L'Ajuntament de Sant Cugat ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra la Generalitat de Catalunya per la renovació automàtica de la llicència ambiental a l'empresa Lubrizol, ubicada a Can Magí. Un canvi en la normativa europea va comportar que el radi de protecció de la química s'hagués d'ampliar a 225 metres, ja que es va modificar la classificació d'un dels elements químics que hi ha a Lubrizol. Aquest radi va obligar l'Ajuntament a suspendre l'atorgament de noves llicències en aquest àmbit perquè el radi de protecció impedeix l'establiment de noves activitats com restauració o comerç.
La voluntat de l'Ajuntament és que Lubrizol redueixi la capacitat d'emmagatzematge del producte químic en concret, ja que d'aquesta manera no caldrà establir un radi de protecció i l'activitat del voltant no es veuria afectada. "Lubrizol és una empresa que no ha canviat les seves dinàmiques productives, però hi ha un producte químic que ha canviat de classificació segons una normativa europea. Això comporta l'establiment d'un radi de protecció, que podria comportar la impossibilitat de donar llicències d'activitat i afectaria greument una zona d'alta activitat econòmica", va detallar el tinent d'alcalde Damià Calvet.
Calvet va explicar que estan en converses amb Lubrizol i la Generalitat, per tal que el Departament de Territori insti a la companyia a reduir el volum de la substància química. De fet, l'Ajuntament ja va presentar al·legacions a la renovació automàtica, que no van ser acceptades. Per aquest motiu ara obre la via judicial, tot i que mantindrà el diàleg amb les dues parts. Concretament, demana un nou estudi ambiental complet.
En resum, l'Ajuntament demana "una petita modificació de l'emmatgatzematge per part de l'empresa" que evitaria "l'afectació urbanística" a la zona. En el seu moment, Damià Calvet va advertir que el nou radi de protecció pot suposar "una pèrdua d'oportunitats" d'establir nous negocis a la zona. "La voluntat de l'Ajuntament és que Lubrizol pugui continuar produint com ha fet fins ara, ja que és una empresa que ens dóna valor afegit a la ciutat, però també insistirem en el fet que aquesta producció estigui en total harmonia amb el seu entorn", va afirmar el tinent d'alcalde quan van presentar al·legacions a la renovació automàtica de la llicència ambiental.
En context
Lubrizol és una empresa ubicada a la zona industrial de can Magí que des de fa prop de 50 anys elabora productes químics que s’usen en l’àmbit de l’automoció (lubrificants), en alguns dispositius electrònics o fins i tot en xampús i sabons. La planta va ser construïda l’any 1967 per l’empresa Albus, SA. Al 1997 va ser adquirida per BFGoodrich Chemical Spain, SA i actualment forma part de Lubrizol Advanced Materials Manufacturing Spain, SL integrada dins del grup Berkshire Hataway.
Al juny de 2015 va entrar en vigor un canvi en la normativa europea sobre l’ús de productes químics en la indústria. Aquest canvi va suposar que, tot i que Lubrizol no hagi canviat cap dels seus processos de fabricació, el perímetre de restricció de noves activitats que hi ha al voltant de l’empresa s’hagi d’ampliar fins als 225 metres. La normativa estableix que dins d’aquest perímetre no es puguin atorgar noves llicències per realitzar activitats que suposin implantar nous espais de pública concurrència (restaurants, discoteques, comerços...).
Per aquest motiu, l'Ajuntament va demanar a la Generalitat un nou estudi ambiental complet, ja que el canvi de normativa que afecta Lubrizol és substancial i afecta els usos permesos en el planejament urbanístic vigent. A més, va instar la Generalitat a obligar l’empresa Lubrizol a reduir part de la seva capacitat d’emmagatzematge amb l’objectiu de disminuir el perímetre de restricció dels nous usos i retornar-lo on era abans del canvi de normativa.