La 7a Jornada d'Emprenedoria, que se celebra aquest dijous, 15 d'octubre, ha tornat a convertir Sant Cugat en l'epicentre emprenedor del país amb la participació de 800 persones vingudes d'arreu que, des de primera hora del matí, han anat omplint el Teatre-Auditori. Amb el títol de Cuina el teu projecte, la Jornada ha volgut aportar els ingredients que necessita un emprenedor per tirar endavant el seu projecte.
Els protagonistes de la primera part de la Jornada han estat tres responsables de tres grans empreses vinculades amb l'alimentació (Europastry, Casa Ametller i Frit Ravich), que han detallat les claus que han portat les seves empreses a ser capdavanteres en els seus sectors tot explicant les seves experiències. La conclusió comuna de les exposicions ha estat la necessitat de replantejar-se constantment el negoci, canviant i innovant com a mètode imprescindible per tirar endavant.
"Replantejar constantment el negoci"
"El món canvia tan ràpid que, el que avui és vàlid, demà potser ja no ho serà", ha emfatitzat Josep Ametller, director general de Casa Ametller, que va començar com a una parada en un mercat municipal i que des del 2001 s'ha anat convertint en un referent en la producció i distribució de menjar fresc i de qualitat. També ha volgut trencar tòpics, com el que diu que en un mercat tradicional com el de l'alimentació no es pot innovar.
Ametller, que va deixar la seva feina en una multinacional per transformar una parada amb una gran empresa, ha explicat els inicis: "Teníem desconeixement, però molta il·lusió. Quan comences de zero i sense múscul financer, sempre et trobes obstacles". Una altra consideració que ha fet el director general és sobre la crisi i al fet que, segons ell, "ha servit en alguns casos per amagar les ineficiències" de la indústria alimentària.
Frit Ravich, que va començar fa més de 50 anys en una cuina particular, també ha incidit en el canvi que fa uns anys van introduir a l'empresa. "Quan les coses van bé, s'han de canviar, no s'ha d'aguantar fins al límit", ha reivindicat la seva directora general, Judith Viader, que ha demanat que mai "es perdi de vista el client".
L'altra experiència ha arribat en paraules de Jordi Gallés, president d'Europastry, que amb seu a Sant Cugat, és una de les empreses més importants de tot el món en l'àmbit de les masses congelades. "El més important és replantejar constantment el teu negoci", ha assegurat, alhora que ha definit que les claus del seu èxit i creixement han estat la innovació i la internacionalització. "A l'ADN d'una empresa ha d'haver-hi la innovació constant".
"Potencial realment important"
La 7a Jornada d'Emprenedoria, impulsada per la Cambra de Terrassa, l'Ajuntament de Sant Cugat i EsadeCreapolis, ha començat passades les nou del matí amb les paraules dels diferents representants institucionals. Entre ells, el director del programa Catalunya Emprèn, Pere Condom, que ha emfatitzat que l'èxit de la iniciativa "demostra la vida de l'ecosistema emprenedor català".
Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Economia de Sant Cugat, Carles Brugarolas, s'ha congratulat per la celebració d'actes com aquest, que serveixen per dinamitzar l'economia i l'emprenedoria. "Tenim un potencial realment important", ha reivindicat en relació a la força de Sant Cugat i el seu entorn. Una vegada més, Brugarolas ha destacat la col·laboració publico-privada com una de les causes que expliquen la potència econòmica de la ciutat.
Marià Galí, president de la Cambra de Terrassa, ha argumentat que per emprendre el primer que cal és "una bona idea, nova". A partir d'aquí, ha apuntat que és imprescindible un "ànalisis rigoròs" i un bon pla d'empresa que inclogui aspectes com els clients, l'equip de treball, el finançament i els proveïdors.