La revolucionària Karibou, abocada a marxar de Valldoreix per motius urbanístics

Valldoreix treballa amb el polígon de Can Calopa perquè s'acabi la urbanització i no hagin de marxar més empreses

El polígon industrial de Can Calopa a Valldoreix viu des del seu desenvolupament una situació d'incertesa. Les obres d'urbanització, a càrrec dels propietaris, mai es van acabar i hi ha empreses que no compten amb la corresponent llicència d'activitat. Una de les afectades ha estat Karibou, companyia catalana pionera i referent en la creació de nous materials d'un sol ús de paper i cartó sense plàstic, que donava feina a una vuitantena de persones i que ha hagut de fer les maletes i deixar Valldoreix. 

Més info: Karibou, el projecte santcugatenc per eliminar el plàstic  

Una situació que preocupa a l'EMD de Valldoreix. El president, Juanjo Cortés, va admetre durant la Junta de Veïns del 17 d'octubre la seva "preocupació pel conjunt del polígon de Can Calopa". En aquesta Junta s'ha anunciat que la justícia ha desestimat el recurs que va presentar Karibou per mantenir l'activitat, una decisió que ha lamentat Cortés. 

"Ens interessa que el polígon funcioni, sigui un pol d'atracció econòmica i que les empreses tinguin totes les infraestructures necessàries", ha apuntat Cortés, que ha afegit: "Cal que posem totes les energies per corregir els errors i defectes d'aquest polígon i sigui un punt d'atracció per les empreses i no hagin de marxar". 

Quina és la problemàtica a Can Calopa?

Can Calopa es va desenvolupar a principis dels anys 90 i la Junta de Compensacions (propietaris dels terrenys) encarregada de desenvolupar la urbanització mai va acabar totes les actuacions a fer, que van quedar a mitges. Això suposa que l'EMD de Valldoreix encara no ha pogut recepcionar el polígon i, per tant, no ho pot gestionar. Això ha impedit modificacions urbanístiques per acollir noves activitats o demanar subvencions per impulsar millores.

El govern de Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP s'ha fixat com a objectiu resoldre la situació. "Hem parlat amb ells i estan d’acord en acabar la urbanització i fer les obres que falten", ha destacat Xavier Humet (CUP), vocal d'Urbanisme, que afegeix: "Esperem que no hagin de marxar més empreses. El nostre objectiu és regularitzar-ho tot".

Així, un cop s'enllesteixin les obres, l'EMD podrà rebre oficialment el polígon i començar a gestionar-lo. 

El cas de Karibou

Xavier Pinosa i Joan Ramon Pinosa, fundadors de Karibou FOTO: Cedida

Xavier Pinosa i Joan Ramon Pinosa, fundadors de Karibou FOTO: Cedida

El president de Valldoreix ha explicat que algunes empreses es poden implantar i començar la seva activitat i, posteriorment, tramitar la llicència. A més, les llicències de més envergadura depenen de l'Ajuntament de Sant Cugat. Va ser el cas de Karibou, que primer es va instal·lar i després va rebre la llicència de l'Ajuntament. 

Però posteriorment, l'EMD de Valldoreix va emetre un certificat de compatibilitat urbanística, que va determinar que no és compatible una activitat de fabricació d’articles de paper i fibra de cel·lulosa en aquella zona. L'empresa va impugnar-ho als jutjats, que han donat la raó a l'administració valldoreixenca.

"Com a administració hem de complir les lleis i no podem fer cap actuació que no s’ajusti i no tingui suport jurídic i tècnics. No podem donar llicències d’activitat de manera arbitrària", ha emfatitzat Juanjo Cortés. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem