Sant Cugat es converteix en la capital del vermut català amb la celebració de la Fira del Vermut, organitzada pel TOT i Vadevi, aquest 28 i 29 de maig a la plaça de Barcelona de Sant Cugat. D'aquesta manera durant aquest dissabte i aquest diuemnge es podran degustar els millors vermuts catalans, els guanaydors dels Premis Vianri 2016.
Moltes activitats i música
El jazz acompanyarà la jornada amb les actuacions dissabte de "Guillem Jubany Trio" a les 12:30 i de "Sandra Cooper & Guillem Jubany Duo" diumenge a les 12 del migdia. Dissabte també, hi haurà l'actuació de "Soul of Fusió" a les 17:30. A més hi haurà Masterclass de vermuts i tallers de còctels i altres activitats.
A la fira hi haurà parades per a tastar els millors vermuts del país i la presència d’alguns comerços santcugatencs que aportaran el complementgastronòmic a la beguda per “fer el vermut” ben bé com marca la tradició. Així hi haurà, formatges i embotits de la botiga online RebostQGat.cat; conserves i especialitats de La Vermuteria, tapes del restaurant Telefèric alguns postresd’Andonie pastissers, entre altres propostes.
Una mica d'història
De medicina i digestiu molt als inicis a “una manera de viure” actualment. La cultura del vermut a Catalunya ha passat de rebesavis a néts viatjant per la glòria i en determinades ocasions per l’oblit. De beguda clàssica i familiar, a beguda de moda i social. “Anar a fer el vermut” és molt més que una expressió.
També podria ser un estat d’ànim. La seva pràctica sempre comporta un cert grau d’entusiasme i alegria. Reus i Barcelona s’han disputat des de sempre els orígens del vermut al país, tot i que la importància de la ciutat del sud sembla aclarir dubtes: “Reus va ser entre els segles xvii i xviii l’epicentre del vi de tota Catalunya i per elaborar el vermut es necessitava un vi alcohòlic”, explica Helena Pérez, enòloga de Vermuts Miró.
Els orígens del vermut cal buscar-los a l’època grega, quan Hipòcrates prescriu la maceració de vi amb flors d’absenta i fulles de dictam per malalties com el reumatisme, les anèmies i els dolors menstruals. “L’origen del vermut són vins d’herbes”, puntualitza Pérez.
Els egipcis, per la seva banda, van fortificar els vins en èpoques de molta calor, però no va ser fins al segle XVI que un monjo alemany va mesclar vi amb herbes aromàtiques i concretament amb el donzell, i és així com es va obtenir la recepta coneguda avui com a vermut (wermut en alemany). Si bé Alemanya és pionera en la fórmula, Itàlia serà el país que inicia la seva comercialització a partir del segle XVIII. A finals del segle xix hi ha, per tant, diferents empreses que elaboren vermuts a Catalunya aprofitant que la qualitat dels vins de la zona és bona.
La programció
DISSABTE 11h -19h
A les 11:00h - Obertura de portes de la Fira del Vermut
Durant tot el dia:
- Tast dels millors vermuts de Catalunya segons els Premis Vinari
- Aperitiu amb productes de comerços locals
A L’ESCENARI DE LA PLAÇA:
- 12:00h - Inauguració oficial de la Fira del Vermut
- 12:30h - Actuació musical del grup “Guillem Jubany Trio”
- 17:30h - Actuació musical del grup “Soul of Fusió”
A LA SALA TASTOS TR3SC
· 13:00h- 14:00h - Aprèn a tastar els estils del vermut, amb Ester Bachs
· 18:00h-19:00h- Taller de pintura amb vi, amb Marta Aranyó
A les 19:00h - Fi de la jornada
DIUMENGE 11h-16h
- 11:00h – Comença la segona jornada de la Fira del Vermut
Durant tota la jornada:
- Tast dels millors vermuts de Catalunya segons els Premis Vinari
- Aperitiu amb productes de comerços locals
A L’ESCENARI DE LA PLAÇA:
- 11:30h - 12:00h Actuació musical “Sandra Cooper & Guillem Jubany Duo”
A LA SALA TASTOS TR3SC
- 12:00h - Masterclass de vermuts i tast sensorial de botànics que s’utilitzen en la seva elaboració, amb Guillem Panisello i Blanca Ozcáriz
- 13:00h - Taller de còctels amb vermut amb Mariona Vilanova, del Nykteris Coctail Bar de Girona
- 17:00h Fi de la Fira