Desigualtat: els homes cobren un 30% més que les dones a Sant Cugat

La bretxa salarial entre homes i dones a Sant Cugat és la més alta de tot el Vallès Occidental

La bretxa salarial és una de les realitats que posa de manifest la desigualtat entre homes i dones. I Sant Cugat destaca per ser la ciutat del Vallès Occidental amb una major desigualtat salarial entre homes i dones.

El salari mitjà dels santcugatencs se situa per sobre dels 50.000 euros anuals, mentre que el de les santcugatenques es troba al voltant dels 35.000. Una bretxa salarial superior al 32%, la més elevada de tota la comarca. Són dades d'un estudi sobre salaris del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

En el conjunt de la comarca, el salari mitjà dels treballadors vallesans se situa en els 31.816 euros anuals, mentre que el de les treballadores és de 23.934. La bretxa salarial més acusada després de Sant Cugat es troba a Cerdanyola (29%), Sabadell (25%), Rubí (21%) i Terrassa (21%).

Més info: Sant Cugat, la ciutat amb salaris més alts però amb més desigualtat

Amb tot, les dones a Sant Cugat del Vallès cobren de mitjana més que els homes de qualsevol altra ciutat del Vallès Occidental. I és que els santcugatencs i santcugatenques són els vallesans amb un salari més elevat, tot i que també és el municipi amb més desigualtat salarial.

A més edat, més bretxa salarial

En el conjunt de la comarca, la desigualtat salarial més gran entre homes i dones es produeix en les persones de més de 55 anys. De fet, la bretxa salarial augmenta a mesura que s'incrementa l'edat. n els menors de 34 anys, les dones cobren un 15% menys que els homes. Dels 35 als 54 la diferència augmenta fins al 26% i, per sobre d'aquesta edat, creix fins al 31%.

I és que actualment són encara les dones les que més assumeixen les tasques de cures a familiars i amb els fills. “Coincidint amb les èpoques de cures, la maternitat i les responsabilitats familiars; la bretxa salarial comença a tenir uns valors encara pitjors”, apunta Eva Gajardo, secretària d'Igualtat d'UGT, que afegeix: “Les dones som les que estem conciliant i la bretxa comença a disparar-se de forma important”.

Eva Gajardo: “Tenir fills penalitza les dones però beneficia els homes"

“La conciliació ens relega a les empreses a espais de menys responsabilitat i trenca carreres professionals per excedències i reduccions de jornades”, denuncia la secretària d'Igualtat d'UGT. I és que el mercat laboral enfocat està pensat per treballadors amb dedicació total i que estiguin sempre disponibles.

“Tenir fills penalitza les dones però beneficia els homes pels rols de gènere i la realitat del mercat de treball, fet a imatge de la persona que pot estar disponible per treballar les hores que faci falta sense imprevistos”, apunta Gajardo.

Les conseqüències

Tot plegat és un cercle negatiu que es retroalimenta. Les dones cobren menys habitualment perquè estan en sectors més precaris i, quan arriben els fills, com que les dones cobren menys que les parelles, són les que fan reduccions de jornada. Això comporta encara salaris més baixos i dificultats per ascendir professionalment. I és que percentualment, les dones estan en sectors amb salaris més baixos.

Per Gajardo, per trencar aquesta realitat calen canvis estructurals i des de molts àmbits diferents. Un d'ells és un canvi de mentalitat en la societat i que els homes es corresponsabilitzin de les tasques de cures familiars.

Els llocs directius i les dones

Per Mónika Blasco, presidenta de l'Associació de Dones Empresàries i Directives del Vallès, la "discriminació" envers les dones té lloc especialment en l'ascens a llocs de responsabilitat i on es prenen les decisions.

"Venim d'unes empreses extremadament conservadores, on s'han fet llocs de feina desenvolupats per homes i per a homes i no s'han tingut en compte les necessitats de les dones", assenyala Blasco, que creu que s'ha de "canviar la mentalitat conservadora que regeix en la majoria de les empreses".

Mónika Blasco: "En reunions encara hi ha tristament una discriminació a l'opinió de les dones"

A més, la falta de dones en els càrrecs més superiors també fa que no hi hagi referents per les treballadores d'una empresa i es perdi certa motivació. "En reunions encara hi ha tristament una discriminació a l'opinió de les dones", lamenta.

Per Blasco, "integrar dones en els equips directius genera més riquesa" i, només per una qüestió "d'egoïsme", s'hauria d'apostar per equips més diversos.

Tot i això, considera que en els últims anys s'ha avançat molt i destaca que ja hi ha un 25% de CEOs en empreses que són dones. "El salt és molt important. Queda molt treball, però anem en la bona línia", conclou com a missatge optimista.

 
Comentaris

Destaquem