De Condiesel a Delphi, una empresa entranyable i símbol de Sant Cugat

Delphi va arribar a Sant Cugat el 1962, i es va convertir en la primera gran empresa del municipi i en un referent per la ciutat i el barri

El 1962 es va instal·lar a l'avinguda de Cerdanyola l'empresa Constructora de Equipo Diésel SA, popularment, Condiesel, que avui en dia és Delphi. Va ser la primera gran empresa industrial de Sant Cugat i durant els seus més de cinquanta anys de vida milers de santcugatencs hi han treballat.

 

Ara, s'ha anunciat el tancament de la planta aquest 2016, cosa que deixa un futur molt incert pels 540 treballadors actuals. Per Sant Cugat, i especialment pel barri del Monestir-Sant Francesc, també suposa la pèrdua d'una empresa emblemàtica i un símbol de la ciutat industrial que mai ha arribat a ser Sant Cugat, però que va començar amb l'arribada de Condiesel.

 

I és que Condiesel, Lucas, TRW o Delphi (els diferents noms que ha tingut la planta depenent de la seva propietat) ha estat molt més que una empresa per la ciutat i pel barri i el lligam amb els santcugatencs és molt estret. “Les famílies de fa molts anys a Sant Cugat és estrany que no tinguin cap membre que hi hagi treballat”, afirma l'historiador santcugatenc Jordi Casas, treballador d'aquesta planta del 1970 al 2012 i president del comitè d'empresa del 2001 al 2007.

 

La trobaríem a faltar, és un símbol”, lamenta el president de l'Associació de Veïns del Barri del Monestir-Sant Francesc, Andrés Ares, que recorda com en els inicis de la companyia era normal que totes les famílies del veïnat tinguessin “un o dos membres” treballant a Condiesel. Un lligam de més de cinquanta anys, ara en perill.

Una empresa pionera

Quan Condiesel va arribar el 1962, Sant Cugat era un poble principalment agrícola, on la indústria no hi era gens present. “Hi havia tallerets, alguna petita empresa, però molt poca cosa... És la primera gran empresa que es va instal·lar, un referent”, explica Jordi Casas, que destaca que aquest fet la converteix en una empresa “emblemàtica”. Va suposar un gran revulsiu pel poble.

 

“Amb pocs anys arriba a 1.000 treballadors, era una empresa important, gran”, afirma Casas. “Ara Sant Cugat té més de 80.000 habitants i Delphi té uns 540 treballadors, molts dels quals no són del municipi. Però en aquell moment, hi havia 20.000 santcugatencs i Condiesel tenia mil treballadors: és una part molt important de la població activa”, destaca.

 

Amb tot, va suposar un impuls per Sant Cugat i pel barri del Monestir, que en aquells moments s'estava construint tal com el coneixem avui. I és que Condiesel va ser la pionera de diverses empreses que van arribar com Sharp o Catalana Occident.

 

“Van haver de venir treballadors i va començar la transformació de​ l'avinguda de Cerdanyola, que abans eren casetes baixes i llavors es van fer pisos alts”, explicava l'historiador santcugatenc Domènec Miquel en un article al TOT Sant Cugat, el qual també recorda com Condiesel va suposar una sortida professional per molts joves que s'allunyaven del món agrícola.

Una part del barri del Monestir

El barri del Monestir-Sant Francesc és un dels que forma part del districte Centre-Est FOTO: Artur Ribera

Si hi ha una part de Sant Cugat amb una relació especial amb Condiesel o Delphi és el barri del Monestir-Sant Francesc. I és que la relació amb l'empresa ha estat sempre molt propera. “A l'inici, als anys 60, un percentatge molt important de gent del barri es va posar a treballar a Condiesel en algun moment”, assegura Casas.

 

El president de l'Associació de Veïns del Barri del Monestir-Sant Francesc, Andrés Ares, assegura que el tancament de Delphi suposaria una gran pèrdua: “Ens traurien una part del nostre barri, és un símbol”. “És una empresa entranyable, són més de cinquanta anys. La trobaríem a faltar”, lamenta.

 

Per tot això, el president de l'associació assegura que “hi ha preocupació i inquietud al barri”: “Encara hi ha bastants treballadors per aquí, jo tinc veïns a Delphi”. Tot i això, Ares encara manté “l'esperança” i espera que la situació es pugui reconduir amb un conveni de reindustrialització amb l'Administració que no obligui el tancament d'aquest símbol del Monestir-Sant Francesc.

Anys de lluita

Imatge d'una manifestació anterior a la planta de Delphi a Sant Cugat FOTO: A. Mira

Molts santcugatencs quan pensen en la Delphi pensen en problemes econòmics i conflictes laborals. “A Delphi sempre es deia que teníem una mala salut de ferro, fa vint anys que es diu que tancaríem”, recorda Jordi Casas. Un dels motius, explica qui va ser president del comitè d'empresa, és que es tracta d'un “sector molt competitiu, on dins de la mateixa multinacional hi ha molta competència a França, Romania..."

 

Casas recorda dos fets que van suposar moments molt delicats per la planta. Un d'ells és “a partir dels anys 80, quan vam passar de fer bombes d'injecció dièsel per camions, tractors, autobusos a fer-ne per turismes, que era un producte molt més fi”.

 

L'altre moment va ser el 1999, quan Delphi va adquirir la planta i va passar de fer bombes d'injecció indirecta a bombes d'injecció directa. “Era un producte molt diferent que va obligar a canviar tota la maquinària, contractar molta gent... El 2002 s'arriba a 1.550 treballadors”, apunta Jordi Casas.

 

“Cada canvi era una crisi que posava en dubte la continuïtat”, recorda Casas, que reivindica que “la planta ha batallat i canviat molt per retenir la producció a Sant Cugat”. “Ha estat una història complicada”, apunta l'extreballador, i afirma que es van aconseguir unes condicions laborals millors que en qualsevol altra empresa del sector del país.

Els anys de crisi

El 2008 Delphi va estrenar la seva planta de Romania: “Ja es va veure que podia ser un element de competència de cara a la planta de Sant Cugat”, explica Casas. Des de llavors, els problemes i el temor pel tancament han anat en augment cada any entre la plantilla, fins a arribar a la situació actual d'anunci de tancament.

 

El TOT explicarà en una altra notícia els últims anys de Delphi a Sant Cugat, els conflictes laborals que hi ha hagut i els motius que han dut fins a aquesta situació.

 
Comentaris

Destaquem