Foxway, sòcia de Sant Cugat Empresarial, és una empresa sueca amb seu a Barcelona dedicada a la recuperació, reciclatge i comercialització de dispositius electrònics ja utiltizats. Lasse Husted, que viu a Sant Cugat des de fa més de cinc anys, és l’International Partner Manager de la companyia.
Què és Foxway?
Ens dediquem a l’economia circular. La nostra missió és que la tecnologia sostenible sigui accessible per a tothom. Volem que particulars i empreses tinguin alternatives quan comprin un dispositiu com un telèfon mòbil o un ordinador portàtil.
Com funciona?
Col·laborem amb grans organitzacions per absorbir productes obsolets com ordinadors, servidors o telèfons. Cada any aconseguim 2,5 milions d’unitats. Processem tots els aparells i els tornem a comercialitzar, directament a empreses o a distribuïdors per a particulars, com Back Market. Prolonguem la vida útil dels dispositius.
És sostenible l’ús que fem de la tecnologia?
Menys del 20% de tots els dispositius electrònics són reciclats. Un tema important és la mentalitat dels consumidors i veiem una tendència positiva, sobretot en les noves generacions, que tenen una consciència més ecològica. Gairebé la meitat dels joves han comprat un telèfon intel·ligent fet servir. Però tota la història moderna es caracteritza per un sobreconsum i una sobreproducció, i també ho veiem en la informàtica, on els fabricants treuen nous models cada any .
Com convenceria a algú d’utiltizar un dispositiu reciclat?
La primera pregunta que ens hem de fer és quines són les meves necessitats i exigències i si requereixen la tecnologia més recent. Em cal l’últim iPhone o el portàtil amb el processador de l’última generació? La majoria d’usuaris no ho necessitem. Un segon benefici és l’estalvi econòmic de comprar un producte reciclat, tant per empreses com per particulars. I, tercer, la qüestió mediambiental. La producció de dispositius electrònics té molt impacte, es gasten molts recursos naturals .
Lasse Husted FOTO: Bernat Millet (TOT)
Es poden reutiltizar tots els dispositius que us arriben i que acabarien als abocadors?
No tots, perquè depèn molt de la gamma del producte. Els portàtils que nosaltres renovem són per a ús professional i físicament són més robustos i és més fàcil prolongar la seva vida útil. En canvi, els de consum són més fràgils i és més difícil donar-li una segona vida.
Allò barat acaba sortint més car, diuen.
Efectivament. Pots comprar un portàtil molt bàsic i et dura dos anys. En canvi, pots invertir més diners i que et duri cinc anys.
Hi pot haver por de comprar un ordinador o un mòbil de segona ma.
Tots podem tenir incertesa si funcionarà correctament o tindrà desperfectes. Ho entenem perfectament i, per això, hem desenvolupat la nostra pròpia marca. Són portàtils professionals de Lenovo i HP i telèfons Samsung i iPhone. Hem portat el procés fins al pròxim nivell i els renovem completament, amb un nou disseny, eliminant el desgast, arreglant desperfectes... És un gran avenç en el recondicionament de la tecnologia, serà com un ordinador o un telèfon nou. L'usuari no detectarà que està reciclat. A més, donem fins a tres anys de garantia.
La reutilització de dispositius electrònics també és una eina per frenar la generació de residus?
Aquesta és una de les xacres de la societat que estem intentant pal·liar. Cada any es generen 50 milions de tones de ferralla electrònica. I va en augment. Hi ha molta gent que no és conscient d'aquesta situació. Nosaltres ho volem combatre.
Per què vau decidir sumar-vos a Sant Cugat Empresarial?
Fa més de cinc anys que visc a Sant Cugat i ja hi vaig fer les meves pràctiques laborals fa més de deu anys. Podem fer gala d'una comunitat d'empreses impressionant. Em va cridar molt l'atenció, tenim empreses molt potents com HP o Boehringer. Per la nostra missió de tecnologia sostenible, em semblava ideal. I és una manera d'arribar a les empreses amb el nostre missatge.
Ets optimista de cara al futur que els ciutadans i les empreses estiguin més conscienciats i es reutilitzin més aparells?
Sí, anirà a més. Sobretot per la consciència ecològica com a gran tendència entre les noves generacions. I pel nou panorama legal, amb noves lleis que incitaran aquestes pràctiques.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.