La situació política a Catalunya i la crisi amb l'estat espanyol ha generat un clima d'incertesa econòmica que té conseqüències per l'economia, també a Sant Cugat. L'aposta per la via unilateral i la repressió de l'estat han generat un ambient de tensió i d'incògnita entre ciutadania i empreses que no ajuda l'activat econòmica.
Més enllà de la fuga de seus socials de més de 2.000 empreses, entre les quals hi ha santcugatenques com Banc Sabadell i Catalana Occidente, l'economia quotidiana també s'ha vist afectada durant les últimes setmanes, especialment des del dia 1 d'octubre.
Agències immobiliàries de Sant Cugat parlen d'una caiguda important del negoci i el sector comercial i de restauració ha notat una disminució de clients. En canvi, des de diferents multinacionals estrangeres amb seu a Sant Cugat miren l'actual situació, per ara, des de la distància i sense alterar els plans de creixement.
Comerç i restauració
"La situació política és la que és i no es pot controlar, és complicada", reconeix Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç, associació que aplega desenes de botigues i restaurants de la ciutat. "Per la situació actual, les manifestacions, l'1 d'octubre... la gent sembla que ha decidit comprar menys", resumeix.
"Des de l'octubre hi ha hagut molta incertesa i s'ha notat un descens de les vendes", reconeix Carballo, que assenyala el sector de la moda com un dels més afectats, mentre que altres com el de l'alimentació no ho han notat especialment.
Tot i això, el gerent de Sant Cugat Comerç explica que tradicionalment el mes de novembre és un dels més complicats de l'any quant a vendes, ja que estem a les portes del Nadal. Una campanya nadalenca que, malgrat tot, veuen amb optimisme.
"Si no hi ha una conflictivitat en augment, pensem que la campanya de Nadal pot ser bona", exposa. És per això que llença un missatge als santcugatencs: "El Nadal és el Nadal, tots el vivim amb il·lusió i la despesa que hagin de fer, que pensin en petites empreses i autònoms, que som els que estem a peus de carrer".
Pel que fa a la restauració el descens del consum i dels clients s'ha vist agreujat entre setmana, mentre que els caps de setmana la facturació no ha variat tant.
La visió empresarial
"Aquí no s'ha deixat de treballar i les empreses intenten fer vida normal. Més enllà d'algunes empreses amb algun problema puntual, s'està vivint amb més normalitat del que es pot pensar. Es veu amb més normalitat a fora que a dins", explica Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial, que llança un missatge clar: "S'ha de fer una crida que continui així".
Franquesa considera que es "pot reivindicar el que es vulgui", però "no et pots carregar el país". "La manera de tirar endavant és mantenir la força de la riquesa i cultura de treball", afegeix el president de Sant Cugat Empresarial, que demana "relativititzar" la situació i "transmetre tranquil·litat i serenor".
Amb tot, té clar que "la fortalesa de l'economia és molt gran". "Tenim 260.000 empreses [a Catalunya] i l'economia no s'enfonsa d'un dia per l'altre. No deixarem de tenir un port i aeroport molt potent, empreses, comunicacions...", emfatitza.
La visió de les multinacionals
Mentre empreses locals com Banc Sabadell o Catalana Occidente han traslladat la seu social, que tenien a Sant Cugat, fora de Catalunya; les multinacionals estrangeres no s'han posicionat en les últimes setmanes. "'Business as usual', hem seguit treballant amb normalitat", explicava Eva Blanco, cap de Comunicació i Relacions Públiques d'HP en un taula rodona del TOT. "El nostre centre és internacional i els projectes els introduïm a nivell mundial. Si el nostre mercat fos Catalunya o Espanya, aquest tema estaria sobre la taula", afegeix.
Un punt de vista similar al que exposa Marta Miravent, cap de Recruitment de GFT, també amb seu a Sant Cugat: "En el nostre cas no ens està afectant la situació política i econòmica. No és un tema que se'n parli molt". "El creixement el mantenim. Aquest any contractarem 400 persones", afirma.
Inversions aturades
"Des del setembre hem baixat més d'un 60% la nostra activitat", asseguren des d'Àrea Retail, agència immobiliària especialitzada en el sector comercial i empresarial. La intermediació en operacions immobiliàries hauria caigut un 30%’ asseguren.
"Inversions que s'anaven a fer, s'han parat", expliquen des d'agències immobiliàries, que matisen que "parades no vol dir anul·lades" ni que s'emportin la inversió a un altre lloc, tot i que qualsevol demora fa perdre alguna cosa pel camí. "El mercat està patint", diuen.
Des d'Àrea Retail expliquen que el sector immobiliari és molt sensible a qualsevol alteració a nivell mundial: "A la nostra activitat, si hi ha un terretrèmol a Xina, patim. Doncs ara tenim el terratrèmol a casa" I és que el seu és un "sector que treballa amb diners i inversió directe" i "quan la gent té incertesa, es converteix en por i es paralitza".
Un exemple fictici que posen és el d'un ciutadà que anava a comprar una casa aquesta tardor i decideix esperar-se: "Deixes de comprar mobles, no contractes paletes, pintors... I tothom s'espanta perquè tu no has comprat la casa. Finalment., el promotor, que estava a punt de vendre, diu que hi ha crisi. El promotor volia comprar un altre solar i ara ho atura".
"Tot és per culpa de la incertesa, la inversió té molta por. El diner marxa amb molta facilitat", resumeixen. També apunten que en qualsevol període electoral, el seu sector es resenteix i assenyala que el moment actual és superior, quant a força i incertesa, a qualsevol elecció.