El país està vivint unes setmanes convulses en l'àmbit polític i econòmic i sentiments d'incertesa i preocupació s'han escampat entre molts ciutadans. El canvi de seu d'empreses a fora de Catalunya i les incògnites sobre el futur polític deixen un escenari de dubtes que es trasllada a la societat i al món econòmic.
Per conèixer com està vivint el món empresarial santcugatenc aquesta situació, el TOT entrevista a Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial. Parlem de la fuga d'empreses, de la viabilitat d'una Catalunya independent o del boicot que pateixen algunes empreses a Espanya pel fet de ser catalanes.
Hi ha preocupació entre l'empresariat santcugatenc?
Hi ha una certa preocupació, però en general ho viu amb normalitat i jo no em preocuparia en aquests moments. És cert que tenim empreses que han canviat de seu, però des d'un punt de vista del món econòmic no hi ha la preocupació que es pot percebre si fas cas a l'impacte mediàtic. En general es viu amb molta més normalitat del que podria semblar.
"Cap gran empresa internacional ha fet un canvi de seu"
No són una bona notícia per això els canvis de seus.
No és bona notícia, sobretot perquè hi ha gent de bona fe no sap diferenciar un canvi d'estatuts a una deslocalització, i es pot pensar que un banc desapareixerà i es perdran els estalvis. La major part de les entitats financeres a Catalunya no són ni espanyoles. A Sant Cugat tenim alguna gran empresa multinacional de matriu nord-americana que té la seu a Madrid, que és una oficina, i la gran activitat la fa a Sant Cugat. La gent no sap on té la seu una empresa i alguns la tenen a llocs inversemblants.
Què entenem per un canvi de seu?
Un canvi de seu és una modificació estatutària, no parlem de deslocalitzacions. És només canviar un apartat dels estatuts de la companyia.
Quin està sent el comportament de l'empresa internacional?
A Sant Cugat cap gran empresa internacional ha pres la decisió de canviar la seu o de deslocalitzar activitat. El que minimitza més el que està passant és l'empresa estrangera, que no té banderes. Veu que Catalunya i Sant Cugat és un molt bon lloc per invertir, amb una posició immillorable. Les realitats geogràfiques i de comunicació són les que són i les empreses van venint a Sant Cugat.
Com s'interpreta des del món empresarial aquestes decisions?
A Sant Cugat tenim una diversitat d'empreses molt rica, des de la micro fins a la gran multinacional. Si anem al top mediàtic, no té res a veure el criteri del Banc Sabadell o les raons que pot haver tingut Catalana Occidente. La banca catalana obeeix a un criteri regulador del Banc Central Europeu per un tema d'emparament i creditici. No és un posicionament ideològic, sinó regulador europeu. La gran banca catalana ha fet una opció de comoditat, perquè s'ha ubicat en la proximitat, i la temporalitat.
Hi ha empreses que sí que han fet un posicionament ideològic?
A Sant Cugat no s'ha donat cap cas, però hi ha empreses que per qüestions personals o d'ideologia de la propietat volen fer visible el seu posicionament davant del procés català a través d'un canvi de seu. Són empreses que fa temps que ho anuncien i ara aprofiten l'oportunitat.
"La independència és viable en un marc europeu i de moneda única"
I el procés català, que ja fa anys que dura, com es viu per part de l'empresariat?
Hi ha una realitat més silenciosa i oculta que és la petita i mitjana empresa que està patint des de la foscor la problemàtica per ser catalanes. Petita i mitjana empresa amb part del seu mercat espanyol té problemes per tota l'exposició durant el procés en relació a clients i proveïdors. Hi ha empreses que poden optar a tenir la seu Aragó o València. No podem amagar que hi ha cert boicot a empreses catalanes.
Un boicot que en cas d'independència podria ser encara més greu?
Jo crec que és momentani, perquè el món de l'empresa no es guia per banderes. Una persona et comprarà el producte perquè està bé, té qualitat i és competitiu. No saps si és coreà o català, però ho necessites pel teu consum. Al final s'imposa la lògica i la racionalitat que ho compres perquè és útil. Conceptes com ús, confiança i competitivitat no tenen res a veure amb país, bandera i nacionalisme.
Veu viable econòmicament la independència de Catalunya?
La independència evidentment és viable. És cert que està molt interrelacionada amb l'economia europea i té sentit en tant que té uns mercats propers i gaudeix d'unes avantatges competitives de la moneda única i dins del marc de la Unió Europea. Quan dic que és viable, ho és si entenen que continua sent una economia lliura, amb un mercat internacional i marc europeu. Hem de seguir sent una economia 'friendly'.
La incertesa és un dels pitjors enemics de l'economia.
El món econòmic es mou sota criteris de certesa i estabilitat institucional. Tan important és que Catalunya tingui una situació de normalitat i sense sorpreses, com que passi a Espanya. No és cert que si Catalunya es desestabilitza, no es desestabilitzarà Espanya. L'empresa vol unes regles de joc determinades. Avui en dia, el procés, més enllà de petits canvis de seu, no ha tingut un gran impacte.
Quin missatge donaria als responsables polítics?
Després de la declaració del president Carles Puigdemont al Parlament [declaració i suspensió de la independència], l'Ibex 35 va arrencar amb positiu. Amb independència de les estridències i dels sentiments, el món econòmic es va despertar tranquil, la borsa va pujar i no va tenir cap impacte en el món econòmic.