Sant Cugat Empresarial es mostra “molt preocupat” pel possible tancament d’empreses i destrucció de llocs de treball a conseqüència de la crisi provocada pel coronavirus. “El gran problema d’aquesta crisi, a diferència d’altres que eren més sectorials, és que és global per tots els sectors i tots els territoris. És una situació totalment excepcional i no hi ha precedents”, reconeix el president Joan Franquesa, que posa de manifest la “incertesa” de quan es podrà recuperar una certa normalitat.
“El país sortirà més empobrit”, sentencia, fent referència a la davallada del consum, a la falta de liquiditat de les empreses i a l’augment de l’atur. I és que l'aturada de l'activitat econòmica viscuda les darreres setmanes per la pandèmia del coronavirus no té precedent i les xifres són preocupants.
Segons dades de PIMEC, al Vallès Occidental s'han perdut 1.500 milions d'euros d'activitat econòmica i s'han presentat 9.500 ERTOs, amb 83.000 treballadors afectats. Això vol dir que un de cada 4 assalariats de la comarca està en situació d'ERTO.
Impacte empresarial
“Em preocupa que hagin de tancar empreses. Sant Cugat té un teixit molt ric i la majoria són petites i mitjanes. Moltes ho tindran difícil per continuar”, alerta Franquesa. I es veurà molt afectat el sector d’oci, restauració, comerç i turisme en general.
Un sector que amoïna al president de Sant Cugat Empresarial és el de les startups: “Hi ha un petit nínxol però molt important, totes aquelles microempreses d’innovació que estan fent recerca. Moltes no es podran acollir als crèdits de liquiditat i ho tindran molt cru. Estem parlant d’empreses generadores de talent i coneixement”. Però les grans multinacionals, assegura, igualment es veuran perjudicades.
Mesures per parar la crisi
Franquesa valora positivament les mesures econòmiques de l’Ajuntament i considera que són “un bon pas”; però avisa que des dels municipis difícilment es podrà aturar el cop: “Les mesures municipals en matèria tributària tenen, en l’estructura de costos d’una empresa, una incidència minsa”.
Sant Cugat Empresarial insta a l’Ajuntament “a ser més valent, en polítiques d’exempció fiscal i suport econòmic, per buscar fórmules excepcionals per en moments excepcionals”. Tot i això, fa una "valoració positiva" del grup de treball creat entre l'entitat empresarial i el Consistori: "Ens sentim escoltats". En aquest sentit, la patronal santcugatenca demana injectar més liquiditat a les empreses.
"Moderar l'impacte de l'IBI o suspendre algunes taxes i les polítiques d'ajut al lloguer estan ben vistes, però en aquestes circumstàncies l'Ajuntament ha de pensar en gran i sortir del seu espai de confort a nivell competencial i pensar què pot fer més enllà del que li correspondria", reflexiona.
"Els treballadors amb ERTO no han cobrat"
Franquesa també lamenta el paper de l’estat, especialment en la lentitud de les ajudes: “Els treballadors amb ERTO no han cobrat, la major part d’empreses que han demanat crèdit ho estan esperant. El problema no s’arregla prometent mesures o aprovant-les, sinó implementant-les. La rapidesa és bàsica”, conclou. I reclama que es modifiqui la llei de la despesa perquè els ajuntaments puguin invertir el superàvit per pal·liar els efectes de la crisi.
Repensar el sistema
"És evident que ens fa repensar moltes coses, tant en l'àmbit global com local", sentencia Joan Franquesa. En aquest sentit, apunta conceptes com el quilòmetre zero en producció i servei: "A vegades no hem d'anar a buscar molt lluny un proveïdors que podem tenir a casa".
A més, anticipa que, en determinats sectors, el teletreball guanyarà importància i canviarà la manera de concebre la feina. També aposta per obrir una fase més col·laborativa entre empreses i administracions.