Les notícies econòmiques més destacades del 2016 a Sant Cugat

El tancament de Delphi, l'arribada de noves empreses o el preu dels pisos, notícies destacades

El 2016 ha estat un any molt intens en l'àmbit econòmic a Sant Cugat, amb notícies negatives com el tancament de Delphi i altres positives com l'arribada de noves empreses i la creació de centenars de llocs de treball. El TOT fa un repàs a les cinc notícies econòmiques més destacades del 2016.

Delphi

El 4 de febrer de 2016, Delphi va anunciar el tancament de la històrica planta de Sant Cugat, amb més de cinquanta anys d'història. Uns 500 treballadors van veure perillar el seu lloc de feina, de fet, Delphi va anunciar un Expedient de Regulació d'Ocupació.

Va començar llavors una cursa contrarrellotge per trobar un nou inversors per aquesta indústria santcugatenca, amb la col·laboració d'institucions i administracions catalanes. Després de mesos de negociacions, el 16 de novembre, es va signar l'acord definitiu de reindustrialització.

Així, quatre empreses catalanes, J.Juan, Gutmar, ISEE i Guilera; invertiran 12 milions d'euros en la planta santcugatenca i salvaran més de 200 llocs de feina. Un projecte amb futur per una planta simbòlica i molt arrelada a Sant Cugat.

Ciutat amb menys atur

Seu de GFT a Sant Cugat del Vallès FOTO: Cedida

Sant Cugat va acabar el 2015 amb un nou rècord de llocs de feina al municipi, amb més de 59.000. Això s'entén, en part, per la implantació de noves empreses, que escullen Sant Cugat com el millor territori per instal·lar-se. Això també ha deixat Sant Cugat com la tercera ciutat de l'estat, i la primera catalana, amb una taxa d'atur més baixa.

Per exemple, GFT ha continuat amb el seu creixement durant el 2016 i ha contractat 200 treballadors més a la seva plantilla. La farmacèutica Roche també ha ampliat plantilla, amb un centenar de contractacions més.

Pel que fa a arribada d'empreses, destaquen la instal·lació de Mapfre, que ha canviat la seva seu de les mítiques torres de Barcelona per Sant Cugat. Ha traslladat més de 400 treballadors. Aquest 2016 també s'ha confirmat una inversió de deu milions d'euros de Laboratoris Echevarne per construir la seu social al municipi santcugatenc.

Tanquen comerços històrics

Cal Bolet tanca després de Reis. FOTO: Artur Ribera

Una mala notícia que es va repetint sovint és el tancament de comerços històrics de Sant Cugat. Unes botigues que han conformat la identitat santcugatenca i que ara deixen pas a nous negocis sense arrelament al municipi. 

La Cistelleria Auladell, coneguda també com Can Bolet, tanca les seves portes aquest 2016 després de 70 anys d'història. Situada al carrer de Santa Maria, va obrir portes el 1944 i ara, per jubilació, tanca el negoci. Amb més de 60 anys d'història, també ha tancat aquest 2016 la botiga de moda Campmany, al carrer de Valldoreix.

Un altre comerç que ha abaixat la persiana aquest 2016 és el Celler Santa Maria, després de 67 anys oferint vins als santcugatencs. Al carrer de Xerric, també ha estat l'últim any per la botiga Margarita, amb 30 anys a les esquenes.

Finalment, el 2016 també ha estat l'any que Sant Cugat s'ha quedat sense videoclubs, ja que l'últim que hi havia obert, Videoclub 2001, va tancar el dia 11 d'abril. Va ser inaugurat el 1995.

Preu de l'habitatge

Viure a Sant Cugat és cada vegada més car FOTO: Artur Ribera

Aquest 2016, hem conegut que la construcció d'habitatges a Sant Cugat es va disparar un 460% durant el 2015, quan es van iniciar 260 construccions noves. A més, aquest any també s'ha anunciat la construcció d'un hotel de 130 habitacions i un aparthotel de 90 allotjaments a la carretera de Rubí. 

Amb tot, el preu de l'habitatge es continua disparant a Sant Cugat, que continua sent de les ciutats més cares de tot l'estat per comprar un pis. Segons les últimes dades del Ministeri de Foment, Sant Cugat és la segona ciutat catalana i la cinquena espanyola amb un habitatge lliure més car. El preu és de 2.607 euros el metre quadrat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem