Els expats arriben a Sant Cugat: gairebé la meitat dels nous llogaters són estrangers

Amat Immobiliaris adverteix que s'està ensorrant l'oferta de lloguer i el mercat està prop del "col·lapse"

“No anem per bon camí”. Així de contundent es va expressar Guifré Homedes, director general d’Amat Immobilliaris, a la presentació anual que la immobiliària fa del seu informe de mercat, amb xifres de la seva activitat de l’any tancat. Unes dades que dibuixen dues realitats ben diferenciades, la del lloguer i la de la venda. La del lloguer, en caiguda, “propera al col·lapse”; i la del mercat de compravenda, en canvi, marcada per un creixement de l’activitat.

Més info: El lloguer a Sant Cugat, pels núvols: la ciutat catalana més cara

"L'ensorrament" de l'oferta de lloguer és el principal motiu que explica aquest situació de crisi. A Sant Cugat s'ha traduït amb un preu disparat del lloguer i una caiguda dels contractes realitzats sense precedents. "Malauradament, la nostra previsió és pessimista: l'accés a l'oferta de lloguer serà limitadíssim durant la propera dècada", avisen. En canvi, cada vegada més estrangers, sobretot europeus i d'Estats Units amb un nivell adquisitiu més alt, accedeixen als pocs habitatges de lloguer disponibles. 

Les dades de Sant Cugat

Amat Immobiliaris té oficines a Barcelona, Sant Just Desvern i Sant Cugat. Les xifres d'Amat marquen que el seu preu mitjà del lloguer el 2024 al nostre municipi va ser de 15,58 euros per metre quadrat i la renda mitjana es va situar en els 1.533 euros. Això suposa un increment respecte l'any anterior, malgrat el topall de preus. Homedes ho atribueix al fet que s'han llogat cases i pisos més grans. 

Des d'Amat Immobiliaris també avisen que Sant Cugat és de les poblacions on menys gent de la mateixa ciutat està llogant. Dit d'altra manera, la majoria de nous llogaters venen d'altres indrets i molts santcugatencs es veuen abocats a marxar. "Sant Cugat és on menys gent de Sant Cugat havia llogat un immoble", resumeix Homedes. 

Els expats arriben a Sant Cugat

Una realitat que fa temps que se'n parla i que està esclatant amb tota la seva força és l'arribada d'estrangers d'alt nivell socioeconòmic i que es poden permetre lloguers molt més alts. El 42% dels nous contractes de lloguer a Sant Cugat el 2024 van ser a estrangers, sobretot europeus i d'Estats Units. El 2023 representaven el 23% i, fa dos anys, menys de 10%.

Homedes: "Els estrangers són els millors candidats, principalment per motius econòmics"

"No és que de cop i volta hagin vingut tants estrangers, que també, sinó que són els millors candidats, principalment, per motius econòmics", explica Homedes. És la cara b de la realitat santcugatenca: un teixit empresarial molt potent que contracta professionals d'arreu del món amb unes condicions econòmiques molt elevades i una ciutat atractiva per famílies que arriben a Catalunya per treballar en grans projectes a Barcelona i que busquen un entorn més tranquil. Els coneguts com a expats

635.000 euros: el preu mitjà a Sant Cugat

Mentre l'oferta de lloguer ha caigut dràsticament, el mercat de compravenda a Sant Cugat es manté actiu i a l'alça. Això no vol dir, però, que sigui accessible: el preu mitjà de les operacions d'Amat en la compravenda de segona mà el 2024 va ser de 635.000 euros. I la meitat de les operacions es van pagar al comptat.

En aquest cas, el 77% dels compradors eren nacionals, mentre que un de cada deu eren europeus. Les dades també demostren que l'accés a la compra a Sant Cugat s'endarrereix: gairebé la meitat tenien entre 40 i 50 anys, mentre que només un 22% eren menors de 40 anys. Finalment, el 8% de les operacions van ser d'inversors. 

Per tot plegat, Guifré Homedes veu amb bons ulls propostes com les del nou barri de Sant Joan amb 3.000 habitatges públics, però avisa que l'aposta a tot Catalunya ha de ser molt major si es vol fer front al problema d'accés a l'habitatge. 

Més info: Sant Cugat planteja un nou barri amb 3.000 habitatges públics al golf de Sant Joan

La crisi del lloguer

Guifré Homedes, d'Amat, presentant l'informe de la immobiliària FOTO: Cedida

Guifré Homedes, d'Amat, presentant l'informe de la immobiliària FOTO: Cedida

Guifré ha assenyalat sense miraments un dels causants d’aquesta crisi de l’habitatge: la mala gestió política i comunicativa. No ha criticat el topall dels preus del lloguer, sinó la gestió comunicativa que s’està fent de les normatives. Avisar una vegada i una altra “que ve el llop” té un impacte directe en les dinàmiques del mercat. Un exemple: els preus dels habitatges de lloguer van pujar de manera “artificial” i exagerada els mesos previs a la nova normativa dels lloguers, justament, perquè des de les esferes polítiques es va avisar que es posaria un topall.

El director d’Amat Immobiliaris ha assegurat, a més, que “estem molt lluny de trobar solucions”, perquè no hi ha “una visió compartida, ni valentia per afrontar la realitat”. De fet, assenyala que el problema de l’habitatge hauria de tenir una visió més transversal: "és un problema d’infraestructures, demogràfic, de migracions, de salaris… en el qual els estrangers acaben sent un millor candidat que el llogater local".

L’ensorrament "definitiu" de l’oferta de lloguer

Amat Immobiliaris, que té oficines a Barcelona, Sant Cugat i Sant Just Desvern, alerta que l’any 2024 ha patit una caiguda de contractes de lloguer realitzats. De fet, és el tercer any consecutiu de caiguda de nous contractes. Respecte al 2023 la baixada ha sigut del 18% i respecte al 2022 del 43%. El motiu, per a Homedes, és “l’ensorrament definitiu de l’oferta”. Bé, o no tan definitiu: el director d’Amat assegura que fa anys que diu aquesta frase, però, després es troba que encara es redueix més cada any.

De fet, la immobiliària té un 5% menys de pisos de lloguer en cartera que el 2023, i un 50% menys que fa tres anys. I les xifres serien pitjors si no comptessin amb la rotació dels habitatges de lloguer que administren. El volum de negoci de la comercialització d’habitatges de lloguer també s’ha disminuït notablement per a la immobiliària, que està a nivells del 2021 en aquest segment.

La manca d’oferta disponible, a més, paralitza encara més el mercat. Els temps de rotació dels llogaters s’ha incrementat en els darrers anys. És a dir, de mitjana, els llogaters que deixen un pis han viscut quatre anys en aquell pis, una xifra que Homedes qualifica “d'elevada” tenint en compte la mitjana històrica. Una altra xifra que assenyala aquest alentiment del mercat: entre el 2016 i el 2021 la rotació mitjana dels habitatges d’Amat estava al voltant del 20% i actualment està per sota del 10%.

Guifré Homedes: "No volem que es vengui!"

A més, cada vegada menys inversors aposten pel mercat de lloguer, fet que minva encara més la possibilitat de fer créixer el parc d’habitatge. “I no renuncien pas pel topall de preus, sinó pels riscos del mercat, que té un marc normatiu i polític que els rebutja”, ha sentenciat Guifré. Per tant, quan els habitatges d’aquests inversors es queden buits, el propietari està decidint vendre l’immoble. I aquesta no és pas una sensació de la immobiliària: ho corroboren les xifres. Les seves vendes d’immobles que abans estaven llogats s’han multiplicat per 2,4. “I no volem que es venguin!”, afirma Guifré, qui admet, a més, que moltes d’aquestes operacions s’han fet en el marc de les Golden Visa: “És un cúmul de despropòsits”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem