La recuperació accelerada del sector immobiliari a Sant Cugat

Hi ha veus que alerten d'una possible repetició de les actituds que van generar el boom immobiliari

Després d’anys de crisi econòmica, amb el mercat immobiliari com a gran damnificat, el sector ha començat la recuperació i tant la construcció com les transaccions es disparen i els preus augmenten exponencialment.

Sant Cugat és un oasi del mercat immobiliari”, explica Javier Pérez del Pulgar, d’Organ, que afegeix: “És el municipi de tot Catalunya que més s’assimila al que passa a Barcelona; és on vam veure els primers senyals de recuperació”. “El mercat de Sant Cugat  està molt actiu des de principis del 2016”, destaca Guifré Homedes, d’Amat Immobiliaris.

Xavier Soler, de Soler Finques, veu un “clar canvi de tendència” en els últims vint mesos amb un “repic de preu”.

“Sant Cugat es troba en una localització perfecta, ben comunicada, amb molta activitat econòmica i generació de llocs de treball, oferta d’equipaments i serveis, molt atractiva, zones verdes...”, són algunes de les claus que el tinent d’alcaldia Damià Calvet apunta per explicar l’atracció de Sant Cugat i la recuperació per sobre de la mitjana. Un dels motius, destaca, és la “bona planificació urbanística de la ciutat”, que ha permès a promotors engegar projectes de construcció ràpidament un cop superada la crisi.

Un altre ‘boom’?

Els agents immobiliaris encara tenen molt present el boom, que va suposar pèrdues del 70% del valor dels habitatges a Sant Cugat, i llancen un avís: “Hem de vigilar perquè hi ha senyals que comencen a indicar que s’han de prendre mesures polítiques més restrictives”, demana Pérez del Pulgar.

“Haurem d’estar atents a un escenari que recupera perillosament els actors i les dinàmiques que ens van portar al col·lapse del sistema”, afirma Soler, fent referència que la banca s’ha tornat a bolcar al préstec hipotecari i a noves operacions d’especulació immobiliària. “Em preocupa la possibilitat de reproduir una mica l’escenari de la bombolla”, afegeix.

Homedes recalca que la recuperació s’ha donat en un període molt curt i que encara són lluny les xifres precrisi, tot i que demana ser prudent amb l’obra nova i que respongui a la demanda real de famílies i particulars. Amb tot, Calvet apunta “una diferència important” amb els anys previs a la crisi, que és que no hi ha el “sobreendeutament” d’abans, tant de promotors com de compradors.

El preu

El preu s'ha disparat de forma exponancial a Sant Cugat els últims mesos, fet que dificulta l'accés a l'habitatge a alguns sectors i alerta sobre un increment massa gran en un període de temps curt. “Estem en un nivell de preu de venda i renda superior a la mitjana i és per l’atracció de Sant Cugat com a ciutat”, reflexiona Damià Calvet, tinent d’alcaldia d’Urbanisme.

L’habitatge lliure de Sant Cugat va tancar el segon trimestre del 2017 amb un preu de 2.877 euros/m2, sent la segona ciutat de l’Estat i la primera de Catalunya amb l’habitatge més car, només superada per Sant Sebastià i per davant de Barcelona, tot i que barris com Sarrià o zones de l’Eixample estan per sobre de Sant Cugat.

Respecte al segon trimestre del 2016, quan el preu per metre quadrat a Sant Cugat era de 2.539 euros, l’habitatge lliure al municipi ha augmentat un 13,3% en un any.

Guifré Homedes destaca que durant la crisi econòmica els preus a Sant Cugat van baixar al voltant d’un 70% i que encara no s’han recuperat aquests nivells tot i el creixement tan important del darrer any i mig.

“És insostenible que el preu de l’habitatge pugi per sobre del 10% anual, seria una reproducció de la bombolla”, reflexiona Xavier Soler, de Finques Soler. Per a Damià Calvet, “hi pot haver un escalfament del preu, però no es corre el risc del que va passar el 2007”.

 
Comentaris

Destaquem