El govern de Sant Cugat ha presentat públicament aquest 5 d'octubre el projecte de pressupost municipal pel 2018, que preveu una xifra "rècord" de 134,7 milions d'euros. Uns comptes que destaquen per la congelació dels impostos i taxes que paguen els santcugatencs, per "donar un impuls a les inversions" a la ciutat i la "fortalesa econòmica i financera" de l'Ajuntament.
El pressupost compta amb l'aprovació de l'equip de govern (PDeCAT-Demòcrates i PSC) i faltarà el suport d'un regidor més per aprovar el document. Fins al 2017, el govern pactava el pressupost amb ERC-MES. Amb l'entrada dels socialistes al govern, els republicans van entendre que el govern trencava el pacte previ i per tant van deixar l'acord presupostari.
El tinent d'alcalde d'Economia, Damià Calvet, s'ha mostrat confiat que tiraran endavant els comptes perquè assegura que mantenen "una línia continuista" respecte el que s'havia acordat amb Esquerra i preveu inversions que generen consens. Al ple municipal d'octubre es portarà el pressupost a aprovació inicial.
Congelació d'impostos
La proposta del govern municipal preveu que els impostos pel 2018 siguin els mateixos que els del 2017, i això inclou la congelació de l'Impost sobre Béns Immobles. Amb la "recuperació econòmica", Damià Calvet ha explicat que aposten per mantenir taxes perquè "els ciutadans tinguin més diners per gastar i invertir".
Els ajuts socials i les bonificacions es "mantindran" també per aquest 2018, el que inclou subvencions segons renda per pagar l'IBI, la quota de les escoles bressol o els serveis esportius. En ajuts per IBI, el pressupost és de 2,4 milions d'euros. La tarifació social en serveis educatius, culturals i esportius es manté.
A més, la voluntat és "enfortir les subvencions relacionades amb el medi ambient i la mobilitat sostenible", mantenir els ajuts en la generació d'activitat econòmica i introduir més bonificacions en taxes d'obertura de negocis.
El nou pressupost preveu també la implantació de la zona verda d'aparcament a l'Eixample de Sant Cugat (entre avinguda de Gràcia i passeig de Gaudí). Un projecte que es presentarà en les pròximes setmanes.
15,7 milions d'euros d'inversions
Un dels objectius de l'equip de govern és "donar un impuls a les inversions" i ho volen fer amb un pressupost de 15,7 milions d'euros pel 2018. Una xifra inferior a la del 2017, però que tenint en compte que en aquest exercici s'han hagut de pagar sis milions d'euros per una sentència contrària en el cas urbanístic de Can Mates, les inversió real és superior.
"La inversió estrella serà l'escola La Mirada", ha destacat el tinent d'alcalde d'Economia, que ha afirmat que és "una necessitat" per Sant Cugat" i que ha d'estar llesta pel curs 2019-2020. Pel 2018 es preveu un pressupost de 3,5 milions d'euros per iniciar la seva construcció. En marxa des del curs 2016-2017, La Mirada funciona en mòduls prefabricats.
A trets generals, s'invertiran 5,8 milions d'euros en espais educatius i culturals (La Mirada, La Unió o Can Quitèria), 3 milions en millora de qualitat urbana (adequació de carrers, mobilitat, millores al barri del Monestir i connexió a la xarxa d'aigua de Can Barata), 2 milions en habitatge social i 1,4 milions en noves instal·lacions esportives (adequació del pavelló del Leonardo, nous vestidors a la ZEM Jaume Tubau o la piscina coberta del complex de Mira-sol). Moltes de les inversions venen d'anys anteriors i s'allargaran fins més enllà del 2018.
Habitatge
El tinent d'alcalde d'Economia ha assegurat que pel govern municipal és una "obsessió" incrementar el parc d'habitatge públic, en règim de lloguer, a Sant Cugat per "garantir aquest dret" als santcugatencs.
Així, el pressupost preveu una inversió de 2 milions d'euros per iniciar una promoció d'habitatge social en règim de lloguer a Can Mates i per seguir amb la promoció per gent gran de l'avinguda de Rius i Taulet.
"Malgrat tots els esforços, no n'hi haurà prou", ha reconegut Damià Calvet, tot i assegurar que les xifres d'habitatge públic a Sant Cugat són "envejables". El responsable polític ha afirmat que cal una inversió "exercici rere exercici" per acabar de "disposar d'un gran parc públic d'habitatge en règim de lloguer".
El govern també proposa que els propietaris que lloguin un pis a través de la borsa d'habitatge social de Promusa obtindran cada any un ajut del 50% per pagar l'IBI. A més, es vol bonificar un 95% l'impost de Construccions, Instal·lacions i Obres a les emprses que construeixin habitatge de protecció oficial en règim de lloguer.