogue Beauty Shop & Perruqueria, afirma que "estem en un punt crític", i assegura que "la pandèmia i les restriccions estan afectant greument".

Les perruqueríes, contra la no baixada de l'IVA

A tot plegat se li suma també el fet que l'IVA de les perruqueries no disminueix: "L'any 2012 vam passar d'un IVA del 8% a un IVA del 21%", explica Rafel Pagés, propietari de la perruqueria Rafel Pagés, al TOT Sant Cugat. Per aquest motiu, Pagés va decidir fer una aturada el dimarts, 20 d'octubre, juntament amb altres empresaris del sector, com a mesura de protesta.

I és que, tal com explica Pagés, altres sectors, com per exemple la cultura, van baixar del 21 al 10%, mentre que les perruqueries segueixen al 21: "Ara mateix s'està negociant. Durant la pandèmia ens van considerar de primera necessitat i ara es pot fer més pressió", diu.

En aquest sentit, Germán Calcina explica que "el 50% de la facturació d'una perruqueria es destina a fer front a la massa salarial" i, tal com diu, en aquest context "no es pot treballar amb un 21% d'IVA", tot i reconèixer que, a banda d'abaixar-lo, calen més solucions per al sector.

Calcina també fa èmfasi en el fet que durant la pandèmia s'hagi catalogat a les perruqueries com a servei de primera necessitat: "Ens han dit que som de primera necessitat, però no ens tributen com a tal", argumenta.

Empresàries i esteticistes de Sant Cugat han fet arribar un comunicat al TOT per poder-lo compartir i fer arribar a tothom. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem