La crisi de les plaques solars arriba a Sant Cugat: Solideo presenta un ERO

La caiguda en picat de la demanda de plaques solars ha impactat moltes empreses

L'empresa de comercialització i instal·lació de plaques solars Solideo, amb seu a Sant Cugat, ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a 89 de les més de 150 persones que té en plantilla a les plantes de Sant Cugat del Vallès, Madrid i Màlaga. L'empresa i els sindicats UGT i CCOO estan en negociacions per acordar l'abast i les condicions de l'ERO amb l'objectiu de minimitzar l'impacte i les conseqüències per als treballadors. 

La caiguda en picat de la demanda d'instal·lació de plaques solars s'erigeix com un dels principals motius. El 2023, es van fer un 32% menys d'instal·lacions que el 2022 i durant els primers mesos de 2024 la tendència també és negativa.  Durant l'últim trimestre de 2022 es va col·locar a Catalunya 13.200 instal·lacions d'autoconsum, mentre que en el darrer trimestre de 2023 en van ser 8.306. Són moltes les empreses que han tancat portes i les que s'han vist afectades.

La reducció del preu de l'electricitat i les dificultats afegides per instal·lacions en comunitats de propietaris són algunes de les causes que ho expliquen. De fet, la instal·lació de plaques no està arribant als habitatges unifamiliars, sovint per les dificultats que posen les companyies elèctriques. De les 2.775 instal·lacions que hi havia a Sant Cugat a principis de 2024, municipi català amb més plaques, només 36 eren d'autoconsum compartit. Administracions com l'Ajuntament de Sant Cugat han augmentat les bonificacions per aquestes instal·lacions.

Més info: Els instal·ladors de plaques solars critiquen les traves que posen les distribuïdores

La negociació

Des del Comitè d'Empresa i des de les seccions sindicals d'UGT FICA de Catalunya i CCOO s'assegura que s'afronta aquest tram final de la negociació amb la voluntat d'arribar a un acord "satisfactori" per a totes les parts, un pacte que "garanteixi la viabilitat" de l'empresa en el futur.

A mitjan juny de l'any passat Acciona Energia anunciava l'adquisició d'una participació majoritària a Solideo. Aleshores el comprador preveia un pla de negoci per posar en marxa nous segments com ara la generació distribuïda, la creació de comunitats solars o la comercialització d'energia.

El creixement exponencial de Solideo

Solideo va néixer fa quatre anys, i ostentava, en el moment de l'adquisició d'Acciona Energia, d'una posició de lideratge a Catalunya en autoconsum elèctric. El 2022 va iniciar una estratègia d'expansió amb oficines a Madrid, Màlaga i Alacant. El seu creixement va ser exponencial, com ho era la instal·lació de plaques a les teulades de les cases en un moment amb el preu de l'electricitat i el gas pels núvols. Entre el 2020 i el 2022, la seva facturació va passar de 800.000 a 20,5 milions d'euros.

Més info: Reyes (Solideo): "La gent se sent estafada i enganyada per les grans elèctriques"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem