Banc Sabadell escull Alacant com a nova seu

L'entitat deixarà de tributar a Catalunya tot i que assegura que mantindrà el personal i les oficines

Banc Sabadell ha decidit traslladar la seva seu social de Sant Cugat del Vallès a Alacant, on té presència després de la compra, fa 6 anys, de la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani, en les seves sigles en castellà). El consell d'administració de l'entitat presidida per Josep Oliu ha donat llum verd al moviment aquest dijous. La decisió coincideix amb la possibilitat que a Catalunya s'aprovi una declaració d'independència en els pròxims dies, si bé fonts del banc ho han desvinculat. El canvi de seu social implicarà que el banc deixarà de tributar a Catalunya i que els consells d'administració i les juntes d'accionistes ja no se celebraran aquí. Però en cap cas es tocaran ni les oficines ni el personal que l'entitat té en aquest territori, segons han garantit fonts de l'entitat.

El consell d'administració de Banc Sabadell s'ha reunit aquest dijous, 5 d'octubre, a la tarda d'urgència amb un punt sobre la taula: la possible aprovació del seu canvi de domicili social. Precisament, l'entitat va canviar l'any passat els seus estatus per facultar el consell d'administració per aprovar un possible canvi de seu social, sense necessitat de passar per la junta d'accionistes. Això ha agilitat l'execució de la decisió.

Banc Sabadell tenia fins ara la seu social a Sant Cugat, on hi ha els serveis centrals de l'entitat. Fonts del sector han explicat que aquestes oficines quedarien intactes, així com el projecte per ampliar-les. Amb el canvi de seu, l'entitat deixarà de tributar a Catalunya, on constava a efectes de l'impost de societats.

Fonts del sector han apuntat que la incertesa sobre si una Catalunya independent estaria dins la Unió Europea és un dels motius que ha fet empènyer l'entitat a traslladar la seu social fora de Catalunya. Banc Sabadell vol continuar emparat per la supervisió del Banc Central Europeu, que garanteix la liquiditat als bancs.

Aquest dijous a mig matí, quan ha transcendit que el consell d'administració abordaria el canvi de domicili social, les accions de Banc Sabadell han passat d'estar en vermell a estar en positiu. De fet, el valor de les accions de l'entitat catalana va caure un 5,69% durant la jornada d'aquest dimecres. Des d'inicis de setmana, el banc havia caigut un 10% en borsa. En obrir els parquets, Banc Sabadell seguia cotitzant a la baixa, però ha tancat la sessió amb un increment superior al 6%.

Avís d'Oliu

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, havia afirmat aquest dimarts des d'Oviedo que l'entitat està preparada per "prendre les mesures suficients" en cas que fos necessari, davant de la situació política "inquietant" que viu l'Estat espanyol. Oliu va subratllar que Banc Sabadell compta amb els instruments adequats en el marc de la Unió Europea i del sistema de supervisió bancari europeu per protegir els interessos dels seus clients.

Reaccions

Entre les primeres reaccions a la notícia, la de la l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Jo demanaria a tothom prudència, que no ens precipitem i que no acabem fomentant aquest ambient de tensió". També el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha assegurat que des del Govern respecten i comprenen la decisió, tot i que també la lamenten. "El Banc Sabadell, com qualsevol entitat financera, ha de prendre les decisions que consideri més oportunes per protegir els seus actius i generar un marc de confiança", ha dit Vila.

Per la seva part, l'economisa Xavier Sala-i-Martin també s'ha pronciat a Twitter afirmant que "el Sabadell és una entitat privada que té dret a decidir on vol posar la seu, té dret a pensar que vol tenir la seu allà on pensa que té el paraigua del Banc Central Europeu. Dit això, si el dilluns el parlament declara la DUI (cosa que seria el més desitjable per a l'economia catalana) NO és cert que automàticament Catalunya quedaria fora de l'euro i de l'ampara del BCE, entre altres coses perquè abans Espanya hauria de reconèixer la independència, cosa que no farà (clarament). Per tant. l'acció del Banc Sabadell no es pot interpretar com una decisió legitima de marxar sinó com un intent de fer pressió política i això sí que és inacceptable. Els bancs han de fer de bancs i no de partits polítics o corren el risc de que la gent els castigui a ells portant els seus diners a d'altres bancs. Ells sabran el què fan". 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem