La segona edició dels Premis Vinari dels Vermuts catalans que s'ha celebrat aquest dilluns a Reus ha triat com a millor vermut català del 2016 Miró Reserva Etiqueta Negra.
Un jurat professional format per sommeliers, enòlegs, especialistes en la distribució, la docència i en el periodisme vitivinícola han tastat més de 50 vermuts totalment a cegues, sense saber-ne ni la marca, ni la procedència i sense veure'n l'ampolla. I aquesta és la seva decisió.
Categoria de vermuts reserva
• Vinari d'Or: Vermut Miró Reserva Etiqueta Negra
• Vinari de Plata: Vermouth Yzaguirre 130 Aniversario
• Vinari de Bronze: Vermut de Capçanes
Categoria de vermuts blancs, daurats o taronges
• Vinari d'Or: Padró & Co. Blanco Reserva
• Vinari de Plata (1): Cori Blanc
• Vinari de Plata (2): Vermut Miró Blanc
• Vinari de Bronze: Vermouth Yzaguirre Reserva Blanco
Categoria de vermuts negres
• Vinari d'Or: Cori Roig
• Vinari de Plata: Casa Mariol Vermut Negre
• Vinari de Bronze: Montseta
Segona edició
Aquesta és la segona edició dels Premis Vinari dels Vermuts, i segons ha explicat la seva directora, Eva Vicens, el que pretén és "dignificar el vermut que es fa a casa nostra, donar-lo a conèixer i, sobretot, mostrar a tothom que quan anem a fer el vermut, tenim per triar i remenar, tenim vermuts per a tots els gustos i tots catalans, i que podem ser exigents i no conformar-nos amb el primer que ens posin. No perquè no pugui ser bo, sinó simplement perquè potser no és el que més s'ajusta a nosaltres".
Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat estar "orgullós" que l'entrega dels premis s'hagi produït a Reus. Durant el seu parlament, Pellicer ha destacat que "el vermut torna a reeixir d'una manera esplèndida i espectacular, i és una beguda reconeguda arreu", alhora que ha afirmat amb contundència que "els vermuts catalans són molt millors que els d'altres països".
El millor vermut musical
El vermut és un vi blanc aromatitzat amb herbes i l'únic requisit per considerar-se vermut és que entre aquests botànics hi hagi el donzell. A partir d'aquí, qualsevol fórmula és bona. I, sobretot, molt secreta.
Va néixer a Itàlia al segle XVIII, però poc després va arribar a Catalunya. El lloc més propici per desenvolupar-se va ser Reus, que vivia un moment de bonança econòmica amb l'aiguardent. És per això que es diu que la capital del Baix Camp és el bressol del vermut català. Avui dia és on hi ha més elaboradors, però en podem trobar arreu de Catalunya.
La beguda a casa nostra és tan popular que fins i tot ha donat nom al moment de l'aperitiu, i tot i que durant molts anys va semblar que havia quedat relegada als avis, en els darrers temps s'ha convertit en un símbol de modernitat i joves i grans tornen a beure vermut.
Els Premis Vinari dels Vermuts estan organitzats pel diari digital Vadevi.cat, amb el suport de l'Agència de Promoció de la Ciutat de Reus i compta amb la col·laboració del Centre d'Art Cal Massó, el restaurant Vermuts Rofes, el Club del Bàrman, Gràfiques Varias i l'empresa terrassenca Sanmy-Geiser.
La Fira del Vermut a Sant Cugat
Els vermuts guanyadors d'aquesta edició es podran degustar a la Fira del Vermut que se celebrarà a Sant Cugat el cap de setmana del 28 i el 29 de maig. La iniciativa està organitzada pel TOT Sant Cugat juntament amb Vadevi i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.