L'oferta de pisos de lloguer es desploma a Sant Cugat, segons Amat

La conferència 'El repte del món del lloguer avui. On som després de tots els canvis normatius recents?', organitzada per Amat ha reunit una seixantena de persones

La nova llei que regula els lloguers que afecta un total de 140 municipis de la zona tensionada "està suspesa pel silenci positiu de la Generalitat", segons ha indicat Carles Sala Roca, director de l'àrea Jurídica i portaveu del Col·legi i Associació d'Agents Immobiliaris, i antic secretari d'Habitatge de la Generalitat entre 2011 i 2022, en la conferència El repte del món del lloguer avui. On som després de tots els canvis normatius recents?

El portaveu del Col·legi i Associació d'Agents Immobiliaris també ha recordat que la nova llei està recorreguda amb la petició de resolució cautelar davant el silenci de la Generalitat i que abans de l'estiu esperen tenir "alguna notícia de la cautelar" i que l'administració ha de destinar un pressupost amb polítiques d'habitatge.

L'acte, organitzat per Amat Immobiliaris i celebrada durant la tarda d'aquest dilluns, 17 de juny a La Unió Santcugatenca, s'han donat cita una seixantena de persones. Amb Sala també han intervingut Guifré Homedes Amat, director general d'Amat Immobiliaris i Esther Vallès Vallbona, directora de l'Àrea Lloguer d'Amat Immobiliaris.
 

Sala durant la seva ponència a 'El repte del món del lloguer avui. On som després de tots els canvis normatius recents?'

Sala durant la seva ponència a 'El repte del món del lloguer avui. On som després de tots els canvis normatius recents?'

 

Esther Vallès ha lamentat la inseguretat jurídica i el desconcert que ha generat la nova norma i la falta d'informació i de resposta als dubtes, que afavoreix les interpretacions. En la mateixa línia ha fet palès que "la regulació deixa temes per resoldre i d'altres casos ni contempla, ja que no hi ha regulada cap excepció", el que es tradueix que mentre que el jutjat de Barcelona interpreta el desnonament d'una manera, a Mallorca l'interpreta diferent sent la mateixa normativa". En aquest sentit, Vallès ha posat l'exemple que mentre que pels jutges els edificis verticals sense divisió horitzontal com un habitatge, l'administració diu que hi ha 20 pisos, s'han de comptar 20 immobles.

"L'accés a l'habitatge no millorarà"

Per la seva banda Homedes ha vaticinat que davant l'escenari actual "l'accés a l'habitatge no millorarà" i que les restriccions de la nova normativa deixa a les persones més vulnerables fora del mercat immobiliari de lloguer, ja que davant la inseguretat jurídica "sempre s'escollirà una família formada per dues persones i dos sous que no una monoparental formada per un únic sou". A més, ha avançat que "si no creix el parc públic d'habitatge, la tensió augmentarà" i que "no hi ha solucions ni ràpides, ni úniques". El responsable del grup immobiliari també ha indicat que en l'actualitat s'acumula "un dèficit d'anys pel que fa a l'oferta obra nova respecte del que està planificat i el que es construeix", el que encara complica més el mercat del lloguer.

El mercat immobiliari de lloguer de Sant Cugat

Homedes durant la seva intervenció FOTO: M. Sagalés

Homedes durant la seva intervenció FOTO: M. Sagalés

 

Homedes ha repassat en quin estat es troba el mercat immobiliari de lloguer i ha llençat la dada que si el 2020 disposaven d'uns 40 habitatges al mes per llogar, actualment se situen per sota del dels 20 o els 10, una dada que continua baixant. Aquesta disminució també s'ha fet notar a Sant Cugat, passant d'uns 14 pisos mensuals en el 2020 que rebia la immobiliària a un total de 4, i a vegades 0, en l'actual any, en una xifra que "segueix caient". Un fet que ha fet caure els contractes signats condicionats per la falta d'oferta. El titular d'Amat també ha exposat que un 30% dels pisos de venda comercialitzats provenia del mercat de lloguer de propietari que havien decidit vendre davant la incertesa i que la demanda d'estrangers de llarga durada està augmentant.

L'expert ha indicat també que al municipi hi ha un 15% de pisos de lloguer que ja no surten al mercat i que aquests dos fets creen una demanda insatisfeta entorn de Barcelona "que desespera". Des d'Amat han manifestat que en plena crisi van fomentar que es baixessin les rendes, veient que tant llogaters com propietaris tenien problemes i ha repassat els punts claus l'evolució els punts més destacats de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) i l'afectació sobre el mercat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem