Sant Cugat és de les ciutats catalanes amb unes xifres macroeconòmiques més positives. La taxa d'atur, la creació d'empreses i ocupació o la inversió al municipi són dades que indiquen una recuperació econòmica important, almenys en el teixit econòmic i empresarial. Un altre indicador que defineix Sant Cugat és el preu de l'habitatge, un dels més cars de tot l'estat.
El 5 de gener el TOT Sant Cugat en format paper publicarà l'anuari del 2017 patrocinat per l'Hospital General de Catalunya.
Feina i activitat econòmica
La ciutat va començar el 2017 amb 2.874 santcugatencs i santcugatenques a les llistes de l'atur. Onze mesos després, al novembre de 2017, la xifra havia disminuït fins als 2.705 aturats. Això vol dir que l'atur a Sant Cugat ha baixat un 6% durant aquest any i la taxa s'ha situat per sota del 7% d'aturats. Una de les ciutats amb menys atur de tot Catalunya.
Pel que fa al mercat laboral, Sant Cugat continua oferint més llocs de feina que la seva població activa. Durant el 2017 s'han creat més de 8.000 llocs de feina al municipi i s'ha superat la xifra de 70.000 assalariats. Concretament, a Sant Cugat hi ha 70.592 treballadors.
Pel que fa a la xifra d'empreses, Sant Cugat va tancar el tercer trimestre del 2017 amb un total de 3.215 societats. Això vol dir que durant els primers nou mesos d'any, s'han creat al municipi una quarantena de companyies.
Empreses i multinacionals
A la pràctica, aquestes xifres s'han traduït en les arribades de multinacionals que han escollit Sant Cugat per instal·lar una nova seu. La tecnològica Epson, l'empresa especialitzada en aigües BWT, els supermercats Esclat o l'especialista en embalatges KP són algunes de les empreses que s'han instal·lat a Sant Cugat durant el 2017, amb inversions milionàries i centenars de llocs de treballs creats.
Amb tot, la crisi política entre Catalunya i l'estat espanyol també ha tingut efectes en el teixit empresarial de Sant Cugat i Banc Sabadell i Catalana Occidente han tret la seva seu social del municipi per la incertesa econòmica. En canvi, la multinacional Grífols l'ha mantinguda.
Una de les operacions més importants de l'any ha sigut la compra del parc empresarial de Vallsolana per part d'un fons d'inversió per un valor de 25 milions d'euros. I és que Sant Cugat s'ha convertit en el mercat d'oficines més atractiu de Barcelona i el seu entorn.
L'habitatge, un problema
Una de les principals problemàtiques de Sant Cugat és l'habitatge i el preu, ja que és una de les ciutats més cares de tot l'estat en tots els rànquings. Entre el segon trimestre de 2016 i el segon trimestre de 2017, el preu de l'habitatge lliure ha augmentat un 13% i s'ha enfilat fins als 2.877 euros per metre quadrat.
Aquesta situació ha estat més dràstica en el mercat de lloguer, on l'augment anual supera el 15% i els preus ja fan difícil trobar pisos per sota dels mil euros a Sant Cugat. En aquest context, aquest 2017 s'ha creat el Sindicat de Llogaters de Sant Cugat per fer visible l'expulsió que pateixen molts santcugatencs pel preu dels pisos.
Mentre els preus es disparen, la construcció també s'ha recuperat de forma accelerada a Sant Cugat en els últims mesos després de tocar fons durant la crisi. Durant el 2016, es va iniciar la construcció de 552 habitatges a Sant Cugat, cosa que va suposar un creixement del 100% en un any. Durant els primers vuit mesos del 2017, ja s’havia superat la xifra de 600 habitatges iniciats, el que preveu un nou augment important.
Altres dades
Altres xifres que mostren la situació de Sant Cugat durant el 2017 és la renda mitjana dels santcugatencs i santcugatenques, la segona més elevada de Catalunya només per darrere de Sant Just Desvern. 38.710 euros és la renda mitjana a Sant Cugat.
954 és la xifra d'establiments comercials que hi ha a Sant Cugat, entre comerços i restauració.