"Ho hem aconseguit". Així ha anunciat el tinent d'alcaldia d'Economia de Sant Cugat, Carles Brugarolas, la recuperació financera de l'Ajuntament de Sant Cugat. S'ha passat d'un dèficit de 22 milions d'euros el 2023 a un superàvit de 2 milions el 2024. Les retallades i una gestió "acurada" i "rigorosa" són les "claus" que han permès encetar aquest camí a la normalitat. Dos anys més tard, l'Ajuntament surt de la tutela financera de la Generalitat i, el més important, podrà recuperar la capacitat inversora.
"La feina que s'ha fet en aquest any és importantíssima. Era una situació molt greu i ens n'hem sortit. I en només un any per no haver-ne d'estar patint quatre", ha resumit l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha emfatitzat que ho han aconseguit "sense augmentar" la pressió fiscal als santcugatencs ni afectar els aspectes més crítics com l'habitatge o serveis socials.
Els 22 milions en inversions previstos pel 2025, que inclou habitatge protegit o el pla de millora de voreres i carrers, es podran executar. La inversió el 2024 va caure sota mínims i es va situar per sota els tres milions d'euros. A més, tot plegat també ha de servir per poder fer front a l'increment de la despesa dels serveis que l'Ajuntament està renovant, com el de recollida i neteja, que passarà de 8 a 13 milions d'euros anuals.
Adeu als números vermells
Al juny de 2023, Junts i ERC van assumir el govern de Sant Cugat després de quatre anys de tripartit (ERC, PSC i CUP). Ja llavors, el nou executiu denunciar un "forat" econòmic a les finances municipals i van anunciar un 2024 molt dur marcat per retallades amb la voluntat de capgirar la situació per poder sortir de la tutela financera de la Generalitat i reactivar les inversions. "Una situació molt complicada i inèdita", ha explicat Carles Brugarolas, que ha remarcat que el repte va ser revertir els números vermells en un any per "recuperar la capacitat inversora".
Ara, el tinent d'alcaldia i l'alcalde han presentat la liquidació del 2024 i han anunciat que s'ha revertit la situació de dèficit i s'ha sortit de la tutela financera de la Generalitat. Aquest fet permetrà accedir a endeutament i impulsar inversions. "Tenir les finances ordenades permet fer front a totes les necessitats de la ciutat", ha reivindicat Brugarolas.
Aquests són els indicadors financers de l'Ajuntament i la seva evolució:
Superàvit
- 2022: -9,5 milions
- 2023: -22,3 milions
- 2024: +2,1 milions
Resultat pressupostari
- 2022: -7,3 milions
- 2023: -10,9 milions
- 2024: +6,2 milions
Estalvi net (capacitat d'atendre les necessitats financeres)
- 2022: -3,7 milions
- 2023: -10,6 milions
- 2024: +2,4 milions
Romanent de tresoreria
- 2021: +25,9 milions
- 2022: +13,8 milions
- 2023: +295.000 euros
- 2024: +7 milions
Deute
- 2022: 89,3 milions
- 2023: 79,3 milions
- 2024: 70,1 milions
Com s'ha aconseguit?
El tinent d'alcaldia d'Economia ha resumit les "claus" que han permès revertir la situació. Ha parlat de "contenció", una "gestió molt acurada" i "rigorosa", el "compromís de totes les àrees" i un fet determinant, com és el traspàs de la competència del transport urbà a l'Àrea Metropolitana (uns 6,5 milions d'euros anuals). Així, ha destacat que s'ha fet sense apujar impostos.
Les retallades en molts àmbits de l'Ajuntament van ser milionàries el 2024 i va afectar àmbits com entitats, esports, festes populars, personal o cooperació internacional. De fet, les entitats santcugatenques han aixecat la veu reiteradament els últims mesos. Des del govern reiteren que la prioritat era no afectar àmbits essencials com serveis socials ni apujar impostos. Pel que fa a la gestió, destaquen la reactivació de les llicències d'obra i la reducció dels reconeixements extrajudicials de crèdit.
I ara, què?
Tot i la sortida dels números vermells, el responsable econòmic de l'Ajuntament ha admès que els indicadors encara estan lluny dels nivells ideals i ha definit com l'inici del camí a la normalitat. "Encara queda molta feina", ha anticipat. Per això, ha avançat que la "prudència" haurà de seguir marcant les finances de l'Ajuntament i "l'alegria" a moltes àrees encara no arribarà: "Si se'ns en va la mà, podem tornar a caure en la mateixa situació".
Amb tot, Carles Brugarolas ha assenyalat que l'objectiu és crear una organització "molt més ben preparada" que estigui capacitada per entomar qualsevol context econòmic.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.