Dones esportistes parlen sobre la conciliació entre la maternitat i l'esport

La medallista olímpica, Ona Carbonell, l'atleta professional, Anna Comet, i la membre del Club Vòlei Sant Cugat, Maria Manén, han explicat la seva experiència com a esportistes

El SC Trade Center ha donat el tret de sortida a la iniciativa SC Trade Center Talks, un cicle de xerrades que pretén donar veu a les dones esportistes perquè exposin les seves experiències i vivències en l'esport d'elit. Un cicle obert a tothom i amb assistència gratuïta.

La primera xerrada ha tingut lloc aquest dijous, 19 de gener, i ha portat per títol 'La Maternitat', encapçalada per la medallista olímpica, Ona Carbonell, juntament amb l'atleta professional, Anna Comet, i la membre del DSV Club Voleibol Sant Cugat, Maria Manén. La presentació i el fil conductor de la conferència ha anat a càrrec del periodista esportiu de TVE, Marc Martín.

Maternitat i esport. FOTO: Bernat Millet.

Maternitat i esport. FOTO: Bernat Millet.

 

La directora del SC Trade Center, Alexia Porqueras, ha obert la sessió i ha agraït a tots els implicats que han fet que aquestes xerrades fossin possibles. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha agraït i felicitat la iniciativa: "S'ha de donar importància i visibilitat a allò que volem que vagi millor. Una d'aquestes eines, que contribueix a la igualtat entre homes i dones en l'esport, és precisament parlar-ho i fer-ho de la mà d'esportistes". Ingla ha afegit en la seva intervenció que el municipi "es reconeix com uns ciutat de l'esport, i les entitats i els clubs esportius" i que "l'esport aporta valors als que volem arribar com a societat".

La xerrada va girar entorn de la maternitat FOTO: Bernat Millet

La conciliació

El primer tema que ha introduït Marc Martín ha estat la conciliació entre la maternitat i l'esport. Totes tres, a part d'estar vinculades a l'esport, són mares i han hagut de compaginar dos vessants de la seva vida importants per a elles. Anna Comet, atleta professional de trail, ha explicat que va tenir por a l'hora de prendre la decisió de ser mare per la poca informació i facilitats que tenia. "Ha canviat molt. A la meva generació ens feia molta por la conciliació, i ara les noves generacions estan sent mares abans. Se n'han adonat què és possible, però ha d'haver-hi un esforç per part de tots".

Ona Carbonell ha subscrit les seves paraules i, com a referent en l'esport, ha afirmat que va sentir la responsabilitat d'explicar la seva història en el documental que va estrenar-se l'any passat. "M'ha sigut difícil tot i ser conscient que he sigut una privilegiada". De la mateixa manera, la dona amb més medalles de la història de la natació, ha asseyalat que "no s'hauria d'escollir entre seguir amb la professió i poder tenir un fill". 

Maria Manén, membre del Club Vòlei Sant Cugat, també ha parlat de com ha viscut ella la conciliació: "Quan surts de la feina tens dues opcions, o te'n vas a casa o te'n vas al club. Potser, em comptes d'estar quatre hores amb les meves filles n'estic dues, però de molta qualitat perquè jo em sento bé". Afirma que l'esport és una teràpia necessària que la fa estar millor i, per tant, gaudir més i millor del seu entorn.

Falta de referents femenines en el món de l'esport

Totes tres esportistes han coincidit en que hi ha una falta de referents femenines en el món de l'esport, no perquè no existeixin, si no perquè no se'n parla. A més, també han apuntat que les facilitats que els hi ofereixen són limitades, i és ara que és comença a veure una mica la llum.

"Hi ha futbolistes que han començat a quedar-se embarasses perquè ara els han donat les eines per a ser-ho. Tenir una estabilitat per part del club és bàsic per a poder fer el pas. Jo hauria estat mare abans, però tenia por de perdre la meva professió, la meva passió, la meva vida" ha explicat Ona Carbonell. "Si no hagués estat per la meva entrenadora i el meu equip, no hauria tornat. Ella va creure més en mi que jo mateixa".

La desconeixença sobre el tema també les va portar a investigar sobre el que podien fer. L'Anna Comet explica el seu cas: "No sabia si podia sortir a córrer, no sabia res. Com ningú parlava d'això, vaig voler a donar a conèixer el tema. Era bo per a la mare i per al futur bebè fer-ho".

"Dones a llum i ja no existeixes". També reivindiquen una assessoria per a totes les etapes del part, per donar visibilitat a la lactància i al tractament del sòl de la pelvis. Minerva Prado, consultora internacional de lactància IBCLC, ha intervingut mitjançant un vídeo pregravat: "Per la seva activitat es veuen obligades a tancar una etapa que no estan preparades per tancar", referint-se al període de lactància.

Així doncs, avui dia hi ha més referents dones que demostren que es pot ser mare i continuar dedicant temps a una de les teves passions, tot i que encara hi ha molta feina per fer. Per finalitzar l'acte, l'alcaldessa i els representants de les entitats Teca Sàbat i Porsche, han entregat els Xandris d'Honor a les esportistes. Alexia Porqueras ha tancat la xerrada i ha anunciat que la pròxima serà al març i tractarà sobre dones empresàries.

Les xerrades estan organitzades pel SC Trade Center Talks, el Cercle de Mares Qgat i M&M Crew, mentre que el TOT Sant Cugat és Media Partner. De la mateixa manera, l'esdeveniment compta amb el patrocini de Porsche i la col·laboració d'Elia Garden, Teca Sàbat i Crossfit Lynx.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem