El govern de Junts i Esquerra ha aprovat definitivament un pressupost de 144 milions d'euros pel 2024. Uns comptes marcats per les retallades i que tenen l'objectiu d'eixugar el dèficit de l'Ajuntament de Sant Cugat. Els 144 milions d'euros són un 7,6% menys que el pressupost de 2022, però la caiguda arriba fins al 27% si es compara amb la previsió del 2023. "L'objectiu és no fer dèficit el 2024 i superar aquesta situació el més aviat possible", ha defensat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que ha afegit la voluntat de "protegir" la despesa en "drets socials, habitatge, entitats i manteniment urbà". Segons va anunciar el govern, hi haurà retallades en gairebé tots els àmbits, tret de Serveis Socials. Les inversions cauen al mínim. L'Ajuntament encara no ha facilitat el detall del pressupost.
Un dels fets que ha destacat Brugarolas és que Sant Cugat començarà l'any amb un pressupost aprovat, a diferència de l'etapa del tripartit: "No passava des del 2018". "Avancem cap a la construcció d'una institució molt més forta i solvent", ha resumit. El pressupost de govern (que té majoria) ha estat aprovat en el ple municipal d'aquest 22 de desembre amb el vot a favor del PP i el rebuig de PSC, CUP, VOX i En Comú Podem. A més, els partits d'esquerra han insistit que són partidaris d'un increment d'impostos per mitigar les retallades.
Benejam: "És un pressupost de contenció obligada"
El Partit Popular és l'únic partit de l'oposició que ha votat a favor del pressupost de Junts i Esquerra: "És un pressupost de contenció obligada, no hi ha cap altra manera perquè el 2025, 26 i 27 es puguin fer inversions o un millor manteniment de la ciutat". En aquest sentit, el portaveu Álvaro Benejam ha responsabilitzat el tripartit d'aquesta situació: "És un pressupost que està fet per tapar el forat que van deixar i eixugar tot el dèficit en un any. Hi estem d'acord". Els populars han proposat incrementar la inversió en esports o manteniment de la ciutat.
Vila (PSC): "El pressupost de 2024 hauria de reforçar la ciutat com a motor econòmic"
"Menys dramatismes, més exemple de contenció, menys sous i més serveis públics". Aquest és la petició que ha fet Elena Vila (PSC) al govern municipal. Vila considera que el pressupost aprovat "no blindar els drets socials, per exemple en ocupació". "El presupost de promoció econòmica és ridícul", ha afegit Vila, que ha conclòs: "El pressupost de 2024 hauria de reforçar la ciutat com a motor econòmic, prioritzant el benestar de la ciutadania. S'hauria de prioritzar l'atenció social, l'habitatge i la millora de l'espai públic".
Des de la CUP, Marco Simarro també ha posat en dubte que es garanteixi tota la despesa social i ha assenyalat que el pressupost presentat es troba lluny dels 8,4 milions d'euros contemplats per Serveis Socials en anys anteriors. A més, considera equivocada l'estratègia d'intentar eixugar el dèficit en un any: "Pot fer un flac favor a l'any 2024. No sabem com en sortiran de malparats molts àmbits de l'Ajuntament. És una fórmula que ens neguiteja". A més, igual que Elena Vila, també ha criticat l'increment de salaris del govern.
"Deixem de fer demagògia. El salari pot ser una barrera a la incorporació de talent, a la política també. L'alcalde cobra menys ara que l'alcaldessa el 2019", ha replicat Brugarolas.
Ramon Gutiérrez: "Hi ha retallades en qüestions que afecten els drets dels ciutadans"
Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) ha criticat que el govern municipal no hagi presentat cap pla de mandat o estratègic que estableixi les prioritats pels pròxims anys: "Això ens situa en l'exercici d'haver de fer un salt de fe". Igual que la CUP, no comparteix la política de concentrar totes les retallades el 2024 per eixugar el dèficit. "Hi ha retallades en qüestions que sí que són de redistribució i afecten els drets dels ciutadans, com les retallades en cultura o qüestions mediambientals", ha afegit.
"Són uns pressupostos on es segueixen malbaratant diners públics en despesa superflua i xiringuitos ideològics", ha criticat finalment Marcos Rodríguez, regidor de VOX.
Les grans xifres del pressupost
Les inversions serà l'àmbit més afectat per les retallades i es destinaran només 2,9 milions d'euros a aquest capítol (un 80% menys que el 2022) que serviran per mantenir projectes en marxa, com el complex aquàtic de Mira-sol o les obres les escoles Joan Maragall i La Floresta. La resta es posen en qüestió i s'analitzaran cas per cas.
Les despeses de personal és el capítol més gran i es preveu destinar-hi 48,8 milions d'euros, un 13% més que el 2022. El motiu són els increments salarials dels funcionaris marcats pel govern espanyol. Les despeses corrents en béns i serveis (neteja, recollida de deixalles, il·luminació, zones verdes, etc) s'incrementen de 42,9 a 46,7 milions. En aquest cas, Brugarolas ha explicat que el pressupost de 2022 estava infradotat i també s'ha de tenir en compte l'increment de preus. D'altra banda, el pagament d'interessos es dispararà per l'augment dels tipus d'interès i passarà de 775.000 euros a 3,2 milions.
L'àltre àmbit que es veurà més perjudicat són les transferències corrents, que cauen de 37 a 30 milions d'euros. Aquest capítol fa referència als pagaments a empreses privades, administracions com l'EMD de Valldoreix o a famílies. Caldrà veure en detall quines són les partides afectades. Tot i que el govern s'ha compromès a no tocar àmbits com serveis socials, habitatge o educació, sí que han explicat que alguns poden eliminar-se si consideren que es cobreix des d'un òrgan superior. És el cas de les beques escolars per pagar les quotes, que l'Ajuntament reduirà pel val escolar de la Generalitat. Les associacions de famílies d'alumnes ja van criticar aquest fet, ja que el val no serveix per pagar la quota de material a les escoles. Un altre àmbit on hi haurà retallades és la cooperació internacional.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.