Sant Cugat s’ha convertit en un entorn propici per a empreses innovadores i tecnològiques. Tot i no ser mai la característica principal del municipi, el pes que tenia la indústria ha anat caient a Sant Cugat.
La crisi i el tancament de Delphi és el símbol de la pèrdua d’aquest sector. Farmacèutiques capdavanteres com Roche o Grifols; tecnològiques punteres com GFT o multinacionals com HP INC, en són alguns exemples.
Segons dades del INE, el 89% dels treballadors a Sant Cugat estan vinculats amb els serveis. De les 3.000 empreses que hi havia al municipi al primer trimestre del 2016, només 153 estan relacionades amb el sector industrial.
El tinent d’alcalde d’Economia, Carles Brugarolas, apunta que el fet que Sant Cugat es comencés a desenvolupar a partir dels anys 80 va propiciar que vinguessin indústries més avançades. “A Sant Cugat la indústria és principalment de l’avançada. S’ha produït una especialització de les ciutats en funció de les seves fortaleses”, apunta.
Atracció
“Sant Cugat és una ciutat que ha anat aplegant molt coneixement. Les empreses que han anat aterrant estaven més lligades a la tecnologia i als serveis”, explica Xavi Guix, de la farmacèutica Grifols. I és que per a Guix, a Sant Cugat es produeix “un efecte crida” entre empreses innovadores tant per les universitats que hi ha a l’entorn com per les empreses que ja hi són: “La gent vol estar on hi ha el coneixement”.
Llocs de treball
Tot i aquesta part positiva, la indústria tradicional sempre s’ha vist com el sector amb més capacitat de generar llocs de treball de qualitat. “No hem tingut l’encert de crear una base seriosa d’indústria que generi bons llocs de treball”, lamenta Guix. En aquest sentit, Brugarolas considera important la fortalesa de l’entorn: “Rubí és la ciutat d’Espanya amb més treballadors en el sector industrial i això per a nosaltres és molt important”.
Aquest article forma part d'un reportatge sobre ocupació publicat al Tot Sant Cugat i en el qual es parla de moltes altres qüestions com l'emprenedoria o la precarietat.