Com s’aconsegueix ser la ciutat amb menys atur?

Mentre a tot el país es destruïen milers de llocs de treball i desapareixien empreses, a Sant Cugat la feina i l’activitat empresarial augmentava de manera sorprenent

Sant Cugat va acabar el 2015 sent la ciutat catalana amb una taxa d’atur més baixa, segons dades del Instituto Nacional de Estadística. Concretament, es va tancar l’any amb una taxa d’atur registrat del 8,51%; mentre que en el conjunt de Catalunya aquesta xifra va ser del 17,8%.

 

Més enllà de la fotografia concreta, les peculiaritats de l’oasi santcugatenc no acaben aquí. I és que entre el 2008 i el 2015, en plena crisi, al municipi es van crear més de 10.000 llocs de treball (de 48.292 a 59.269), les empreses van augmentar en un 16% (de 2.578 a 3.071) i l’increment de persones aturades ha estat del 27% (de 2.571 a 3.287). Durant el mateix període, en el conjunt del territori català es van destruir 40.000 empreses i les persones aturades es van incrementat un 71%.

 

Mentre el país vivia una de les seves pitjors crisis, l’activitat econòmica a Sant Cugat no va aturar-se i va seguir creixent, fins a convertir-se en una de les àrees econòmiques més importants del país. “El món empresarial santcugatenc és una de les excel·lències de la ciutat”, expressava en una entrevista al TOT el president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa.

Quins són els secrets?

“Estar a Sant Cugat és, salvant les distàncies, com si tens la teva empresa a Silicon Valley, et posiciona. L’efecte de la marca Sant Cugat funciona”. Així ho assegura el tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, que destaca que aquesta situació és fruit d’una aposta per un model de ciutat determinat. Aquesta aposta, explica el responsable polític, es va fer “aprofitant els actius de l’entorn, com les universitats”. “Això ha permès atraure un perfil de negoci sòlid, diversificat, amb empreses locals i multinacionals, indústria avançada i tradicional... La diversitat és la nostra fortalesa”. 

 

El secret del creixement santcugatenc es basa principalment en el seu teixit empresarial, que fonamenta el seu èxit en tres pilars: empreses que creixen, empreses consolidades que es traslladen a Sant Cugat i la creació de noves empreses o emprenedoria. Pel que fa a empreses que aterren a Sant Cugat, en els últims mesos hem vist els casos de Gas Natural o Mapfre, que ha deixat la mítica torre de Barcelona per venir al municipi. La farmacèutica Grifols va fer el mateix pas el 2009, tal com recorda un dels seus directius, Xavier Guix: “Estàvem a Barcelona, i per comunicació i imatge ens anava bé, però anàvem creixent i buscàvem una àrea que no fos industrial i estigués a prop de la capital. I a Sant Cugat estem molt ben comunicats, millor que a Barcelona”. “Les empreses busquen qualitat de vida, bones comunicacions i conglomerats que aportin coneixement”, ha detallat el tinent d’alcalde d’Economia.

 

Perfil laboral

Un motiu afegit també és el tipus de la població de Sant Cugat, que Guix considera d’una nivell elevat: “Empreses com les nostres necessiten treballadors amb una base molt gran i a Sant Cugat és fàcil trobar gent preparada i de perfil alt”. I és que les dades posen de manifest que el 25% dels aturats santcugatencs tenen formació universitària, mentre que en el conjunt de la província de Barcelona és del 8%. En el mateix sentit s’expressa Carles Brugarolas: “Una de les coses que les empreses valoren és la disponibilitat de capital humà, persones preparades per les seves activitats. El nivell formatiu dels santcugatencs també juga un paper important en l’atracció d’empreses”.

Aquest article forma part d'un reportatge sobre ocupació publicat al Tot Sant Cugat i en el qual es parla de moltes altres qüestions com l'emprenedoria o la precarietat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem