ESADE ha presentat aquest dilluns 5 de març, a les seves instal·lacions d'ESADE Creapolis, el laboratori creatiu FABLAB Sant Cugat centrat en la tecnologia de les impressions 3D, tall làser i altres tipus de màquines de modelatge i creació d'objectes a partir de softwares de disseny. L'espai forma part de la xarxa mundial de FabLabs nascuda l'any 2000 al MIT (Masachusetts Institute of Technology) i que aposta per compartir el coneixement en la investigació i creació d'idees aplicades a la tecnologia i l'empresa.
La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, ha destacat la bona sintonia de la iniciativa amb el programa de política creativa de l'actual govern de la ciutat: "El FABLAB encaixa amb la nostra política municipal de 'cultura innovadora'. Es tracta d'una manera de fer política d'una manera diferent". Assegura que "és un espai on els ciutadans i ciutadanes de Sant Cugat es poden formar amb un altre àmbit", ja que es tracta d'un laboratori on s'intenta incloure en la ciutadania en la idea de "l'economia circular i el moviment maker (fer-ho tu mateix)".
Oriol Alcoba, director general d'ESADE Creapolis, destaca el nou enfocament que l'espai dóna a un campus "amb més de 60 empreses instal·lades" i que incideix en un "nou paradigma de la fabricació empresarial a l'entorn digital per innovar de forma sistemàtica", que constitueix el repte del món empresarial del segle XXI. Es tracta, segons Alcoba, de fer un pas més en el curs que va començar fa 10 anys amb l'implementació de Creapolis a Sant Cugat, "on vam voler apropar els coneixements de la universitat al teixit empresarial".
En aquest sentit, Barbany ha volgut destacar que el teixit empresarial i la política municipal s'uneixen amb FABLAB, ja que "volem que la gent se senti orgullosa d'aquest espai, vinguin a provar-ho, aprenguin i expliquin el que passa aquí. Que sigui un espai de trobada". I és que, segons ha destacat la tinenta d'alcalde, "entenem que l'Ajuntament no ha de ser l'únic agent actiu a l'hora de fer política sinó que hem de tenir en compte de l'àmbit educatiu, empresarial i innovador".
D'altra banda, Matthieu Laverne, responsable del FABLAB Sant Cugat, ha descrit els FabLabs com un "lloc on la gent ve i es troba per dur a terme projectes" de tot tipus, ja que per participar-hi no és necessari tenir coneixements específics, sinó la voluntat de produir idees noves. En aquest sentit, Laverne ha assegurat que el FABLAB Sant Cugat compleix una triple missió d'educació i divulgació, d'investigació i d'innovació, i que els seus resultats "encara no sabem fins a on poden arribar". El concepte de FABCITY (on els FabLabs tenen una importància crucial) té a més, segons declara, la intenció de "retornar la producció al nivell local i deixar enrere el model que va néixer als anys vuitanta, amb les possibilitats d'ocupació que això comporta".
Per conèixer quins tallers i modes de col·laboració ofereix el FABLAB Sant Cugat, podeu adreçar-vos a la seva web.