El ple municipal va aprovar inicialment la proposta del govern municipal d'Ordenances Fiscals de Sant Cugat pel 2017, amb els vots favorables de Convergència i l'abstenció de la resta de formacions polítiques. Unes ordenances que, segons el tinent d'alcalde Damià Calvet, destaquen per "l'increment 0" de tots els impostos i taxes municipals. Així, la proposta inclou la congelació de l'IBI, el principal impost que paguen els santcugatencs. Els grups de l'oposició es van abstenir per tal de poder seguir amb la negociació amb el govern i poder presentar al·legacions.
"Les ordenances intenten reflectir una política de sostenibilitat econòmica, social i ambiental", ha destacat Calvet. En aquest sentit, va detallar que es crearan noves subvencions i ajudes per les famílies amb menys recursos. Concretament, s'està treballant en una línia d'ajudes per subvencionar entre el 40 i el 60% de l'IBI per famílies "amb poca capacitat econòmica" i tenint en compte el valor de l'immoble. Aquesta mesura, sorgida de l'acord entre el govern i ERC-MES, ja es comença a aplicar en el que queda de 2016, amb un pressupost de 125.000 euros. A més, també es bonificarà el 50% de l'IBI a les entitats culturals i esportives.
Un impost que baixarà serà el de plusvàlues, de compravenda d'immobles, que passarà del 30 al 29%. "Hi ha un repunt de les operacions de compravenda i això ens permet abordar una certa rebaixa en l'impost; estàvem en els tipus més alts", va argumentar Calvet.
Una altra novetat de les ordenances és que es bonificarà el preu de la zona blava als vehicles que no contaminin. Així, els cotxes elèctrics no pagaran cap import per aparcar a la zona blava; mentre que els vehicles eco i dièsel eco, abonaran el 50% del preu.
Més o menys impostos?
Si els impostos han de baixar o pujar és el principal debat entre les formacions. Des de la CUP, el regidor Ignasi Bea va defensar un increment de l'IBI: "No tenim manies a les rendes més altes, però volem pujar el tipus per recuperar el milió d'euros que s'han deixat de recaptar [per la rebaixa de l'IBI aquest 2016]. Els cupaires defensen l'increment per les rendes més altes, ja que entenen que amb més recursos es podrien prestar millors serveis socials.
Bea es va mostrar optimista en el "carnet de renda" en el qual està treballant l'Ajuntament per tal d'aplicar subvencions i bonificacions segons la capacitat econòmica de cadascú. En aquest sentit, va criticar les subvencions "ideològiques", com a les famílies nombroses "sense criteri de renda".
Posició oposada a la de Ciutadans. I és que el regidor Sergio Blázquez va insistir a demanar una rebaixa de l'IBI: "És possible". A més, va demanar més subvencions pels cotxes menys contaminants i una reducció de la taxa de residus per comerços i indústries.
Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, va defensar l'aposta per la tarifació social dels impostos santcugatencs i va celebrar la posada en marxa de la línia de subvencions de l'IBI per les persones amb poca capacitat econòmica. Villaseñor va assenyalar que des del partit republicà seguiran treballant per aprofundir en aquesta línia.
Prou tarifació?
En canvi, el regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez va mostrar les seves "reticències" en aquestes ordenances, ja que no tenen clar que s'estigui apostant per una tarifació social. L'ecosocialista va verbalitzar la seva proposta: "Fer de l'IBI un impost més progressiu, qui més té més paga, sense deixar d'ingressar. L'hem de pujar per la gent que més té". Gutiérrez també va instar a treballar en una taxa turística i en fomentar bons hàbits de residus en comerços amb bonificacions en la taxa. "Els impostos i taxes han de servir per combatre la desigualtat", va rematar.
Finalment, el socialista Pere Soler va dir que les al·legacions que presentaria el seu grup a les Ordenances anirien en el camí de més facilitats per les famílies monoparentals i pels comerços en el pagament de l'IBI. A més, també va demanar una aposta pel transport públic i bonificar l'aparcament de cotxes no contaminants més enllà de la zona blava.