Amb l’objectiu d’afavorir la inserció laboral a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones en risc d’exclusió en l’àmbit laboral, el 2013 va néixer a Sant Cugat el programa Incorpora de l’Obra Social de La Caixa. El Grup Catalònia, fundació que atén 829 persones amb discapacitat i amb seu a Valldoreix, és qui gestiona el programa, gràcies a un conveni a tres bandes amb l’Obra Social de La Caixa i l’Ajuntament.
D’aquesta manera, La Caixa aporta els recursos econòmics necessaris per dur a terme el programa i el Grup Catalònia posa a disposició del projecte dos treballadors: Ricard Vidal-Ribas, qui busca les empreses amb processos oberts de selecció de personal; i Anna Sebastià, qui estudia els perfils de les persones amb discapacitat intel·lectual per valorar si encaixen amb els perfils i qui fa el seguiment posterior.
El resultat que ha donat el programa en els gairebé dos anys i mig que fa que funciona són molt positius: 418 insercions, 87 empreses implicades i una evolució a l’alça que pronostica uns resultats per al 2015 encara més bons. “El programa està sortint bé, estem incorporant gent, i l’evolució és molt positiva”, valora el director general del Grup Catalònia, Joaquim Serrahima.
Això no seria possible, però, sense la gran quantitat d’agents implicats en el projecte. L’Ajuntament, la Fundació Sant Cugat Actiu i les associacions Sant Cugat Empresarial i Sant Cugat Comerç hi col·laboren i donen suport. A més, les ofertes es distribueixen també a Wise People –que insereix persones majors de 45 anys–, L’Ortiga, la Creu Roja i Càritas Sant Cugat. “Els resultats són excel·lents. Les empreses de Sant Cugat són solidàries amb el territori”, afegeix Ricard Vidal-Ribas.
El Punt Incorpora, en dades
418 | insercions propiciades entre el febrer del 2013 i el juliol del 2015. S'han gestionat 536 ofertes |
87 | empreses de Sant Cugat han contractat en aquest període, moltes d'aquestes han repetit |
75% | de les persones viu a prop. El 64% dels beneficiaris són de Sant Cugat, i l'11%, de Rubí |
244 | persones el 2015. És la projecció que fa el Grup Catalònia de persones que trobaran feina |
Gràfic interactiu. Elaboració pròpia
Com funciona
El funcionament, a efectes pràctics, és senzill. Qualsevol persona que vulgui accedir a una de les ofertes que gestiona el Punt Incorpora ha d’estar inscrit com a sol·licitant al Servei d’Ocupació Municipal. Pot ser una persona que tingui una discapacitat o que tingui una dificultat afegida per accedir al mercat laboral. “L’objectiu del programa és la inserció a l’empresa ordinària de persones vulnerables”. Entre els perfils hi ha persones majors de 45 anys, aturats sense prestació, immigrants, gent jove, persones que no han tingut mai una feina, o discapacitats físics o intel·lectuals.
Quan es tracta d’incorporar persones amb discapacitat, el procediment és diferent. “Si són persones amb discapacitat psíquica, s’ha de sensibilitzar més l’empresa”, explica Anna Sebastià. “Nosaltres fem el contacte amb l’empresa i el seguiment. A vegades acompanyo la persona a l’entrevista, i després faig el seguiment una vegada estan inserits, per veure si estan contents, tant l’empresa com l’usuari”.
Formació
A partir del 2016, La Caixa farà una aportació econòmica addicional per fer formació. Seran cursos de 300 hores, adreçats a persones i empreses de Sant Cugat. “No volem fer una formació acadèmica reglada, sinó una formació que permeti l’ocupabilitat”, concreta Vidal-Ribas. A Sant Cugat, però, volen fer una prova pilot el darrer trimestre del 2015 amb el gremi de la restauració.
“Contactarem amb 20 restaurants del territori per fer unes pràctiques de més o menys unes 120-140 hores pràctiques. El que volem fer són formacions que ens donin una ocupabilitat immediata”.
Està previst que aquest any, 8.000 usuaris del programa Incorpora a tota Catalunya participin en accions formatives.